SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Odsouzenci - 11. kapitola

11.12.2011 21:03 - SaraPolanska - Odsouzenci - komentáře (26)

11. kapitola - Vzpomínka


Kapitolu věnuji crazymu, protože si o ni napsal. :-D Tak příjemnou četbu přeji, kapitola je opět psána v depresi. :-D

 


 

Mrazivý vzduch mu ovanul tvář, ale on se ani nepohnul. Tvář, která působila klidně a nehnutě by nyní prozradila nejednu emoci člověka, který cítil…

Tolik let v temnotě zanechalo stopy. Chladné.

Jako vítr, jenž mu čechral vlasy a celé scéně dodával jen toliko pohybu, koliko si ho zasloužila.

Díval se na místo, které znamenalo domov, ale které nyní připomínalo jen zašedlou vzpomínku na časy, které prožil - spoután a zatracen.

Když vsadíte všechno, nemůžete čekat, že i když vyhrajete, vyjdete ze hry stejní a nezměnění jako před ní. A byla tohle vůbec výhra?

Svoboda - zastíněná minulostí s vkrádajícími se myšlenkami na to, co nešlo změnit - nechutnala zpočátku tak, jak si představoval, přesto byl připraven ji přijmout.

Plášť v dalším poryvu větru zvedl své černé tělo ze země a pln energie se zavlnil za tmavou postavou svého majitele.

Rychlé přemístění za sebou nechalo jen dunivý zvuk.

Prsty pravé ruky opatrně stiskly průhlednou lahvičku naplněnou tmavě modrým kouřem a ta se pod tím dotykem tajemně zatřpytila.

„Jsem jako ty, nejsi divná.“

„Jak to myslíš?“

„Podívej,“ usmál se chlapec s černými vlasy a pozvedl k dívce svou dlaň, ze které pomalu vzlétla utržená kopretina.

Pamatoval si, jak se na něj tehdy usmála a ten úsměv ho stejně jako tehdy bolestivě bodl u srdce, ačkoliv tehdy to bylo z jiného důvodu. Byla tak blízko a přeci vzdálená. Nebyla to kopretina, co ji tehdy daroval, bylo to jeho srdce a odtud pramenila ta bolest…

Rozhlédl se po místnosti, nebo lépe řečeno po tom, co z ní zbylo a tichým švihem ebenového dřeva ve své ruce otevřel starou skříň, schovávající Myslánku.

„Ta bolest musí přestat, Lily, je načase vzít si své srdce zpět,“ zašeptal bolestně před sebe a rozhodně osvobodil obsah skleněné nádobky ve své dlani.

 

Vůbec netušila, jak dlouho už pozoruje vlající záclonu, aniž by se pohnula nebo snad podívala jinam. Možná, že ji ten kus látky připomínal něco důvěrně známého, bezpečného, tajemného a proto nedokázala svůj pohled odtrhnout. Jediná jistota, na kterou si zvykla po dobu svého mučení, před pár hodinami opustila tuhle místnost, její život a zbyla jen prázdná postel, kterou během několika minut zaplnil někdo jiný, neznámý, bez tváře, bez jakékoliv spojitosti s její bolestí.

Zpočátku přijde šok, podivně klidný, jenž vás přesvědčuje, že je vaším přítelem a zůstane, protože vy ztratíte touhu ho vyhodit.

Hermionu nešokovalo to, že ji opustil, protože teoreticky vzato ji neopustil, když spolu nikdy nebyli ve vztahu, ale to, jak rychle odešel z jejího života, aniž by se na to mohla nějak připravit.

Cítila neuvěřitelně chladnou prázdnotu, kterou nezpůsobovalo pootevřené okno, ale strach ze samoty. Možná i tak trochu z toho, že přijdou, odvedou ji a nebude tu nikdo, kdo by té křehké dívce uvnitř jejího já pomohl.

Snape se až příliš pojil se světlem v době, kdy její oči viděly jen prázdnotu. Byl příliš jasným světlem uprostřed temnoty. Tak jasným, že i když zavřela oči, viděla pořád jeho obrys, stejně, jako když se příliš dlouho díváte do slunce.

