SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Jak si napsat o autogram

18.10.2011 18:51 - SaraPolanska - Alan Rickman - komentáře (90)

Rádi byste autogram Alana Rickmana nebo nějaké jiné celebrity a nevíte jak na to?


Protože se množily e-maily s prosbou o podrobnější návod, jak si napsat o autogram, rozhodla jsem se uveřejnit tento návod všem a to v několika základních bodech, kterými Vás provedu a to včetně fotografií.

 

1. Obálky

Budete potřebovat dvě. Je slušnost poslat společně s dopisem ještě nadepsanou obálku s Vaší zpáteční adresou (takzvaná SASE nebo SAE - záleží, zda na obálku nalepíte známku nebo přikládáte peníze či mezinárodní odpovědku. Pamatujte ale, že pokud se rozhodnete nalepit známku, musí to být známka té země, do které posíláte! Viz níže.), ačkoliv se může stát, že ji daná celebrita nevyužije a pošle svou vlastní. U Alana konkrétně se mi dvakrát stalo, že mi zpět přišla jejich obálka. Nemá to vliv na kladnou či zápornou odpověď v jedné fotografie podepsaná byla v té další už ne.

Obálka, ve které budete posílat všechny věci, které postupně zmíním, by měla být logicky větší, než ta, ve které Vám přijde odpověď. Pozor – hlídejte si velikosti obálek, aby se do nich vešly fotografie, které se rozhodnete poslat k podpisu! Věřím, že většina celebrit (jejich agentů) by v tom případě samozřejmě napadlo použít jejich obálku, ale můžete se tím zbytečně připravit o šance na pozitivní a rychlou odpověď.

Na obálku, kterou odesíláte dané celebritě, nezapomeňte do horního levého rohu napsat opět svou zpáteční adresu. Jelikož do obálky budete dávat peníze nebo mezinárodní odpovědku, byla by škoda o to přijít, kdyby agentura celebrity na adrese nebyla a pošta neměla kam dopis doručit. Nezapomeňte na obálku napsat i cílovou zemi! (Vaší i celebrity) V případě, že posíláte dopis na jiný kontinent se nezdráhejte dopsat i Europe.

Doporučuji si vyprosit na poště Priority nálepku (mají ji na přepážkách, Váš dopis pak poletí první třídou letecky).

 

 

A zde ony nálepky


 

2. Mezinárodní odpovědka, známky či hotovost

Ačkoliv řada celebrit občas přivře oko a zaplatí poštovné z vlastní kapsy, je neslušné to dělat. Zejména v Anglii si nejspíš příjemce nepomyslí nic pěkného, když žadatel – tedy Vy – pošle žádost o autogram a nepřipojí ani omluvu za to, že neměl možnost sehnat známky, jejich měnu nebo alespoň tu Mezinárodní odpovědku, kterou mají téměř na každé poště. (Oni ji mají na každé poště, ale někde vůbec nevědí co to je, a že to tam mají).

Nyní si rozepíšeme jednotlivé věci, které se hodí k žádosti o autogram připojit včetně možností, kde je sehnat a kolik stojí.

 

Známky: Vždycky je pro danou celebritu nejjednodušší, když si seženete známku dané země, do které si o autogram píšete a pošlete nalepenou na obálce, kterou jste do dopisu připravili (SASE). České známky posílejte jen českým celebritám, v Londýně je opravdu nevyužijí. :-)

Známky se dají sehnat na Ebay, někdy i aukru. Někdy se dá domluvit se sběrateli autogramů, zda nemají nějaké známky navíc a na prodej nebo třeba domluvit s kamarády, kteří žijí v zahraničí a mohou Vám tak známky poslat.

Anglická známka stojí aktuálně 68pencí, ale na větší obálky jsou za 90pencí.

 

Mezinárodní odpovědka: Platí po celém světě a celebrita (její agent) si za ní na poště může vyměnit hotovost či známky. Stojí 40 Kč a dle mých informací by měla být na poště orazítkovaná, jinak bohužel neplatí a nelze ji na jiné poště proplatit. Je hodně využívaná zejména těmi, co nemají možnost dostat se ke známkám.

 

Hotovost: V každé Směnárně, kde nesedí blbec Vám vymění i směšně malé částky. Hotovost se hodí posílat v případě, že píšete přímo celebritě (třeba do divadla či na natáčení filmu) a ne přes agenturu. Myslete na to, že s každým dopisem je práce a pokud chcete svůj autogram dostat, musíte se snažit tuto práci co nejvíce ulehčit, protože například Alan si svou poštu zasílanou do divadel vyřizuje sám a určitě ho představa lítání po poště, aby si vyměnil Mezinárodní odpovědku dvakrát netěší.

Pozor! Pokud budete posílat v dopise libru, připravte se na to, že hrozí, že Vám ji cestou někdo vybere, neboť je těžká a za druhé že bude poštovné o dost dražší, protože je také těžká.

Držte se pravidla stejného jako u známek – posílejte hotovost, která platí v té konkrétní zemi.

Do USA tedy dolary, do Anglie libry…

Poštovné z USA aktuálně stojí 1.05$ do 1 unce = 28gramů. Jedná se o obálky do velikosti A5 včetně.

