SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Odsouzenci - 2. kapitola

23.05.2011 20:28 - SaraPolanska - Odsouzenci - komentáře (63)

2. kapitola – Jeho vězení


 

Poděkování a věnování této kapitoly je pro Vás všechny. Udělali jste mi velkou radost u minulé kapitoly. :-)

 

Kdyby řekl, že právě tohle čekal, lhal by.

Čekal jiné, horší věci. Horší z pohledu obyčejného člověka, který nemá na svědomí to, co má on, takže pokud by se na celou věc podíval z jiného úhlu pohledu, bylo bezesporu horší tohle.

Smrt je konec, vysvobození. Alespoň pro něj.

Vězení, kde neví, jak dlouho zůstane napospas svým hrůzným sebeobviňujícím myšlenkám bude při nejmenším hodně, hodně nepříjemné.

Slib, který dal, z jeho těla nyní spadl jako těžké kovové řetězy a on se v klidu nadechl.

Bylo paradoxní, že svou volnost vychutnával za zdmi cely, ze které není bez pomoci úniku.

A kdo by pomáhal Smrtijedovi a nejneoblíbenějšímu učiteli? Ne, určitě sem nikdo nepřijde.

Ostatně ti, kteří ho viděli postavit se na stranu Dobra, jsou buď mrtví anebo bůhví kde.

Potter je dokonce ošklivě zraněn, a pokud přežije, bude muset všechny své síly upřít na porážku Pána zla.

Ne, nemůže jít zachraňovat jeho teď už nepodstatný život. Neměl zůstat na živu.

Z úvah ho probralo tiché, ale i tak slyšitelné zalapání po dechu odněkud z rohu jeho cely.

Přimhouřil oči a postavil se tak, jak to dělal, když se chystal bránit se hůlkou. Tu teď neměl.

Neměl ji ale ani ten další obyvatel těchto prostor.

Představa, že se po třiceti letech strávených jen v Kouzelnickém světě bude muset bránit ručně, ho nepatrně znervózněla.

Předpokládal, že se bude muset bránit, protože ať byl tam ve tmě kdokoliv, ze Severuse Snapea nemůže mít nikdo radost.

Žádný další zvuk. Měsíc byl skryt za mraky a noc byla ještě příliš mladá na to, aby kdokoliv v Azkabanu mohl doufat v první sluneční paprsky.

Potichu se postavil do kouta naproti a čekal. V hlavě mu stále vířilo až moc myšlenek a on potřeboval dát svou mysl do pořádku. Tady nemohl začít panikařit.

Snažil si vybavit Pottera a jeho zranění. Potřeboval si v klidu přehrát celý obrázek znova, aby následně vyhodnotil jeho šance na přežití a tím i svoje. Má-li se vůbec snažit udržet se tu v naději, že když přežil, dostane se mu i té výsady toho později využít a poprvé v životě začít dělat to, co vždycky chtěl. Pravdou bylo, že to, co by chtěl dělat, zatím neměl úplně ujasněné. Zahnal další zmatek a hodlal se plně věnovat výjevům z posledních hodin…

 

Bylo dost těžké si vybavit detaily, protože celá věc se seběhla tak rychle, že nebyl čas se nad čímkoliv zamýšlet. Vlastně se divil, že kolem sebe viděl stále tolik studentů, co zůstali na živu, protože by býval řekl, že ve škole se našlo jen málo schopných jedinců, jež budou schopni se bránit a rychle rozhodovat tváří tvář smrti.

Mezi ně Hermiona Grangerová určitě patřila. Jenže na její tváři se mísil strach s odhodláním a tak nemohl přesně říci, kdy udělá chybu.