Lékouzelnice, která roznášela přidělené léky, tiše zavřela ono okno a záclona zůstala mrtvě viset podél okna bez jediného dalšího zavlnění.

Hrdlem se jí rozlévalo povědomé teplo, které velice rychle dorazilo do očí, ze kterých začaly téct slzy.

„Děje se něco, slečno? Něco vás bolí?“ dolehlo k jejím uším zvolání od postarší ženy, která právě připravovala k zatažení závěs u její postele

„Kdy budu moci odejít?“ ignorovala ženiny otázky a sama položila svou.

„Jste mladá a vaše zranění se rychle hojí, dejte tomu ještě pár dní a pod slibem, že se budete opatrovat a šetřit, půjdete domů.“

„Kdy?“ nenechala se odbít univerzální odpovědí a ke svému projevu přidala i přimhouření očí, které donutilo lékouzelnici k drobnému klopýtnutí. Hermiona měla dobrého učitele…

„Dva, ale spíš tři dny, víc určitě ne, slečno,“ informovala ji rychle žena kolem padesátky s několika šedými prameny vlasů po stranách hlavy a pak se sklopeným pohledem zatáhla plentu. Jejím krokům z ošetřovny už Hermiona příliš pozornost nevěnovala.

 

Severuse na malou chvilku obklopila neproniknutelná tma, několik šeptajících hlasů kolem něj utichlo zároveň s jeho zhmotněním se uprostřed Zapovězeného lesa.

Stál několik kroků za Chlapcem-který-přežil. V korunách stromů šuměl vítr a někde nad jejich hlavami se ozvalo zahoukaní sovy. Když sklopil zrak zpět na chlapcova záda, spatřil další postavy, které tam před tím nebyly. Stály před nimi v půlkruhu, ruce měly volně podél těla a v očích se jim neodrážel žádný lesk. Všichni byli mrtví. Ačkoliv se Potter obracel na ně na všechny a postupně je obcházel, aby s nimi promluvil několik slov před tím, než se obětuje a nechá se tak Voldemortem zabít, aby zničil nechtěný Viteál ve své duši, Severus od první chvíle nespustil oči z jediné přítomné ženy v tomto smutném společenství.

Pomalým krokem došel až před ni, aby ze sebe vydal pouze jediné slovo, jehož tón by každému, kdo by jej mohl slyšet, zlomilo okamžitě srdce.

„Lily.“

Nemohla ho slyšet, ani vidět, nebyl tam, když tam byla ona, stejně jako tenkrát. To, co teď vidí, je pouhá vzpomínka.

Zatímco Harry mluvil se svým otcem, on se odhodlal o těch několik kroků blíž k ženě, kterou miloval celý svůj život tak vroucně, že by ho za ní okamžitě vyměnil. Jeho třesoucí dlaň natahující se směrem k bělostné pokožce mladé ženy ho donutila ještě jednou zasýpat její jméno.

Severus Snape nepláče. Ne tak, aby ho někdo viděl. Pláče uvnitř.

Zavřel oči, jako by se bál, že uvidí sám sebe v odrazu jejích očí zlomeného, takového, jaký si přísahal po její smrti, že už nikdy nebude. Bolestně zkřivil rty a vydechl.

Ačkoliv nad hlavou slyšel poryvy větru, jemu se na hlavě nepohnul jediný vlas a stejně tak ani jí. Ani jeden z nich tu fyzicky nebyl. Možná to tak celé mělo skončit.

Měl zemřít v boji, rukou Voldemorta, nebo snad v tom vlhkém vězení a připojit se k té nádherné ženě, dívce, která si kdysi vzala jeho srdce a odešla na druhou stranu, aniž by ho vrátila zpět. Její zelené oči dívající se na jejího syna, kterého směla objímat a milovat pouhý jediný rok, se náhle stočili na něj. K místu, kde stál. Drobný, chápavý úsměv ho dočista přikoval na místo. Její výraz ho okamžitě naplnil vědomím, že ona věděla a plánovala, že přijde čas, kdy Severus do této vzpomínky přijde a bude stát tam, kde právě stojí. Nic jiného si nebyl schopen připustit, ne teď, když se jejich oči střetly v čase, který neexistoval.