 

 

3. Fotografie

Fotografie si vytiskněte nebo nechte vyvolat ve Vámi vybrané velikosti buďto doma nebo v jakémkoliv fotolabu. Fotografie za výhodné ceny dělají i v drogeriích Rossmann či DM.

Fotografie by měla být kvalitní a opět je slušnost ji k dopisu připojit, ačkoliv se může stát, že ji celebrita nepodepíše a pošle Vám svou vlastní fotografii s podpisem. Alan například často posílá své vlastní podepsané a věnované fotografie.

Když se rozhodnete poslat dvě fotografie, volte různé barevné podklady, protože ne každá celebrita má k dispozici bílé i černé pero (to je běžné). Fotografie na černém pozadí by tak mohly být nečitelné.

Důležitá rada: Neposílejte Alanovi fotografie z Harry Pottera. Nepodepisuje je a často pak žádost o autogram posílá negativní. Zbytečně se tím připravujete o šanci a našeho Mistra očividně fotografie Snapea rozčilují. Teorie o tom, proč mu to tak vadí se různí, ta nejslušnější je asi ta, že se sám sobě na těchto fotkách nelíbí.

Fotografii můžete připojit jednu nebo třeba hned dvě. Maximální únosný počet fotografií k podpisu jsou tři. Alan dle informací podepisuje ale vždy maximálně dvě.

 

Ukázka fotografií, které jsou vhodné nebo nevhodné k podpisu. Alan bílý popisovač vlastní, ale pouze při odepisování přes agenturu. Fotografie vždy vybírejte ve vyšší kvalitě (minimálně 900x600, ale lepší jsou samozřejmě 1000 a výš).


 

4. Dopis

Napsat dopis se může jevit snadně, ale je sami jistě brzy poznáte, že to není právě jednoduché. Napíšeme si tedy pokyny, kterých se při psaní žádosti o autogram určitě držte.

a) Jazyk

Vždycky se snažte psát dopis v rodném jazyce vybraného idola. Je to za prvé zdvořilé a za druhé milé. Dopis si připravte a napište česky a následně si ho přeložte nebo nechte přeložit do jazyka, který je třeba. Nespoléhejte na to, že anglicky umí každý a i kdyby měl být dopis napsán dosti lámaně, pořád to jistě celebritu potěší. Hlavní je držet se jednoduchých vět, které Vám případně překladač příliš nezmrví. J o Čínštinu se ale opravdu nepokoušejte, případně se můžete pokusit alespoň o jednu větu, ale v tomto případě celebrita jistě pochopí, že angličtina pro Vás byla přeci jen reálnější. J

b) Oslovení

Tady se řiďte jednoduchou poučkou, pokud je celebritě do dvaceti pěti let pište Dear a křestní jméno. Pokud je celebrita starší, pište Dear Mr/Mrs nebo Dear Ms (pokud víte, že celebrita – žena není vdaná). Oslovení a celý dopis adresujte vždy dané celebritě ačkoliv jej bude nejspíš číst a vyřizovat její/jeho agent.

Drahý, Drahá je v Anglii běžně užíváno a je považováno za dostačující.

c) Představení

Na začátek dopisu je dobré se představit, napište, jak se jmenujete, kolik je Vám let a odkud jste. Když se nebudete příliš rozepisovat, napište i nějaké Vaše koníčky. Buďte slušní, struční.

d) Žádost o autogram

Po představení by měla následovat slušná žádost o autogram. Mějte na vědomí, že dopis by neměl přesáhnout délku A4 a tím nemyslím písmo 8 a těsnopis. J Pokud si nevíte rady, jak takovou žádost stylizovat, dám Vám se krátký příklad, který může napovědět.

Vaši osobu jsem si oblíbil/oblíbila ve filmu ... a jsem Vaším fandou už… Obdivuji Vaši práci a nejvíce jste mě zaujal/zaujala v …Jelikož si Vás velice vážím, byla bych nesmírně šťastná/šťastný kdybyste si našel/našla chvilku na mou žádost o autogram a podepsal/podepsala mi přiložené fotografie.

e) Závěr a poděkování

Na závěr je dobré poděkovat za čas, který Vašemu dopisu věnují, a že věříte, že Váš dopis kladně vyřídí. V případě Alana, který hodně cestuje, je dobré připojit i větu o tom, že si na vyřízení dopisu rádi počkáte a nechcete, aby Vám dopis posílali nevyřízený. Jako důvod uveďte nákladnost poštovného. V poslední době se Alanova agentka omlouvala, že musí vyřizovat všechny dopisy i záporně, neboť dopisů se nahromadilo tolik, že nemá šanci je tam všechny schovávat.

Je milé poděkovat i případné agentuře či asistentovi, který dopis vyřizuje, věřte, že ho to potěší a zvýší to Vaše šance na úspěch.

Na závěr napište čitelně vaše jméno a podepište se.

 

Dopis lze psát v ruce i na počítači. V ruce je samozřejmě osobnější, ale pokud škrábete, volte počítač. Na počítači volte písmo, které je čitelné, vyvarujte se okrasným písmům, vypadají sice hezky, ale myslete zejména na to, že je důležité, aby dopis druhá strana vůbec rozluštila. Své jméno napište jednak v počítači a nad to se pak podepište ručně. Dá to dopisu osobitost. Snažte se dopis oživit barvami (nepřežeňte to a hlavně myslete na čitelnost a přehlednost).

