SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Odsouzenci - 3. kapitola

30.05.2011 20:41 - SaraPolanska - Odsouzenci - komentáře (55)

3. kapitola - Jejich vězení


Děkuji moc za komentáře, moc mě těší jejich počet i znění. Opravdu mi to dělá velkou radost a lije novou sílu do žil. :-) Proto kapitola patří Vám všem.

 

Ačkoliv byla slůvka pronikající k němu ze tmy tichá asi jako šeptání lesních vil, které lákají neopatrné návštěvníky Zapovězeného lesa do svých pastí, v jeho mozku vyvolaly doslova bouři emocí.

Nedokázal ten pocit identifikovat, protože to vlastně bylo něco, co ještě nikdy nepocítil.

Byla v tom trocha radosti, že tu není sám, ale zároveň strachu, jelikož by musel být hluchý, kdyby ten rozechvělý ženský hlásek nepoznal. Byla v tom beznaděj, ale i snad nadšení, že stále žije, ačkoliv ji potkal osud horší než smrt.

Mohla to být minuta, než všechny tyhle emoce v sobě srovnal a rázným gestem je rozsadil do lavic stejně, jako neposlušné prváky ve škole.

Kdyby na něho Hermiona dobře viděla, absolutně nic by nepoznala. Tohle cvičil příliš dlouho a příliš dobře na to, aby si teď dovolil to dělat jinak. Pořád na tom mohlo záležet. Ne teď, ale jednou ano.

Co nevěděl, bylo, jak dlouho uvažoval nad tím, proč se mu ozvala. Mohla klidně dál hrát cizí osobu a neprozrazovat se zrovna jemu. Trocha šera mu dovolila rozpoznat, že není s ním v cele. Dělila je zeď. Zeď a v ní malý otvor. Odtud tedy cítil v zádech ten cizí pohled…

 

Netušila, nad čím její bývalý profesor přemýšlí, ale znervózňovalo ji, že nedostala žádnou odpověď. Nečekala, že nadšeně poběží ke zdi, aby se s ní přivítal, ale že se neozve vůbec, bylo též poněkud překvapující.

Možná si myslel, že je hloupá pro to, co udělala. Možná jí jen nemá co říct. Odpovědi ale byly něco, co Hermionu Grangerovou drželo při životě. Vždycky a všude. Teď byla vydána na milost tíživé nicotě, která se kolem ní rozprostírala a ona nemohla v žádném případě dosáhnout na pevné hranice jistoty.

V těchto dnech neustále pokořovala sama sebe.

Co když jednou zjistí, že už prostě nemůže?

 

Severus nakonec došel k názoru, že kdyby ho vyloženě nenáviděla, tak se mu jednoduše neozvala. On tedy bude jednat fér. Alespoň jednou hned od začátku.

„Zdravím, Grangerová,“ odpověděl dívce ledabyle, protože tušil, že alespoň něco, co znala, ji může trochu uklidnit.

Hermiona si s těmito slovy oddychla. Skoro až moc úlevně. Netušila proč, ale vězení se najednou stalo jakoby méně strašidelné. Mohla se spolehnout, že tu není sama a dovolila si doufat, že nyní bude vše zvládat lépe. Vždyť je tu jeden z nejinteligentnějších lidí, co kdy poznala, ovšem stejně tam někde v pozadí bylo to slůvko „ale“.

Měla tolik otázek a nutně potřebovala vědět, skoro až životně nutně. Jenže nakonec si její vlastní pusa dělala, co chtěla a ona se zeptala na věc, kterou ve výběru možností určitě neměla.

„Takže je to pravda? Byl jste na naší straně?“

Čekal na chlup stejnou otázku. Asi by ho zklamalo, kdyby se na to nezeptala, protože by tím vlastně popřela sama sebe a vše, čemu věřila. Nezazlíval jí, že si nebyla schopna dát dohromady všechny nápovědy. Skutečně svou roli dvojitého špeha zahrál dobře.

„Co byste tak řekla, slečno Grangerová?“

Z její pozice zaznělo něco jako zmatené zahuhlání, a proto se rozhodl mluvit dál.