 

„Severusi, myslíš, že mi to půjde?“

„A co myslíš, Lily?“

„No, to kouzlení.“

„Vždyť vidím, že ti to jde.“

„Ale já myslím ve škole, v Bradavicích. Nejsem jako ty, jsi vynikající kouzelník, i tvá matka umí čarovat, ale u mě v rodině není nikdo, kdo by mě to naučil.“

„Neboj se, já tě to naučím. Naučím tě všechno, co si jen budeš přát a slibuji, že nedopustím, aby se ti něco stalo, Lily…“

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

16.12.2011 20:32 Michelle

ach jooo, smutné :´/

16.12.2011 10:55 Gazi

Kapitolu jsem přečetla jednim dechem a hrozně se mi libila i když byla trošku smutná, ale velmi hezky napsana. Těším se na další kapitolu.

15.12.2011 22:05 elulinek

A nechápu, že jsou tu v jednu a tu samou chvíli dva diametrálně odlišné komentáře od jedné osoby. Jeden komentář říká, že to bylo supr a ten druhý tvrdí, že to čtenář nepochopil. To zase nechápu já
A ať mi nikdo netvrdí laskavě, že to jsou dva různý lidi.

15.12.2011 22:01 elulinek

Z týhle kapitoly si přijdu jako v jiný dimenzi. Někdo dole tu psal, že je zklamaný - v tom případě si dovolím poznamenat, že je to hlupák a že by mě tedy velice zajímalo, co je podle jeho standardů "Silná kapitola, po které mám husí kůži ještě hodinu a další tři hodiny na ni myslím." protože já neměla k tomuhle příběhu výtky - ta písnička je naprosto dokonale vybraná. Depresivní a já vím, že tohle bylo spáno v depresi. Jednak se vyznám - dovolím si říct - kdy a jak píšeš a jednak je to z toho cítit. Srdce se mi svírá (a to ne proto, že to dělá občas jen tak), se nechám unášet na vlně Only for You a zděšeně sleduji bezděky - při vzpomínce na pouhé čtení tohohle kusu - na rukou mi naskakující husí kůži. Na rukou? Na zádech, mně snad stojí i mé polodlouhé vlasy. Zním hnusně, já to psala už i u V dešti je bůh, ale mívej depky častěji, jestli chceš, abych ti (eroticky) na svém hrbu strouhala mrkev. Já mám husí kůži, jen píšu komentář a ty víš, jak já to dělám s komentáři u věcí, které betuju. Tohle si právě v téhle chvíli nemůžu přečíst, pokud - uááá, další vlna husiny, nech toho! - nechceme, abych se dostala tam, kde jsem byla TEHDY. Tohle si musím přečíst, až k TOMU budu zase směřovat, abych potěšila svoje black, black heart a dostala se na lepší level.
Připomeň mi to
Já jsem prostě unešená. Měla jsem husí kůži až ve střevě, doslova. Nechápu, jak někdo může říct, že se mu to nelíbí. Já jsem byla jak v naprosto jiné dimenzi a myslím, že tohle je posunutí tvých osobních limitů o dost velký kus, na který už ani nedohlédnu. Doteď jsem viděla aspoň nějaký ten stín, teď myslím, že jste mi všechny tak vzdálené, že já ležím v prachu a krvi jako "i tvůj generál…“ Montgomery.
Výborně, skvěle, úžasně
Působivé jako nikdy ve stratosféře tohoto tvého stylu. Řadím na top. Severusova smrt, V dešti je bůh a Tohle (ano, vážnení přátelé a zlomeniny, které se vztyčily v rohu, s velkým písmenem)

15.12.2011 20:33 Molly

velmi povedená kapitola

14.12.2011 23:22 Kitti

Ufff, mno to je našlapané. Uff a bolavé. ALE TAK KRÁSNÉ... díky, opravdu díky. Netroufám si popohánět k dalším kapitolám, radši tiše čekám:-). Děkuju. PS. teda to je opravdu očistec, než se mi podaří zadat antispamový kód, stojí mne to tak 10 pokusů, grrrrrr. přesto že jak magor klikám na jiný kód, vždy se nějaký písmeno schovává, to je vážně debilita. Já chapu, že spamy jsou otravný, ale proč je to tak nečitelný?