 

Zde malá ukázka stylizace dopisu pro Alana, je to schválně maličké, dopisy beru jako osobní záležitost. :-) V dolní části, kde je ten černý pruh byla má adresa.

 

Někdy se na samotný dopis vepisuje ještě jednou Vaše zpáteční adresa: stát se cestou může cokoliv, adresa na obálce se rozmaže a příjemce by neměl možnost Vám autogram vrátit.

 

4. Odeslání dopisu

Všechny náležitosti dejte do větší obálky a pečlivě zalepte. Pro jistotu si ještě jednou podobě sepíšeme, co je třeba do obálky poslat:

  1. Menší obálku s vaší zpáteční adresou (SASE nebo SAE*).
  2. Mezinárodní odpovědku, známku či hotovost příslušné země.(IRC**)
  3. Fotografie určené k podpisu
  4. Dopis

Fantazii se meze nekladou a pokud připojíte i pohled Vašeho města nebo třeba i svou fotografii, abyste se lépe představili, nebude to jistě na škodu.

 

Dopis odneste na poštu a odešlete. Přibližné ceny poštovného najdete zde:

Anglie – cca 16-25kč dle váhy.

USA – 25-40kč dle váhy

Čína – 50-70kč dle váhy.

Francie – 15-20kč dle váhy.

 

Ceny jsou uvedeny za dopisy s výše uvedenými náležitostmi a tedy běžné váhy.

 

Na závěr doplním adresu Alana Rickmana (do agentury)a popřeji Vám hodně štěstí a rychlou a hlavně kladou odpověď, ať už Vaše žádost poletí kamkoliv.

 

Osvědčená adresa, oficiální a ze které odpovědi na 100% chodí

Alan Rickman
C/O Duncan Heath
I.C.M.
Oxford House 76 Oxford St.
London W1D 1BS
England - UK

 

Nakonec ukázka dopisu od Melanie, poslala vlastní obálku, kam nalepila mou adresu. Je z června 2010 a tehdy mi přišel po půl roce čekání bohužel nepodepsaný. Za pár týdnů ovšem přišel nový dopis a tam mi podpis Melanie poslala, nejspíš nějaký error. :-D

 

*SASE je obálka, kterou vkládáte k dopis, a která se vám vrátí (tedy s vaší adresou) + známka příslušné země, do které dopis odesíláte. Vždycky se na obálku lepí známka té země, ze které dopis odesíláte!

SAE je obálka s vaší adresou (ta samá co SASE) jediný rozdíl je, že na ní není nalepená příslušná známka, ale jsou k ní přiloženy peníze nebo:

**IRC což je mezinárodní odpovědka

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

19.11.2020 09:34 Ondřej jandl

Budu posílat Danielovy Radcliffovi.Snad příjde.Děkuji za článek.Ondra Jandl

13.05.2016 18:48 SaraPolanska

Ahoj Ivo, bohužel PP nemá žádnou sběratelskou hodnotu. :-)

22.03.2016 14:02 Iva

Dobrý den, jsem začátečník. Chtěla jsem se zeptat, má nějakou sběratelskou hodnotu i tzv. (jak píšete) PP (pre print) podpis? děkuji, Iva

10.01.2016 20:39 Ann

Ahooj :)
Můžu se zeptat, jestli lepíš Priority nálepku i na SAE? Občas mi totiž přijde taková, která má razítko "First-class mail international", takže to pro mne připlatili. Tak jestli by to bylo pro herce snazší (a levnější), kdyby tam Priority nálepka už byla :)

15.08.2015 22:11 SaraPolanska

BENNY: Ano, na hlavní obálku, kterou budeš házet do schránky tady u nás musíš nalepit ČR známky v odpovídající hodnotě.

jarmila: V dnešní době google překladače ti bude určitě stačit ten. Když jsem začínala, vždycky jsem požádala někoho z přátel, aby mi s dopisem pomohl :-)

23.07.2015 16:53 jarmila.charvatova@seznam.cz

A jak mohu najít nějaký překlad do angličtiny dopisu ,když angličtinu neovládám?Abych nebyla za blbce?

14.06.2015 14:39 BENNY

takže na obalku kterou posilam ja s jeho adresou je třeba nalepit znamku čr?????

27.05.2015 19:06 SaraPolanska

Terko182
Některé celebrity ochotně podepisují i věci, které jim zašleš - mají-li s tou věcí nějakou spojitost, samozřejmě. :-) Ale bude to chtít přiložit i nějaké peníze na zpětné poštovné. :-)

23.05.2015 21:50 Terka182

Ahoj, mam velky dotaz. Chtela bych prekvapit svoji mamku a dat ji k vanocum knihu od Agathy Ch. podepsanou Davidem Suchetem. Myslis, ze kdybych mu ji do Anglie poslala, podepsal by ji a odeslal nazpet? Mas s timhle posilanim nejakou zkusenost?

