SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Pohádky doprovázející pořízení autogramů

14.08.2018 17:56 - SaraPolanska - Autogramy - komentáře (0)

Další díl z nekonečného seriálu - Než si pořídím autogram :-)


 

Každý, kdo vystaví k prodeji nějaký autogram, ho chce hlavně prodat. Ze zkušeností, které mám bych řekla, že 97% prodejců fejků jsou si dobře vědomi faktu, že prodávají fejk.

K tomu se váží i určité pohádky, protože když už jste neměli štěstí, aby jste danou osobnost potkali osobně ať už z její nedostupnosti nebo díky tomu, že je již po smrti, vždycky byste měli chtít k autogramu dostat alespoň takzvaný LOA – Letter of Autenticity – dopis původu – volně přeloženo do naší řeči.

Takový dopis by měl sepsat každý první majitel autogramu a měl by obsahovat základní věci jako – kdy, kde a při jaké příležitosti byl autogram získán + krátkou či klidně delší historku, jak to celé probíhalo jako bonus. Takový dopis by měl pak původní majitel podepsat a přiložit do dopisu i scan fotografie podpisu, ke kterému se dopis váže.

Ale tady vlastně začíná problém. Pokud si autogram kohokoliv kupujete s LOA, tak to neznamená, že je autogram pravý. Mezi nejčastější historky a povídky podvodníků patří:

 

-          Autogram získal můj otec, děda, strejda, brácha, dobrý kamarád – dosaďte dle libosti, když dělal XY (jakákoliv slavná osobnost) řidiče limuzíny během natáčení, nahrávání, dovolené či vystoupení.

Jakmile uslyšíte o limuzíně, prostě zbystřete.

 

-          Můj otec, strejda, děda, brácha, dobrý kamarád – opět dosaďte, zemřel a odkázal mi celou svou sbírku autogramů. Já se v tom nevyznám ani neplánuji ve sbírky pokračovat, proto ji rozprodávám.

 

-          Finanční problémy nebo stěhování. Bohužel jsem se dostal do finančních problémů a tak prodávám svou sbírku, abych se z toho dostal, ačkoliv mi to trhá srdce. Hned v závěsu jsou výmluvy, že se daný prodejce stěhuje a nemůže si sebou do nového domova vzít svou sbírku – haha.

 

-          Můj otec, děda atd. pracuje pro hudební společnost, pro televizi, pro vydavatelskou společnost nebo sám pracoval na koncertě či vystoupení. Tohle není tak častá výmluva, nicméně já sama jsem s podobnou pohádkou jeden fake kupovala. Konkrétní příběh zněl – Já a bratr pracujeme pro hudební společnost, která nám vždy zajišťovala vstupenky na koncerty, kde jsme autogramy s VIP passy získávali osobně, mohu tak za originalitu ručit.

 

 

Podvodníci už vědí, že lidé chtějí znát příběh. Působí totiž mnohem důvěryhodněji když napíšete, že jste autogram získali osobně v roce 1992 během koncertu v Londýně (či libovolné město). Není totiž problém si na internetu dohledat, kde a kdy jaká osobnost měla koncert, vystoupení nebo jinou akci. Ti nejvíc vyčůraní se navíc soustředí na akce, ze kterých existují videa na youtube, kde se celebrita podepisuje. Drze si vytípnou fotku z videa a náhodného fanouška, který není dobře rozpoznat zakroužkují jako sebe – ano, doopravdy.

 

Pozor na fotografie s celebritou, jako důkaz, že se s ní skutečně setkali a nechali si ji podepsat. To nemusí být vypovídající. Zrovna teď je na ebay podpis Bowieho, u kterého je fotka s majitelem podpisu, který v ruce dokonce drží správnou barvu propisovacího pera. Jenže ten samý prodejce prodává hned dva podpisy z čehož ten jeden je na 100% falešný, což mě nutí pochybovat i o tom prvním. On byl David fajn, ale většinou neměl čas na to se podepisovat i fotit – stejně jako u Alana Rickmana nebo jiných celebrit si většinou člověk musel zvolit jedno při čemž focení je opravdu velmi výjimečné.

Můžete mít s celebritou fotku, ale podpis už proběhnout nemusel. Nicméně chcete peníze a tak vymyslíte historku i podpis a hned máte větší prestiž.

 

A nyní pár zaručených fejků a originálů od pár nejčastěji padělaných osobností. Nebojte, oboje je ověřeno znalci, nejsou to fotky stáhnuté jen tak z netu a k nim přiřazená nálepka podle toho, jak se mi to líbí nebo ne.

Nebojte se do komentářů připsat, čí autogram bych měla případně přidat. :-)

 

Freddie Mercury

 

Madonna

 

David Bowie

Tady jsem si dovolila vybrat více vzorků - proč asi :-) Snad je to přehledné, vždy je nahoře padělek a dole k tomu originál z příslušného roku - autogramy z roku 2011 jsou velmi vzácné.

 

Michael Jackson

 

Alan Rickman

Ten je tu pro zajímavost, protože po jeho smrti se vyšvihl mezi 20 nejpadělanějších. Proč? Protože Harry Potter je stále velmi oblíbený a oblíbený nadále bude, čehož využívají podvodníci k padělání jeho podpisů zejména na fotografie Severuse Snapea, neboť řadě sběratelů chybí do sbírky většinou dvě nebo tři fotky - Rowlingová a Alan na fotografii Snapea. Alan za svého života fotky se Severusem podepisoval jen vzácně s odvoláním na to, že je začne podepisovat až se to šílenství trochu uklidní - toho jsme se bohužel nedočkali. :-(

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

Zatím žádné komentáře