SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Odsouzenci - 12. kapitola

31.12.2011 17:23 - SaraPolanska - Odsouzenci - komentáře (25)

12. kapitola – Lily


Tak to tu máme zase. Rok se s rokem sešel a je načase si opět zvykat na nové číslo u psaní datumu. Já Vám chci do Nového roku popřát jen samé zdraví, štěstí, úspěchy, lásku a radost. Tato kapitola není zrovna veselá, ale on život není vždycky lehký.

Zůstaňte mi věrní i ten příští rok a já slibuji, že se pokusím to tu zásobovat jak povídkami, tak i novinkami o Alanovi a případnými novými úlovky z řad autogramů. :-)

 

Tentokrát jsem udělala ke kapitole po dlouhé době i montáž. :-)

 

Ze vzpomínek na dobu, kdy byl schopen každému s klidným svědomím odpřísáhnout, že je šťastný, ne spokojený, ale šťastný, ho vytrhl pohyb chlapce, který právě došel ke své matce.

K jeho Lily.

Vědomí, že ve skutečnosti nikdy nebyla jeho, ho opět nepříjemně zabolelo.

Přesto tehdy, když se poprvé setkali, cítil, že může zapomenout na těžkosti, které na svých bedrech musel nést. Tehdy poznal, ač byl ještě dítětem, že je doma něco špatně. Jiné děti se těšily domů; on se těšil pryč. Tehdy to bylo pouhou předehrou pro peklo, jenž okusil se svým otčímem, a které se po smrti matky vystupňovalo natolik, že přestal domů jezdit úplně. Už to nebyl domov, a ačkoliv je dům už několik let jeho, nikdy se tam nezačal vracet rád. Proč by taky měl. Vzpomínky na to místo se týkaly jen křiku a pláče matky, ran koženým páskem od věčně opilého otce a útočiště Smrtijedů v době, kdy se Voldemort rozhodl zaútočit.

„Mami?“ zaslechl náhle mezi jednotlivými obrázky své mysli, až se lekl, zda to neřekl on sám.

Lily se na svého syna zářivě usmála. Slyšet ji mluvit bylo pro Harryho očividně bolestné, ale přesto z jeho projevu vyčetl, že bolest je již slabá a daleko víc ho ten hlas naplňuje z té pozitivní stránky.

Za to on zažíval muka nepodobná ničemu, co zatím zažil.

„Jsi velmi statečný, zlato. Jsem na tebe moc pyšná,“ zašeptala mladá žena dojatě směrem k Harrymu a ten jí oplatil tichým přikývnutím, přičemž se mu v očích objevil známý lesk.

Severus viděl, jak chlapec přistoupil ke své matce ještě o krok blíž a natáhl roztřesenou ruku směrem k ní. Smutně se usmála, ale vyšla mu svou vstříc.

Když viděl, že se jejich prsty nemohou dotknout, pocítil zvláštní příval pochopení pro toho hocha. Byli vlastně naprosto stejní.

Oba byli nuceni dělat něco, co ve skutečnosti nechtěli, a oba ženu jejich života měli pro sebe jen velice krátce. Harry byl mladý a silný muž, který má spoustu času na to, aby začal znovu, ale co zbývalo jemu?

„Harry, chci, abys něco vyřídil člověku, který pro mě hodně znamenal. Zároveň ti o něm musím něco říct, protože dobře vím, jaký vztah mezi vámi vznikl.“

„Cože?“ nechápal mladý Potter.

„Chci ti vyprávět něco o chlapci, kterého jsem poznala dávno před tvým otcem. Chci ti něco ukázat o muži, který tě celou dobu chrání…Je načase, abys poznal Severuse Snapea,“ dořekla opatrně Lily a než stihl chlapec nebo muž v černém stojící hned vedle zasvěceně si povídající dvojice zareagovat, byl před nimi obraz mladé Lily, ukazující své sestře vznášející se sedmikrásku.

„Jsi zrůda, Lily!“

Viděli rozběhnout se mladší dívku směrem od své sestry, ale ta běžela za ní, aby dál křičela své urážky. Pak uviděli černovlasého chlapce, stojícího u stromu, jak směrem k Lily vzduchem poslal kopretinu.

Obraz se proměnil. Tentýž chlapec ležel vedle Lily a oba se smáli. Postupně se obrazy zrychlovaly a odhalovaly minulost, kterou měl mladý Potter poznat.