26.03.2015 19:12 Betty

Tak po měsíci mi ,,od Hosseina" přišel zpět nedoručený dopis... :( použila jsem adresu divadla

16.03.2015 20:43 SaraPolanska

Ahoj Ann, že bude Alan v Praze samozřejmě vím, kdo tam bude, potká mě tam :-D A Chave a wix taky :-) Budu ta, co bude po Alanovi házet zlatou trofej, kterou jsem nechala udělat po Dublinu a ještě mu ji neměla kdy předat :-D

12.03.2015 16:22 Ann

*Febiofest
(samozřejmě - krásnej překlep :-D)

12.03.2015 16:11 Ann

Verca: Jj :-) moje taky byly ;-)

SaraPolanska: Nejspíš to už (rozhodně :-D) víš, ale Alan přijede do Prahy na Fabiofest ;-) Mimochodem, já teď čekám na odpovědi a mám takový ten tik, při kterém si každou chvíli říkám: ,,Kde tak asi ty moje dopisy už budou?" :-D Samozřejmě vím, že to bude trvat měsíce (pokud vůbec odpovědi přijdou) :-) Ale je to prostě takový ten fajn roztěkaný pocit. Asi je to nemoc... :-DDD

07.03.2015 20:56 Verca

je normalní, aby byla IRC popsaná francouzky? diky :)

22.02.2015 16:51 Betty

Takže Hossein neodpovídá? :( tak to je mi fakt moc líto... Právě že (podle wikipedie) odešel v roce 2008 do důchodu. Tak to nevím, co mám dělat. Jestli risknout divadlo a nebo agenturu...

21.02.2015 20:08 SaraPolanska

April: Jak komu. Někdy posílám menší, ale většinou fotky A5 - tisknu si je doma sama, tak jak se mi podaří :-))

Jayne: Momentálně se od prvního změnily ceníky české pošty, takže ceny se teď lišit budou, ale listovní zásilky se neřeší velikostně, ale jen váhově, pokud vím, takže cena by mezi malou a A5 být neměla, pokud se vejde do 50g :-)

Betty: Ahoj, o divadle a jeho aktuálnosti bohužel nevím, ale možná by to šlo vygooglit na stránkách onoho divadla - zda je tam ta hra například stále v programu. Pokud jde o agenturu - mě se dopis nikdy nevrátil - ani pozitivně ani negativně, bohužel. Je to už rok a půl, takže neočekávám, že by se vrátil...

Ann: Hurá :-D Já děkuji za pozitivní odezvu :-)

21.02.2015 19:32 Ann

SaraPolanska: Odpovědka na světě! Konečně :-) A to na první poště vůbec (Praha). Paní u přepážky sice taky netušila, o co jde, ale vedoucí nezklamala a přinesla ji. :-)
Už se těším, až budu posílat :-D
Děkuji moc za článek! Je úžasný :-)

20.02.2015 16:59 Betty

Ahoj, chci zkusit napsat o autogram Robertu Hosseinovi, na fanmail je jako Fan Mail Address uvedeno divadlo Marigny, ale nevím, jak moc je to aktuální. Bylo by myslíš lepší napsat na Secondary Address (jeho agentuře)? Nechci, aby se mi dopis vrátil nedoručený.
http://www.fanmail.biz/103877.html
Předem děkuji za radu :)

20.02.2015 07:02 Jayne

Změní se nějak cena poštovného kvůli velikosti(ne váze)té vnější obálky?
Předem děkuji :-)

17.02.2015 06:52 April

Ahoj, můžu se zeptat, jakou velikost fotky pro podpis doporučuješ? Jestli A5 nebo klasickou velikost fotek z alba?
Děkuji :-)

13.02.2015 11:39 SaraPolanska

Téměř všichni herci a herečky z HP mají agenturní adresy, které se dají normálně vygooglit. Nedělala jsem to jinak, prostě jen jméno a fan mail do googlu a seženeš téměř všechny. Co se ale týká té Rowlingové, tam nemá smysl psát. Jediná šance, jak od ní dostat autogram je s velkou dávkou štěstí osobně někde na premiérách, autogramiádách či náhodné setkání :-) Co vím, tak jí chodily stovky dopisů každý den.

10.02.2015 19:59 verča

Prosimte, nemáš adresu na Rowlingovou nebo Helenu Bonham Carterovou? Nebo na jakýkoliv jiné herce z HP? Díky :)

09.02.2015 16:47 SaraPolanska

Ann: Ahoj, bohužel jsem teď tak časově vytížená, že jsem se k tobě dostala až teď. Panejo. Já bych teda o příhodách s ČP mohla napsat knihu, ale tohle je taky docela vtipné. Obálky na poště zásadně nekupuju, vždycky si poradím v papírnictví - známky v tabáku a co už musím, to teprve řeším s poštou :-D

23.01.2015 15:37 Ann

Tak jsem dneska byla na poště:
Koupit si známky (paní neznala označení známky "Z" a neprodala mi ji-místo ní jsem ale nakonec dostala 3 obyčejné známky)

Pak jsem chtěla koupit obálky, přesně jsem si našla označení obálek, které se shodovali s mými fotografiemi, na internetu, aby šlo všechno rychle. Na větu, že bych chtěla obálku B5 následovalo: "Máme tyhle malý a támhlety velký."

A nakonec mezinárodní odpovědka. Prý nic takového neexistuje, paní mi to tvrdily vehementně, i když jsem jim ukazovala obrázek odpovědky v mobilu, přesně vysvětlovala k čemu jsou a že mají být opravdu na každé poště. Nic...