„I mě udivuje fakt, že jsem stále naživu, slečno Grangerová, nicméně pro to, co jsem udělal, neexistuje možnost něčeho tak skvělého, jako je okamžitá smrt. Možná mě Pán zla nakonec zabije, ale to, co se bude nacházet mezi tímto okamžikem a posledním výdechem, bude něco, co byste nazvala peklem.“

„Proč teď? Proč jste se na naši stranu nepostavil už dávno?“

„Kde získáváte tu jistotu, byť jen zlomek, že jsem se rozhodl změnit strany až nyní? Nikdy Vás, nejchytřejší z ročníku, nenapadlo, že to, co dělám, může mít i jiný, skrytý význam?“

„Ale tvářil jste se tak… Vypadalo to, že jste…“ nevěděla jak tu větu říci. Naštěstí nemusela. Pochopil dokonale, na co se chce ptát.

„Pak jsem svou roli hrál dobře. Nemyslím si, že je pro Vás teď přínosem vědět víc, než je nutné. Tedy pokud chcete mít naději přežít.“

„Informace jsou to, co mě drží při životě,“ opáčila mu tvrdohlavě.

„A jaký asi bude? Tady,“ opsal rukou kružnici, přičemž nechal vzlétnout obočí vysoko a pak se zadíval směrem ke své bývalé studentce. Už na ni viděl docela dobře.

„Pro mě je důležitá budoucnost!“

Ačkoliv nechtěla, aby zněla příliš rázně, větu doslova vyplivla.

„Budoucnost je velice relativní pojem, zvlášť pro vězně Azkabanského vězení, kdybyste náhodou nevěděla,“ oplatil Hermioně stejnou mincí a znechuceně se od ní otočil zády.

„Proč jste zabil Brumbála?“

Ignoroval její otázku. Pouze zavřel oči při vyslovení jména posledního bradavického ředitele. To jméno teď znamenalo jízdenku do temnot, ať už byly jeho úmysly sebečistější.

„Tak ksakru, proč jste ho zabil? Mělo to zachránit zadek Harrymu nebo snad Vám?“

„Přestaňte ječet nebo na sebe upozorníte,“ odpověděl jí klidně a přitom si protřel prsty kořen nosu. Už nebyl tak rád, že tu má společnost.

„Proč mi to nechcete říct? Co je za tím, Snape?“

„Víte co bych udělal, kdybych teď měl hůlku?“ zeptal se s nehraným zájmem.

„Krutě byste mě ztrestal a nakonec si odplivl na moji mrtvolu?“ tipla si podrážděně.

„To je také zajímavé řešení, ale ne. Zazdil bych tu díru, do které strkáte svou zvědavou hlavu, a kolem celé cely vyčaroval ochranu proti otravným šprtkám,“

„Na to, že Vás můžou každou chvilkou přijít zabít, sršíte humorem.“

„Na to, že Vás mohou každou chvilkou přijít zabít, tu docela řvete…“

„Starejte se o sebe, co Vám na mně záleží.“

„Moc se tím vztekáním nevyčerpejte, budete potřebovat hodně síly.“

Hermiona ještě něco zanadávala, ale dál si svého nového spoluvězně nevšímala. Světlo už dovolilo zkoumat své vlastní prostory a ona měla pohledu na černou pro tuhle chvilku dost.

Jenže tady nebylo nic jejího. Jediné, co měla, byly šaty. Špinavý svetr a světlé džíny, které zdobilo několik různých skvrn od trávy, hlíny a i krve. Ne všechna byla její.

Už nic nevlastnila. Jen svou hrdost.

 

Severus ignoroval vedlejší stěnu. Ona vůči němu cítila zášť, zabila by ho, kdyby mohla. Měla zkreslené dojmy díky válce a bojům, které viděla nebo se jich zúčastnila. Nemohl jí to dávat za vinu. Už to nebyla ta mladá studentka plná pozitivní energie a života, jež neznala starosti, ba ani si nedovedla představit, jaký je svět tam venku. Za tou zdí.

To, jak se chovala, byla obrana. Neviditelné hranice, vytvořené uvnitř její kudrnaté hlavy, nedovolovaly překročit onen křehký práh důvěry v něj. Téměř sedm let musela mít pocit, že hází klacky pod nohy nejen jí, ale i Harrymu a Ronovi. Ponižoval tu křehkou dívku a nemohl teď čekat, že mu začne věřit.