Harry viděl dost na to, aby zaklopýtal, když už se žádný další obraz před jeho zrakem neobjevil. V jeho očích náhle viděl šok, pochopení i stud. Kdyby sám Severus nebyl tak ovlivněn tím, co viděl, asi by si neodpustil pobavený úšklebek nebo větu - Já jsem ti to říkal.

Nyní ale jen beze slova čekal, co přijde.

Čekal, co mu Lily vzkáže.

 

Neměla ráda noc. Byl klid a myšlenky, které mohla přes den vcelku jednoduše zahnat nějakou činností, se pomalu vkrádaly do její soužené mysli.

Vracely se jí strašlivé obrazy toho, co prožila. Vracela se jí každá vzpomínka na dobu, kdy byla vězněna Smrtijedy a postupně si vzpomínala na každou minutu ze svého mučení. To všechno zažívala znovu a znovu podobně, jako duše zachycená v pekle.

Do chvíle, než konečně usnula, smáčela hodiny svůj polštář slzami, které v sobě skrývaly bolest, jenž si nezasloužila.

Netušila, kam se bude její život ubírat, až bude opouštět nemocniční oddělení, ale ať si představovala nejrůznější scénáře, pokaždé se jí před očima vybavil obraz Severuse Snapea.

Když se to stalo poprvé, vyděsila se. Podruhé o tom začala přemýšlet, a i když si byla jistá, že její… řekněme zájem… o tuto osobu byl pouze platonický, nemohla ho vyhnat z hlavy.

Potřetí začala sama sobě obhajovat důvody, proč tomu tak je. Tedy proč na něj nedokáže přestat myslet. Vděčnost za život byl argument, který její svědomí zatím umlčel.

Na jednu noc. Ráno se totiž opět probudila s první myšlenkou na to, kde asi je a co dělá.

Musí ho ještě jednou vidět a zjistit, co ucítí, až ho potká. Musí najít Severuse Snapea a ujasnit si, co k němu cítí. A tak nějak začala věřit, že to nebude jen vděčnost za život, která zde hrála svou roli ze začátku. Vděčnost nejspíš pomohla vzniknout ještě něčemu dalšímu a roznítila tak v hlavě a hlavně v srdci Hermiony věci doposud nepoznané.

„A teď, Harry, dobře poslouchej, protože to, co chci říct, může ovlivnit život člověka, který tě celý život chránil i přes to, co se mezi námi stalo. Naše cesty se jednoho dne rozdělily a já bych byla moc ráda, aby věděl, že jsem mu dávno odpustila to, co ho možná trápí do dnešních dnů. Chci, abys mu vyřídil, že lepšího přítele jsem si nemohla přát, a že mu za všechno děkuji. Je ale taky načase, aby přestal žít minulostí, kterou už nemůže změnit a začal hledět vpřed.“

„Mami, nebylo by lepší, abys mu to řekla ty?“

„Nemůžu porušit zákony tohoto světa, Harry. Jediná šance, jak s ním mluvit jsi buď ty sám, nebo tvoje vzpomínky.“

„Já- já mu to vyřídím,“ řekl pevně chlapec a na stvrzení svých slov na matku kývl.

„Naše životy byly propojeny jen z určité části a osud měl s každým z nás jiné plány. Chci, abys mu to řekl. Musí být šťastný, protože já jsem byla a jsem, protože mám tebe. Štěstí, které mě zaplavilo, když ses narodil, mi vydrží po celý zbytek věčnosti,“ zašeptala láskyplně Lily a usmála se.

V okamžiku, kdy se Harry Potter s němým kývnutím se všemi osobami v půlkruhu rozloučil a odešel do nastávajícího šera Zapovězeného lesa, se Severus vynořil z Myslánky.

Jeho jindy pevný krok teď nedokázal udržet důstojnost s rozpoložením bývalého Bradavického profesora, který se těžce opřel o chladnou stěnu za sebou. Soustředil se na klidné dýchání a snažil se ovládnout své city.

Přestal bojovat sám se sebou a volně se svezl na podlahu tiché místnosti, kterou proťal sotva slyšitelným vzlykem. S tímto gestem z něj zároveň spadlo ono těžké břemeno, které sebou nesl bezmála osmnáct let.