To jsou moje zkušenosti s Českou poštou :D Takže vůbec nevím, jak to nakonec s tím autogramem dopadne :)

P.S.: Moc pěkné stránky, všechno doopravdy pěkně vysvětlené. Děkuji :)

02.07.2014 13:05 Majka

Ahoj, tvůj návod je opravdu super :)A pro doplnění moje postřehy: Odpovědku neznají ani v krajském městě, ale mají ji, opravdu si trvejte na tom, ať vám ji dají (alespoň zjistí, že existuje). A opravdu MUSÍ být orazítkovaná, jinak je neplatná. Dnes mi to hledali v předpisech, dokonce volali i na celní, protože na poště nikdo nevěděl, co s tím, jestli s razítkem nebo bez :)

19.06.2014 17:35 ANNA

kde sezenu mezinárodní odpovedky

18.06.2014 21:25 Larrin

Ahoj, prosím tě, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíš, kde se dají vytisknou fotky z flashky, nebo jestli to někdo nedělá na internetu jako objednávku. Chtěla bych Alanovy poslat dopis a požádat ho o autogram, ale nemám odkud vytisknout fotku. Napřed moc děkuji za odpověď (teda jestli odepíšeš.) :)

21.02.2014 19:23 SaraPolanska

Dafy:
natáčecí adresy jsou vždycky trochu problém. Na fanmailu je občas v diskuzích zveřejní. Ti slavnější herci už mají adresy trochu méně dostupné - většinou kolují mezi skalními fanoušky - dostat se do fandomu přitom je ne vždy lehké.

V tvém případě piš určitě na fan mail poštu. Toho herce neznám, což je v podstatě dobré znamení - nebude tak vytížen. :-)

Ve většině jsou to jejich podpisy - když už ti přijde a není to jen PP (pre-print tudíž tištěný podpis). Jen Colin Firth je poměrně známej tím, že za něj má údajně podepisovat sekretářka.

17.02.2014 16:03 Dafy

Ahoj, jako nováček bych se také ráda na jednu věc zeptala - hodně zkušených sběratelů autogramů píše hercům přímo na natáčení. Tak by mě zajímalo, kde se dají sehnat ty natáčecí adresy :)

Jako stránky na vyhledávání adresy, hodně lidí doporučuje Fanmail. Jakou z těch adres použít - tu fanouškovskou? ( jako názorný příklad např. http://www.fanmail.biz/113001.html). S autogramy totiž zatím nemám žádnou zkušenost, ale už téměř rok mě to strašně láká vyzkoušet :)
jen teda doufám, že to jsou ve většině opravdu jejich podpisy a nepodepisuje to někdo jiný :D

Předem díky za odpověď :)

12.01.2014 22:40 SaraPolanska

Olik>
Pokud jde o agenturu (každá agentura zastupuje většinou několik klientů) tak na obálku napiš, komu dopis směřuješ (dále pokračuj adresou agentury) agentury přebírají dopisy a pak je případně předávají - někdy ne. někdy agentury vyřizují dopisy sami a i když pak dostaneš zpět podepsanou fotku, dopis pravděpodobně četl jen agent.

02.01.2014 17:25 Olik

Ahoj, díky za článek, hodně pomohl :) Potřebuju se ještě poradit ohledně dopisu pro jednoho herce. Našla jsem si po dlouhém hledání jeho adresu, nicméně to není vyloženě na něj, ale na agenturu. Mohla bys mi prosím poradit jak v tomto případě postupovat? Mám někam na začátek uvést, že je dopis určen pro něj?
Jsem v tomhle směru úplnej novček, předem díky za odpověď.. :)

27.09.2013 13:24 SaraPolanska

Annym: Záleží jak kdo. Z pravidla ty méně vytížené celebrity občas připíšou i pár slov na lísteček - zejména pokud je dopis zaujal. Já jsem se s tím setkala u Toma Hiddlestona. Ale většinou ne - já osobně jsem ráda, když se dočkám alespoň věnování na fotce.
Jennifer bude tak vytížená, že pochybuji, že dopisy čte, ale můžeš to zkusit.

21.09.2013 17:13 annym

zdravim, když píšu jakýkoliv celebritě o autogrem, pošle mi jenom podepsanou fotku nebo i nějaký dopis? chtěla bych napsat Jannifer Aniston :)

04.07.2013 15:10 SaraPolanska

novacka: Nejsem si jistá, jestli chápu otázku?
Pokud myslíš, kolik stojí poštovné do Anglie z ČR tak záleží na tíze obálky - zpravidla by ti měly stačit tři desetikorunové známky :-)

03.07.2013 10:57 novacka

chtela jsem se zeptat kolik by stály poštovní známky kdybych je posílala do anglie??