Jenže nyní je cosi spojovalo. Nebyla to jen minulost, byla to přítomnost a možná i budoucnost, budou-li schopni spolu spolupracovat. Neexistovalo jeho a její.

Bylo to jejich vězení a jejich společná šance.

 

„Jaký je současný stav?“

„Vypadá to, že jsme v přesile, můj pane,“ řekl pokorně blonďatý muž klečící před velkým zeleným trůnem.

„Drahý Luciusi, nezajímají mě tvé skromné odhady, vrať se zpátky a přines mi hlavu jednoho z těch šmejdů, co bojují za ušlechtilé Dobro a spolu s ní i přesná čísla!“ zasyčel tvor podobný trochu člověku a trochu hadu. Jeho tiché Crucio jen povzbudilo oddaně sloužícího muže před ním uposlechnout příkaz svého vůdce a to pokud možno okamžitě. Po chvilce přemlouvání vlastního těla Smrtijed vstal a s obdivným pokýváním zmizel.

„Goyle!“

„Ano, můj pane?“ vystoupil z řady trochu roztřeseně jmenovaný zavalitý muž s viditelnou lysinou uprostřed hlavy.

„Co jste udělali s tím zrádcem Snapem?“

„Je v Azkabanu, pane, co žádáš, abychom s ním provedli?“

„Nechám si ho na konec, až po té šmejdce. Můžete začít s výslechem,“ zasyčel Voldemort slizce.

„A Goyle!“ zařval ještě na couvajícího muže, „ať se do cely nevrací po svých,“ dořekl rázně Temný pán a následně se zlověstně rozesmál.

 

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

25.06.2011 16:16 elulinek

Jejich vězení.
Můj dům. Tvůj dům. Dům exekutora? =D
Ssssssseeeeeeeeeevvvvveeeeeeeeeerrrrrrruuussssssssssssssssssiiiiiiiii…
Já četla „v jeho rozkroku vyvolala“ místo mozku. Dobrý no, je vidět, co mi chybí. A vitamíny to nebudou
Hele prostě se ti ozvala, tak to nepitvej a odpovídej
No vidíš, už na to čeká
Pevná hranice jistoty, to se mi líbí
Není to pravda, nasadili mě sem, abych špicloval, takže vyklop, co víš, a nezapomeň se u toho kroutit
Hele, Severus je vždycky na správné straně, pokud to umíš podat, drahá Hermiono, tak se ho neptej na takový ptákoviny.
Holka pro tebe je sice budoucnost důležitá, ale nevidím to s ní valně teda
Jo, Neječ na něj.
Na to, že je oba můžou každou chvilkou přijít zabít, mají docela dost energie.
Jejich vězení, jejich šance, jejich neuskutečněný a nám autorkou odepřený sex
Herma nepůjde po svých. Bůhví co jí kam kdo strčí. Jau. Doufám, že tam to znásilnění nedáš v plné palbě.
Hustokrutopřísně. Začíná se to rozjíždět. To bude jenom zajímavější. Sem čekala, že to bude jen z cely. Že on bude čekat na ni, ona na něj a tak podobně. To by taky nebylo zlé. Každopádně trocha koření nezaškodí, dej sem další kapitolu!
Výborně skvěle, úžasně
Působivé

04.06.2011 10:24 Baja

krásna kapitola

04.06.2011 08:18 Sisi

Kapitola je opäť 100%. Čo k tomu dodať. Myslím si, že všetko už bolo povedané. LEn tak ďalej a dúfam, že čoskoro pribudne ďalšia kapitolka. Najlepšie dnes alebo zajtra :D

03.06.2011 21:16 Anet

Tak nejdřív se musím pozastavit u vtipného okamžiku jinak temné scény a to:
„Na to, že Vás můžou každou chvilkou přijít zabít, sršíte humorem.“
„Na to, že Vás mohou každou chvilkou přijít zabít, tu docela řvete…“
To bylo vážně dokonalé, po celém napínavém čtění troška humoru, menší oživení dramatu.
Jinak, strašně se mi líbí, jaké myšlenky postavám dáváš... hehe, proč to taky neumím? x/
Jsou tak reálné, žádny Snape OOC. x)
A teď zase trpělivě čekat na další kapitolu.