14.12.2011 11:15 Anite

odsouzenci se Ti vážně povedli, libili se mi uz od prvního dílu a určitě se mi budou libit až dokonce

14.12.2011 11:15 Sisi

mě se tahle kapitola moc libila podle me byla hrozně silná:) a hrozně se mi libila vážně jen tak dál

13.12.2011 23:38 Chavelierka

huh, síla
Už nikdy si u tebe nepustím žádnou písničky, vždycky pak akorát pátrám, kde bych ji mohla stáhnout :D

Deprese nepřijímáme, zkuste vedlejší přepážku! Kdyby to bylo jen tak snadné. Jenže ty a tvoje temné chvilky, dokážete vykouzlit úžasné věci a přesně tyhle věci pak vtáhnou mě do té své černé díry okolo.
Nebudu (a vím, že se opakuju) ti kopírovat celou povídku, abych ti ukázala jak moc se mi celá (vážně celá) líbila.
Přesto ti hodím pár momontů u kterých jsem se zarazila, zamrazila a prostě celkově citově naplnila - o kapku víc, než u ostatních.
Začátek, kdy rozepisuješ, že i když se naplní tvé očekávání vlastně to nemusí být vždy to co chceš je perlička, která stojí na pozastavení.
"Plášť v dalším poryvu větru zvedl své černé tělo ze země a pln energie se zavlnil za tmavou postavou svého majitele." kde se tohle kupuje? Dej mi celý kyblík, to je úžasná věta.
Někdo napíše, čučela do blba, ty si vyhraješ se záclonou a tohle přesně odděluje kvalitní autory od břídilů. Děkuju za tvou slovní tvořivost.
Navíc se musím pozastavit nad popisem toho, když tě opustí sice cizí člověk, přesto člověk, který ti zahýbal život. Nikdy na něj nezapomeneš a přesto, že to nebyl nikdo blízký, zůstává po něm díra, která se nezaplní. Máš naprostou pravdu.
Tak jsem v poseldním odstavci čekala, že se konečeně dozvím, co mu Harry předal za vzkaz a místo toho mě umlátíš Severusovýma pocitama jako hedvábným kladivem. Na zádech mám husí kůži, že bych si mohla hrát na dikobraze. Slzné kanálky nestačí produkovat. Hlavě se mlátí jedna myšlenka za druhou, ale v podstatě vim zase prd a musím si počkat jestli nám myslostivě dovolíš nahlédnout pod pokličku tajemnství v další kapitole :D
už jsem ti myslím jednou napsala, že se mi líbí to tvé Severus nepláče, ale ještě jednou fakt se mi líbí Severus nepláče, pláče uvnitř. Netleskám, přímo jásám nad myšlenkou ;)
"Drobný, chápavý úsměv ho dočista přikoval na místo. Její výraz ho okamžitě naplnil vědomím, že ona věděla a plánovala, že přijde čas, kdy Severus do této vzpomínky přijde a bude stát tam, kde právě stojí. Nic jiného si nebyl schopen připustit, ne teď, když se jejich oči střetly v čase, který neexistoval." cože? jakže? proooč? Říkám si proč nemůžu mít kousek tvé mozkovny hezky pěkně v krabičce v šuplíčku a na zámek? Nejenže si Lily našla způsob jak předat vzkaz i bez sms, ale navíc si to popsala, že prostě tajíš dech no prostě ho držíš až do další kapitoly, kdy uslyšíš co mu řekne.
Zpomínky,to byla poslední kapička rosy, která dokreslila tuhle nádhernou kouzelnou zahradu. Protkala si jima kapitolu, jako nejemnější pavučina. Opět můžu jen chválit.
Tak a mám u tebe jednu sadu kapesníčků, s vůní, díky.