09.06.2013 21:30 SaraPolanska

Buffy: Ono kolikrát do googlu stačí zadat přímo co hledáš. Dvojčata mají adresy uvedené veřejně :-)
Nikdy nemáš 1000% jistotu, že ti fotku podepíše přímo ta celebrita, protože u toho nejsi. Pokud vím, tak dvojčata podepisují ochotně a osobně. :-)

05.06.2013 19:14 buffy

Ahoj,chtěla jsem se zeptat,kde seženu adresu na dvojčata Phelpsovi (Jamese a Olivera alias Freda a George Wesleovy)? A ještě bych měla jednu otázku...když to budu posílat do agentury,budu mít stejně 100% šanci, že mi to podepíše ta určitá hvězda osobně ?? Nebo bych na obálku mohla napsat : Do vlastních rokouˇ..Abych měla jistotu že ten dopis opravdu četli?? Díky

05.11.2012 20:14 Luca

Kolik mám do obálky dat mezinárodních odpovědek?? Předem díky

27.09.2012 14:53 Týna

SaraPolanska: No, vážně? Nikdy by mě nenapadlo, že britský známky koupím v Británii. :O :D To já vím, jen jsem chtěla vědět, jestli se dají sehnat někde u nás... Ten ebay vyzkouším. Děkuju. :)

26.09.2012 23:23 SaraPolanska

Týna: Britské známky seženeš, jak název napovídá, ve Velké Británii. :-)) Já si je nechávám posílat od kamarádky (sem tam).:-) Prodávají se ale i na ebay (pochopitelně tě ale vyjdou dráž).

26.09.2012 20:12 Týna

Ahoj. Užitečný článek, moc za něj děkuju. :) Ale mám otázku -kde sežnu britské poštovní známky?

03.09.2012 21:38 Marek

Takze se da do velke obalky dopis fotka a obalka se spatecni adresou a mezinarodni odpovedka a pak bych se chtel zeptat jestli je lepsi dat adresu do agentury a nebo ten nebo primo ? A jeste se chci zeptat jestli kdyz posilam dopis do agentury tak jestli je vzdy dopis tisteny ? Diky moc

27.08.2012 12:06 Lila

moc děkuju ;)

27.08.2012 11:04 SaraPolanska

Lila: Na tu obálku, do které vložíš dopis, zpáteční obálku či poklady nalepíš České známky v odpovídající hodnotě. (Netuším přesné ceny, ale do Anglie ti bude stačit za 20kč do ameriky za 30kč, ale záleží taky na váze obálky. Takže pokud je těžší, dej raději víc).

27.08.2012 02:34 Lila

Prosím prosím já mám takový hloupý dotaz. Jakou známku mam nalepit na tu hlavni veeelkou obálku, která bude skrývat poklad uvnitř?

05.08.2012 15:49 Elis

Dobře, díky moc :)

04.08.2012 21:47 SaraPolanska

Elis: tak že to chceš do Ameriky oni poznají, protože ač je to k nevíře, tak ještě stále na poště dělají lidé, co umějí číst z adres. :-D řekneš jen obyčejně letecky, tak to říkám já. Ale samozřejmě můžeš koupit známku v hodnotě 30kč a hodit to do schránky...

04.08.2012 17:38 Elis

A to mám jakože prostě zanést ten dopis na poštu a říct, že ho chci poslat do Ameriky ? :D nebo si koupím tu známku v hodnotě 30Kč a jen ten dopis hodím ?

14.07.2012 12:09 SaraPolanska

peggy - na obálku píšu vždy MR. MRS. nebo MS. U lidí starších 30ti let pak i v dopise oslovuji vždy MR. MSR či MS. a přijmení. U lidí mladších pak používám většinou Dear a jejich křestní jméno. Je to i o citu. Když například o Tomovi Hiddlestonovi vím, že je to děsně kamarádský člověk a každému říká, ať ho oslovuje Tome, tak jsem ho v dopise oslovovala Dear Tom. Na obálce měl ale MR.Tom Hiddleston :-)

13.07.2012 22:52 peggy

Ahoj prosím chci se zeptat.
Kdyz pises na hlavni obalku hercovu adresu oslovujes ho tam napr. Mr.Alan Rickman + jeho adresa
nebo jenom Alan Rickman?
Nemislím konkretne u nej u lidi cca starsich 40 je to slusnost ale u tech 20-30? v dopise je mi to jasne ale zajima me ta obalka.
dekuju za odpoved :)

24.06.2012 21:27 Jana

Ok díky moc :)) doufám, že se mi to podaří poslat a on mi odepíše :)

24.06.2012 20:57 SaraPolanska

Jana: na obálku, do které budeš vkládat dopis, zpáteční obálku a fotky (+ něco na poštovné) nalepíš známky české v hodnotě, které budou stačit k odeslání do zahraničí. Zpravidla to bývá 20-30kč

24.06.2012 19:40 Jana

Chtěla jsem se zeptat na tu velkou obálku mám nalepit jakou známku ?

16.06.2012 19:01 SaraPolanska

Jinak doporučeně nedoporučuju :-) Do těch agentur se to ještě dá - tam má agentura podpisové právo na fan dopisy, ale na natáčení by se ti to mohlo vrátit, protože tam pošťačka nebude nahánět ty lidi na place. Nehledně na to, že se točí jen některé dny. A pozor na změnu lokací, některé adresy platí třeba jen den.

16.06.2012 18:46 Kristýna

Díky tak já to nějak zkusím

16.06.2012 18:23 SaraPolanska

Kristýna: Vždycky je lepší posílat hercům dopisy přes natáčení a do divadel, protože je větší šance, že odepíšou, ale pozor - aby adresa byla platná. Někdy je taky dobrý si zjistit, zda na té adrese budou předávat fanmaily - při nejhorším se ti vrátí jako RTS.
Alan přes divadlo odepisuje dost hojně, na natáčení jsem mu nikdy nepsala a co jsem psala hercům, tak jsem zatím žádný úspěch až na jedno PP neměla. Momentálně Alanův program moc nesleduju, takže netuším, kde by měl točit.