03.06.2011 19:44 Severusis

Pokračuj, pokračuj! Prosím prosím prosím:-D

02.06.2011 21:51 Zika

hezke

02.06.2011 20:08 Beatka

Už tu asi vše bylo řečeno všem se tahle povídká víc než líbí, mohlo by být určitě ještě více komentářu a štve mě, že ne všichni jsou schopni tu nechát par slov a svůj názor, ale i přesto jsou tu lidi, kteří rádi nechavají svuj komentář a rádí Tě chválí, protože je co chválit:)

02.06.2011 16:06 Madla

:) hezká kapitola, velmi zajímavá povídka, doufám, že budu v pořádku oba dva a že je moc nezřídí

02.06.2011 16:01 Xaxi

moc pěkna kapitola

02.06.2011 15:07 Jimmy

Kapitola je velmi hezká a moc se mí líbí už ted slintám po další

01.06.2011 22:47 Endy

krásna povídka

01.06.2011 22:44 Šarka

nádherne

01.06.2011 22:00 Clara

Jé, děkuju moc za kapitola je moc hezká a uz ted mám absták a před pár minutami jsem ji dočetla:D

01.06.2011 21:17 Nina

Ach jo, nemám slov, super

01.06.2011 21:01 Sorina

krasa! mrazilo me a jeste me urcite poradne mrazit bude... jen si porad nedokazu predstavit, jak se v Azkabanu budou spolecne sblizovat a snad dokonce i zamilovavat se do sebe... tesim se moc na dalsi kapcu:)

01.06.2011 20:20 Vilma

Super, další kapitola

01.06.2011 19:51 Ivik

:D chudák naše milovan Herm snad to vše zmááákne:D

01.06.2011 19:42 Gaga

Velmi zajímává povídka:))

01.06.2011 19:39 Uršula

Ss/hg jsou vážně nejlepší a hlavně v tvém podání

01.06.2011 19:39 Hanka

Nádherná kapča

01.06.2011 16:12 Kača

bomba

01.06.2011 16:10 Míša

nemám slov, mam moc ráda takové povídky na tenhle způsob a ty píšeš moc pěkně a velmi krásně popisuješ určité pocity a velmi hezky

01.06.2011 15:15 Anetka

Super kapitola

01.06.2011 15:12 Ricky

Och, moc zajímavá kapitola prosím co nejdříve další

01.06.2011 14:28 Avril

Moc hezká kapitola nemuzu se dočkat další kapitolky snad Herm moc neubliži.

01.06.2011 14:19 Gazi

super kapitola

01.06.2011 13:47 Megii

další kapitola mi udělala velkou radost a těším se na další kapitoly

01.06.2011 13:45 Marki

Těším se na pokráčko

01.06.2011 12:06 Romi

moc hezky napsano

01.06.2011 12:04 Pavlina

moc hezka kapitola pěkne popsane

01.06.2011 09:25 Susan

Mohu jen podotknout-chudák Hermiona.
Jinak myslím, že jsi dost dobře popsala temnotu a frustraci obouvězněných podle jejich osobitého postoje na život.
Těším se zkrátka na další :-)
http://susansullivan396.blog.cz/
Díky že se někdo podívá :-)

31.05.2011 22:55 Romča

super kapitola

31.05.2011 22:36 Kajka

Ty brdo, snad budou v pořádku krásna kapča

31.05.2011 21:48 Erika

booomba honem další

31.05.2011 21:48 Victorie

no..:D doufám, že se usmiři

31.05.2011 21:47 olga

nádherna kapitola

31.05.2011 21:43 Michelle

No fuj, začátek příští kapitoly se mi asi nebude líbit.. začíná to být docela drsné..ale i tak jsem zvedavá, co bude dál.. :)
Každopádně znova opakuju, skvělý námět :)

31.05.2011 19:35 Suzanne

Brrrr. Úplně mě z toho mrazí. To mi sice v dnešním horkém dni prišlo vhod, ale jinak je to teda temné až až. Doufám, že nám po Odsouzencích zase nadělíš něco optimistického:)

31.05.2011 17:06 denice

Krásná kapitola, i když plná smutku. Severus vlastně Hermioně pomohl, vyburcoval v ní vztek, lepší než zoufalství a apatie.
Díky.