Deprese ti nepřeju, protože vím, že umíš dobře psát i bez nich, jen to musíš někde tam dole v koutku duše najít. Ba dokonce si troufám říct, že až tomu sama uvěříš, budeš bez černých myšlenek psát ještě líp ;) Skláním se před vámi paní autorko ;)

13.12.2011 22:21 SaraPolanska

Moniko: V čem tě zklamala? Co jsi očekávala? Je důležité znát konkrétní názor :-) Zvlášť, když jsem zrovna tuhle kapitolu považovala za jednu z nesilněších z odsouzenců vůbec. :-)

13.12.2011 22:19 Monika

kapitola me trošku zklamala:) ale i tak se těším na další

13.12.2011 22:19 Monika

super super:)

13.12.2011 09:33 Ivetka

velmi smutná kapitola, ale teším se na delší snad užbude evselejší

12.12.2011 22:24 Wanesa

vynikajici

12.12.2011 22:23 Olga

skvěléééé

12.12.2011 22:21 pampeliška

smutná, ale velm,io nadherna kapitola

12.12.2011 18:00 Leannka

to bolo také smutná, úžasná kapitola
dakujem

11.12.2011 23:37 Crazy

zacnu zvlasrne....
Venovano MNE =OO jdou na me mdloby.... Jsem pocten, dekuji moc ='))))))))*
a ted ke kapitole....
Uzasne, dokonale... Uplne je oba vidim, jak stoji... A nic jineho nedelaji... Predstava zaclony=silene mrazeni v zadech =X=).... Lilly a Seveus ve vzpomince=DOLONALOST-->Drobný, chápavý úsměv ho dočista přikoval na místo. Její výraz ho okamžitě naplnil vědomím, že ona věděla a plánovala, že přijde čas, kdy Severus do této vzpomínky přijde a bude stát tam, kde právě stojí. Nic jiného si nebyl schopen připustit, ne teď, když se jejich oči střetly v čase, který neexistoval.........
V tomto ohledu ti depky vazne svedci, jak uz jsem rikal... Tolik pocitu, co dokazi tve povidky vyvolat... Radost, smutek, falesny pocit deprese, soucit.............
Nevim, co bych vic dodal, sbad jen, ze chci dalsi kapitolu..... Jeste jednou dekuji za venovani a za kapitolu tez... =)

11.12.2011 23:19 SaraPolanska

Zuzi: Děkuji za komentář. Harry nezemřel. Jinak by nemohl dát Severusovi lahvičku se vzpomínkou na setkání se svou matkou - Lily a ta by nemohla Severusovi vzkázat... co? to si musíš počkat do další kapitoly. :-D

11.12.2011 23:04 Zuzana

Nádherná, temná kapitola, takéto zbožňujem. Keď sestra zatvorila okno a tá záclona zostala visieť, mala som chuť otvoriť ho aby znovu ožila :) Nádherná ťaživá atmosféra.
A Severus a Lily... To ma vždy spoľahlivo doženie k slzám, nemám Lily rada, ale Severusova láska je úplne úžasná.
Harry teda ide na smrť? Akosi cítim, že u Teba asi neprežije, alebo sa možno aj mýlim... Ale môj pocit je, že to nemal prežiť.
Krásne Saruška...

11.12.2011 22:16 Endiee

krásná a velmi smutná kapitola

11.12.2011 22:02 Deny

uzasné=ééé

11.12.2011 22:00 denice

Krásné, Severus se loučí se svou láskou k Lily a Hermiona hledí na záclonu, která jí připomíná vlající plášť. vidím v tom předzvěst dalších událostí.
Díky.

11.12.2011 21:47 Zajda

velmi působivá kapitola

11.12.2011 21:46 Liza

vynikajici kapitola moc se mi líbí

11.12.2011 21:46 Mentolka

nádherna kapitola a strasne smutná