16.06.2012 18:15 Kristýna

Ahoj,taky se chystám poslat dopis a nevím na jakou adresu.Myslíš si,že je vhodná příležitost poslat dopis příští týden na doporučenou adresu? Četla jsem někde,že od 25.června začíná Alanovi natáčení a to není ve VB,nebylo by potom lepší poslat dopis přes natáčení? Díky moc za tvou radu,píšu už podruhé a napoprvé to nevyšlo ,tak doufám,že podruhé to vyjde

06.05.2012 20:26 Hator4

Jasne a diky.Počkám si teda na to divadlo.Trpezlivost ruže prináša :))

05.05.2012 19:41 SaraPolanska

Hator4: osvědčená adresa do agentury je tady v článku:
Alan Rickman
C/O Duncan Heath
I.C.M.
Oxford House 76 Oxford St.
London W1D 1BS
England - UK

Není moc dobré posílat to doporučeně - to se ti to může vrátit. Jinak určitě ještě pár dní počkej, Alan je ještě v NYC a tak je možné, že by ti agentura poslala dopis zpět nevyřízený. Co jsem četla a vím, tak Alan by se měl v příštím týdnu vrátit do VB. Lepší je samozřejmě přes divadlo - jednak je to rychlejší a jednak Alan podepíše třeba i dvě fotky - víc nedoporučuju posílat. Ale teď to divadlo nebude dřív jak na podzim.

05.05.2012 18:22 Hator4

Tak jo :D Dám na tvoje rady,ked už máš tých 13 podpisov:))))A prosím ta,tá osvedčená adresa na tu to možem poslat už teraz,alebo je lepšie si radšej počkat na to divadlo.Prepáč ak ta s tým obtažujem,ale nemám s týmto žiadne skusenosti :)

04.05.2012 22:10 SaraPolanska

Hator4: Fotky i dopisy nejspíš končí v koši. Já posílám vždy fotku nalepenou na dopisu (malou, o něco větší jak ty občankové :-D). Osobně považuji za takový bonusový bod, když by mi ten, co po mě něco chce, poslal svojí fotku, abych věděla, jak vypadá. :-)

04.05.2012 22:01 Hator4

Konečne nejaký poriadny návod,ktorý ma hlavu a patu.Zvlášt,ked už máš tolko skuseností.No neviem,ale či by ho zaujmala moja fotka :D i ked by ma potešilo,keby vedel,aspon ako vyzerám,ale mám pocit,že na to rozhodne neni zvedavý a kdo vie čo potom robí s fotkami.Pravdepodobne sa zahadzuju.Diky za návod :D

28.01.2012 17:13 Kris

Děkuju moc. :) Strašně jsi mi pomohla. Takže nejspíš v pondělí to odešlu. ;) Ještě jednou děkuju.:)

28.01.2012 14:38 SaraPolanska

Kris: obě tvoje adresy jsou neúplné. Ta moje je úplná (jsou stejné - správné, akorát nahoře chybí číslo směrovací NY a dole chybí to Suite. To číslo je telefonní číslo. :-)
Ten P.O.Box bych neviděla jako úspěšnou adresu - přijde ti tam odsud PP autogram (pre-printed - předtištěný).

28.01.2012 11:40 Kris

Všechny ty adresy jsou podobné, ale přesto si nejsem jistá:)...našla jsem tyto adresy, jedna z nich je stejná jako ta, kterou jsi mi poslala;)

Blackheart Records
636 Broadway
New York,NY
212.353.9600 (<- to je co za číslo?:D)

Blackheart Records
636 Broadway
New York,NY 10012

Joan Jet Fan Club
P.O.Box 24851
Baltimore,MD 21220

a její stránky : http://joanjett.com/ , http://joanjettbadrep.com/Contact/

Opravdu nevím,posílám tuto žádost poprvé, proto jsem tak zmatená,promiň.

27.01.2012 22:09 SaraPolanska

Kris: nejlepší je využívat adres, které jsou na natáčení filmů, turné, do divadla. Momentálně je přetížen server kam chodím pro adresy, ale našla jsem toto:
Joan Jett
Blackheart Records Group
636 Broadway
Suite 1210
New York NY 10012-2624
USA

+ jako bonus i e-mail: blackheart@blackheart.com

27.01.2012 21:32 Kris

Děkuji za povedený článek,velmi mi pomohl;)...Jen bych potřebovala ještě s něčím poradit.Chtěla bych napsat žádost o autogram Joan Jett, ale našla jsem asi čtyři adresy.Jedna z nich je pro Fanclub.Na jakou adresu to mám napsat?:/

27.01.2012 21:11 Pirswe

No, taky možnost :)) Asi se nechám inspirovat a vytáhnu ten fotopapír, co mi tu doma leží...

27.01.2012 19:15 SaraPolanska

Pirswe: v obýváku :-D Mám doma vlastní tiskárnu i profesionální fotopapír. Ale když občas potřebuji víc fotek, tak to nechávám u rossmana - ale ta kvalita tisku není tak super.

27.01.2012 18:10 Pirswe

Díky díky, už to snad plně chápu :) A ještě bych měla malý dotaz - kde si necháváš tisknout fotky?