31.05.2011 13:19 Zuzana

Saruška, tak teraz som na pochybách, či sa tej odpovedi mám tešiť :D ale hlavne, že prežijú. Ďakujem :)

31.05.2011 12:17 Chavelierka

tak tahle kapitola nemá chybu. Vážně co víc dodat?
Severus třídící myšlenky, aby to nikdo nepoznal byl okouzlující.
Hermiona je tady nádherně nesvá. Přesně jako vězeň, který prostě neví co budoucnost přinese. Upřímně Severus jí to moc neusnadňuje, ale to by nebyl on aby jí to naservíroval ve vatičce.
Jejich slovní potyčka byla odzborjující a značně výstižná.
Akorát mě zaskočilo proč se Severus ptá Hermiony na stav :D:D
Jo Lucius jako počtář selhal :D
Chudák holka to má špatný, když si jí do parády vzala Polanská, chtěla jsem říct Goyle :D

Saru vím, že nemám nejdelší a nejdokonalejší komentář, ale tahle povídka si pitvoření nezaslouží. Minimálně tahle kapitola ne. Krásně se mi orosily záda jak je to popsané. Útrpné i tak trochu něžné. Prostě krása. těším se co nám dál nadělíš ;) Hermionino mučení, ale zdá se přeskočím, podle toho jak ses v tom podle komentáře vyžívala :D:D

31.05.2011 12:03 zuzule

Mno myslím, že se má Hermiona na co těšit a do cely se bude muset vrátit po cizích. :D

31.05.2011 11:35 SaraPolanska

ell: velice trefně řečeno, beta mi říkala, že jsem byla hodně drsná a celkově zněla rozčarovaně, když mi následné kapitoly hodnotila... tak doufám, že jsem to nepřehnala. :-D

31.05.2011 11:13 ell

Mám takový dojem, že autorka se na to mučení Herm těší víc než Pán zla :D

30.05.2011 22:52 Fialka

doufám, že to dopadne dobře

30.05.2011 22:52 Pampeliška

moc krásná kapitola

30.05.2011 22:16 SaraPolanska

Zuzi: a já udělám vyjímku a tu odpověď ti dám. Nikdo je - ji - od mučení nezachrání, ale od smrti pro tentokrát ano. :-) Jo, v této povídce jsem uspokojila své násilnické sklony dokonale... :-D :-D

30.05.2011 22:10 Zuzana

Čakala som, že sa k sebe budú zo začiatku správať nevrlo, ale takú nenávisť nie. Je mi to ľúto. A teraz budú Hermionu mučiť. Bojím sa toho, a Severus jej nemôže pomôcť a kapitola končí ale tentokrát aspň nie v tom najlepšom. Aspoň sú ešte obaja v celosti. Asi ich nikto nezachráni pred mučením, že? A asi ani nedostanem odpoveď kým tu nebude ďalšia kapitola. Toto bude ďalší dlhý týždeň. Perfektné, temné a napínavé.

30.05.2011 21:59 Leannka

Toto je kruté.
hmmm, ale viem si predstaviť čo bude keď sa tá "šmejdka" vráti do cely(ak sa vráti- no ale to by bol trochu moc rýchly koniec).
Teším sa na pokračko a
ĎAKUJEM

30.05.2011 21:32 ellie

krásný :) budu Herm držet palce, ať to "nějak" rozdejchá.. a Sevovi taky :)

30.05.2011 21:17 Paja

super kapča!

30.05.2011 21:16 Andrea

No, doufám, že Herm nic neudělají, to jak se zachovala je na místě uvidíme jak to bude dál

30.05.2011 20:49 Kačka

Super kapitola:)

30.05.2011 20:48 Anetka

Nádherna kapitola, vážně se ti tahle povídka moc povedla, jsem ráda, že píšeš tenhle pár.

30.05.2011 20:47 Erika

bože doufám, že to Herm nějak usojí nádherná kapitola