Jeho pohled se projasnil a on konečně cítil, že má ještě sílu na jeden začátek, který přišel právě v tuto chvíli.

Lily milovala jiného muže, ale jemu odpustila a její odpuštění zlomilo železné okovy kolem jeho srdce.

Bylo načase nechat odejít poslední stíny a začít hledat světlo. Minulost byla dávno daná, budoucnost nám není známá - jen přítomnost, to je dar.

Ale ještě před tím zbývalo udělat poslední věc, týkající se minulosti, a již mohl udělat jen on. A která nesnesla odkladu.

Nastala chvíle pro odplatu Luciusovi Malfoyovi.

 

 

Budu ráda za každý koment.

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

17.01.2012 08:39 Vendi

dvě povídky mám vytištěné a četla jsem je včera večer - už se těším na další - je to úžasné čtení :)

16.01.2012 21:08 Odette

Musela jsem číst dvakrát, něž jsem pochopila.. a přitom tam není nic záludnýho.. nějaký zatmění mysli či co :D jinak samozdřejmě super ;)

16.01.2012 20:32 Lejdy Andrea

Je mi Severuse tak líto, ale přesto se mi líbí, co píšeš a nepovolila bych mu na osudu. Tvoje povídky mi pestří zimní večery :)

04.01.2012 23:22 Katka

chudák Sevík musel byt napnuty jak slyšel ten rozhovor, jinak doufám, že uz to ma vše za sebooou, jinak kapitola povedena:)

04.01.2012 19:06 Vajta

užasné, krásné moc se mi tahle kapitola líbí

04.01.2012 03:01 elulinek

Ty mi z té hlavy nevylezeš, ty mě totiž budeš trápit, že? Tebe to očividně baví.
… to neřekl on sám. - Husí kůže.
Ta kurzívovaná vzpomínka - Husí kůže.
Čekal, co mu Lily vzkáže. - Husí kůže.
Husí kůže.
celý zbytek věčnosti? Geniální. Husí kůže.
Husí kůže. Severusi nebreč, na mě to taky jde.
… osmnáct let. - Husí kůže. Řvu. (9:10-9:40 – řvu…)
Husí kůže. Hermiona.
Bylo načase nechat odejít poslední stíny a začít hledat světlo. - Překroč stíny, pokud se jich bojíš? Husí kůže
Minulost byla dávno daná, budoucnost nám není známá - jen přítomnost, to je dar. - A budoucnost začíná dnes, ne zítra.
Nemám komentář. Husí kůže. Jsem beze slov vystavena neslézávající husí kůži. Fakt dík, jako! Hustě. Depresivní, bolestivé. Mně zrovna v tomhle stavu se nacházející - naprosto na myšlení pasující. Mám ráda, když je zachycenej okamžik vteřinu po vteřině na dvou různých místech zároveň. Husí kůže. Žádná slova. Husí kůže. Úchvatné.
Výborně, skvěle, úžasně
Působivé

03.01.2012 21:35 Iveta

užasné

03.01.2012 19:33 Ricky

Saruško, užasné, hrozně se mi tahle povídka líbí jen tak dál už se těším až tam bude nějaka zapléétka

02.01.2012 19:53 Gazelka

a stále jsem tvá fanynka píšeš jedinečně

02.01.2012 18:54 Anetka

jako vždy se mi vtvá kapitola líbí a nemám k ní žádné výhrady

02.01.2012 18:39 Deniska

krásná montáž a krásná kapitola bezchybná

02.01.2012 14:41 JANIČKA

Mám moc rada tuhle povídku a vlastně všechny tve povídky se mi libili hrozně moc..Jsem zvědava jak se to bude dále vyvíjet

02.01.2012 13:03 Markétka

Jinak montááž nádhernaa

02.01.2012 13:02 Markétka

i slza mi ukapla z téhle strašně smutné a pěkné kapitoly

02.01.2012 12:48 Paja

krásné

02.01.2012 11:50 Viky

Jsem ráda, že se Severusovi ulevilo, že mu Lili odpustila moc pěkná kapitola

01.01.2012 22:14 Zuzana

Odkaz od Lily bolo odpustenie? No a aj poďakovanie. Aspoňže tak. A múdre upozornenie, že sa má pohnúť ďalej... Lenže keď on miluje celý život ju, ako sa má zrazu na povel odmilovať?
Ale som rada, že ho ten odkaz upokojil.
Hermiona je stále v nemocnici? Asi by jej mali dávať niečo na tú depku, chúďa nemala by byť sama. Je mi ľúto, že musí prežívať to mučenie znovu. A nemá tam Seva, ktorý by ju držal aspoň za ruku.
Ďakujem za smutnú kapitolu.