26.01.2012 22:51 SaraPolanska

Pirswe: tak teď nevím, zda nedošlo k nedorozumění, ale raději ti pár věcí ještě objasním. Na větší obálku - do které vkládáš všechny náležitosti (menší obálku, fotku, dopis) prostě tu, kterou odneseš na poštu tak na tu musíš nalepit naší známku v hodnotě, která odpovídá ceně odeslání do zahraničí. Nejlepší je obálku donést přímo na přepážku na poště - tam se o vše postarají za tebe.
Na menší obálku, která se ti pak vrátí zpět - lepíš známku té země, do které dopis posíláš.
Vždycky platí, že obálka, se kterou pošta pracuje, musí být zaplacena v měně, která platí v té zemi, ze které se odesílá.

SASE - je obálka s tvou adresou a ofrankovaná známkou příslušné země
SAE - je obálka s tvou adresou bez známky, ale je k ní přidaná hotovost či odpovědka na uhrazení poštovného.
IRC - je mezinárodní odpovědka

Omlouvám se, pokud je to někde napsané nesrozumitelně.

26.01.2012 22:45 Pirswe

Děkuji ti, tvůj článek mi moc pomohl, byl prvním spouštěčem ke zrodu myšlenky o založení podobné sbírky s autogramy a dodal mi odvahy. Pochytila jsem cenné informace, jen to, že mezinárodní odpovědka slouží pro SASE a na velkou obálku musím tedy lepit známku té cizí země, to mi jaksi samotné nedošlo. Holt zabedněnosti se meze nekladou :)) Nu, aspoň mě to donutilo prolézt několik dalších článků a plně ocenit srozumitelnost a obsáhlost toho tvého. Ještě jednou díky ;)

17.01.2012 17:58 Vendi

joo - tak o společné fotce si můžu nechat zdát :D držím palce, ať co nejdřív dorazí

17.01.2012 17:50 SaraPolanska

To samozřejmě ano, ale chtěla jsem si nechat podepsat velkou společnou fotku. Minule mi sice neplánovaně malou fotku podepsal, ale ta byla vytištěna na obyč papíře jen jako ukázka společné fotky. Že ji podepíše mě nenapadlo - cestou dostala docela zabrat, takže je dost pomuchaná. Společnou fotku jsem mu chtěla nechat podepsat v LOndýně, ale tam to nevyšlo.

17.01.2012 17:46 Vendi

aháá - já myslela, že od něj už autogram máš :))

17.01.2012 17:27 SaraPolanska

Tak díky mé vášni čekám ještě na cca 14 odpovědí. Ale nejvíc samozřejmě očekávám Alana :-D na něj čekám už skoro tři měsíce.

17.01.2012 17:24 Vendi

Od Alana nebo od někoho jiného? :)

17.01.2012 17:19 SaraPolanska

A já doufám, že do pátku mi konečně dorazí odpověď :-D Jinak jdu příští sobotu zase na poštu. -D

17.01.2012 16:22 Vendi

Tak a je to všechno v obálce - v pátek hurá na poštu a děj se vůle Boží :D

15.01.2012 12:58 Vendi

já vím - už jsme si o tom psali u Tvého posledního článku :) moc děkuji za pomoc

15.01.2012 12:19 SaraPolanska

Alan momentálně hraje v NYC v divadle, takže doporučuji mu psát přímo tam, protože agentura by ti mohla dopisy vrátit, že Alan je teď na delší dobu ze země.

15.01.2012 11:19 Vendi

díky moc - taky nechám vytisknout ty větší :)) no jsem na to zvědavá :))

15.01.2012 11:06 SaraPolanska

Vendi: to záleží na tobě, nejběžnější rozměry jsou buď 10x15 nebo 13x18 :-) osobně dělám ty větší.

15.01.2012 10:43 Vendi

a ještě jedna možná naprosto primitivní otázka :D jaké jsou ideální rozměry vytištěné fotografie - už mám asi tři vybrané, tak abych je nenechala vytisknout moc malé :)))

29.11.2011 22:17 SaraPolanska

Záleží, komu píšeš.
České celebrity odpovídají většinou do měsíce, zahraniční pak kolem 2-12měsíců. :-)

Je to individuální, záleží, kolik mají momentálně nasmlouvané práce a jestli se vůbec nacházejí v zemi, do které píšeš (většinou píšeš do agentury). Když se píše Alanovi, tak tam je čekačka dlouhá - 3-10měsíců. Já čekala jednou dva měsíce - negativní odpověď a jednou 8 měsíců - pozitivní odpověď. :-)

29.11.2011 22:05 Katy

A za jak dlouho tak přibližně mi přijde zpátky? :)

04.11.2011 09:30 Sisi

Ďakujem moc za informácie. Raz, keď náhodou nájdem obrovskú odvahu a rozhodnem sa požiadať o autogram a určite to náležite využijem ; )

02.11.2011 18:24 Chavelierka

Jsem ráda, že jsi sem dala tak vyčerpávající informace, a kdybych nebyla takový poser.... tak toho rozhodně využiju. Moc díky, málo lidí by to udělalo ;)

20.10.2011 22:55 SaraPolanska

Evik: jsem ráda, že to někomu pomůže. :-)

20.10.2011 22:35 Evik

děkuju moc za uzasne informace