01.01.2012 21:52 Molly

uchvatné

01.01.2012 21:03 Emily

moc se mi tahle povídka líbí takova srdcovka:)

01.01.2012 20:28 Pampeliška

krásně smutná kapitola

01.01.2012 20:06 denice

Krásná montáž ke krásné kapitole. Jsem zvědavá, co Severus udělá Luciusovi, ale ještě víc na jeho setkání s Hermionou.
Díky.

01.01.2012 19:46 Claire

Nádherná snovo fémová kapitola a k tomu ta montáž - úžasné.
Osobně jsem ráda, že skončily horor kapči z Azkabanu, toto už je mnohem lepší, a pokud dopřeješ Hermioně osobní setkání se Severusem, tak nejspíš hodně poskočíme na žebříčku pozitivních hodnot.Z celkového ladění tvých ostatních povídek jsem nabyla dojmu, že na nás nemáš nachystané podobné milé "překvápko" jako Wixie v Budoucnosti. Btw tvoje parodie byla na inkontinenci :-))

01.01.2012 13:18 Deny

nádherné tk bylo tak krásně smutná kapitola

01.01.2012 03:49 Crazy

Budes rada za kazdy koment?? =OOO
A delas si pr.... Srandu?? =O
Tak to me dokonale dostalo.....
Severusovo a Liliino detstvi....
Hermiona... Severus...
Proste... Tve povidky me dostavaji cimdal tim vic!
DOKONALEPERFEKTNEHUSTOMEGAKRUTOPRISNEBOMBOVEUZASNY!!!!!!
=)))))) proste miluju tvoje psani....
PS: dekuji za kapitolku a take preji Vsechno nej a hooooodne inspirace do roku 2012 =)) =*

31.12.2011 18:33 Chavelierka

Prvníííííí (škoda, že tu není ten smailík, který vyplazuje jazyk :D )To je úžasný pocit být zas projedenou první. A tenhle pocit mi nezničí ani fakt, že svého prvenství jsem dosáhla jen tím, že je Silvestr :D :D
Smutná? No na tenhle den se to přeci hodí ne?
Já nejprve myslela, že máš na obrázku malá snejpátka a až pak mě došlo, že je to Severus a Lily :D

Jak jinak Potter zase vyrušuje a opět v nejméně vhodnou chvíli.
Severusovo dětství mě vždycky dostává na kolena, chudáček malej
To se stejně nemůže Rowle upřít, že udělala dva odlišné lidi tak podobné Severus x Harry a vlastně i Harry x Voldemort
Severus složil Harrymu poklonu? Wau to je dobrý
Hodně pro ni znamenal a přitom ho tak hnusně odkopla, pche
No jen se Harry podívej, jaký byl tvůj tatínek hajzlík
Kdyby sám Severus nebyl tak ovlivněn tím, co viděl, asi by si neodpustil pobavený úšklebek nebo větu - Já jsem ti to říkal. To mu může ještě věnovat :D:D:D
Čekáme všichni, ale slečna Sara nás opět napíná jak starý gatě :D
Hermiona neusne bez svého medvídka Severuse? :D Já taky ne :D
Na mokrým se jí muselo dobře spát :D
Platonický? Hermiono, holka, tys toho ještě málo zažila :D
A je v tom až po uši :D
GPS navigace se souřadnicemi Severus Snape :D
Tomu toho moc neřekla, to mu může říct i Hermiona ;)
Sova jménem Harry Potter :D
To je hezký, jak mu říká, že je díky němu šťastná – správná máma
Tím začátkem bude určitě malá kudrnatá holka, že jo? :D
Nastala chvíle pro odplatu Luciusovi Malfoyovi. Namočíme ho do medu a hodíme do peří? :D

No tak nějak nevim, jestli se mám na setkání s Luciusem těšit :D Rozhodně se ale těším na další kapitolku. Píšeš skvěle a já ti do nového roku přeju kromě klasiky v podobě štěstí zdraví a radosti pro tebe a celou tvou rodinu i hodně inspirace ;)