A co je to vůbec chyba? Z jejích nejasných gest dokázal rozpoznat, co má v plánu, ale nedokázal jí v tom zabránit. A nevěděl, zda je to tím, že není čas na rozmluvy anebo tím, že s ní v hlouby duše souhlasil. Co mohla dělat jiného? Od začátku, od prvního ročníku, kdy se s Ronem Weasleym dozvěděli o skutečném významu Harryho Pottera a jeho osudu, věděla, že bude muset ve chvíli, kdy dojde na rozhodnutí mezi kýmkoliv a Harrym, zvolit Harryho, i kdyby to bylo sebetěžší. Často tato trojice v době školní docházky lámala rekordy o strhávání bodů za jeden jediný večer a každý z členů tohoto slavného tria by mohlo napsat svou vlastní knihu s názvem Jak se dostat do smrtelného nebezpečí snadno a rychle. On to přeci musel vědět, méně či více se ho to týkalo a klidně by ke každé té knize mohl napsat prolog.

Nikdy nevypadali, že by to chtěli jinak.

Rozhodla se sama za sebe a tak, jak to bylo správné. Sebe výměnou za jeho šanci.

Harryho Potter byl zasažen kletbou Organummerita *, což bylo zlé. Hlavní část paprsku a tím i kletby šla do pravého ramene a části žeber. S trochou štěstí tato kletba zasáhla jen jednu plíci. S méně štěstím se kletba dostala i k játrům. Když ho Ron chytil za ruku, mladý čaroděj stisk oplatil a zornice měl doširoka rozšířené, ale vypadalo to, že vnímá. To bylo u těchto kleteb hodně důležité, protože pokud by padl do bezvědomí, mozek by nedokázal bránit napadnuté orgány a dávat potřebný čas na to, aby se zraněný dostal někam k pomoci.

Jenom doufal, že Weasley nebude chtít první ošetřovatelské úkony svěřit sám sobě a přemístí se s Potterem někam, kde šance Chlapce-který-zatím-přežil budou vyšší jak dvě procenta.

Zamračil se té myšlence, což ho vrátilo zpět do tmy jeho vězení.

 

Ano, pokud bude štěstěna na jejich straně, má Potter šanci. Pokud je ihned nevypátrají Smrtijedi nebo pokud by se jim povedlo najít odpovídající pomoc, mají sakra dobrou šanci na to, že se z toho dostanou.

Jakou šanci měla Hermiona Grangerová, netušil. Nejspíš hodně malou, pokud vůbec nějakou.

Pravděpodobně ji budou mučit a za pár dní její odhodlanost nic jim neříct zmizí. Zlomí ji,  zničí a ten zbytek nechají zemřít v kopkách uprostřed vlhka a krys.

Má to chtít dovolit?

Má to tak nechat i přes to, že se téměř sedm let snažil podněcovat její osobnost tím, že celou dobu připravoval tu křehkou dívku na tyhle chvíle?

Pravděpodobně netušila, že od prvního ročníku byla srážena jeho slovy, aby se naučila být bojovná, tvrdá a odolná proti všemu, co ji jednou mělo potkat.

Nečekal, že to pochopí. Sám nevěděl, jestli to, co dělá, bude mít opravdu užitek tak, jak chtěl.

Potter to měl někde v sobě, hrdost a touha po uznání, které v životě neměl, ho vedly skrz boje. Weasley, ten byl tažen svým kamarádem, protože sám nikdy jindy žádného neměl.

Jenže Hermiona měla svou hlavu a ačkoliv se napovrch tvářila, že zvládne všechno, nebyla to pravda. Přitom její role byla důležitá a Severus věděl, že ačkoliv k němu možná za jeho chování k ní cítila zášť, udělal dobře.

Teď měla naději, že vydrží. Možná malou, ale měla a jeho ego si dovolilo doufat, že je to díky jeho tvrdé přípravě.

Všechny studenty se snažil svým chováním štvát, aby je vycvičil. Zajímalo by ho, kolik z nich to dnešní, nebo třeba i minulou, noc pochopilo.

Opřel se o stěnu za sebou.

Pokud přežije tuhle noc, může být v klidu. Smrtijedi nepatřili zrovna k trpělivým lidem. Budou-li ho chtít zabít, přijdou to udělat dnes.

Ušklíbl se sám pro sebe. Musí být opatrný, moc dobře věděl, že ho kdosi pozoruje. Cítil to a přísahal by, že když se měsíc na pár vteřin vyhoupl ze svého měkkého úkrytu v mracích, zahlédl někoho v rohu místnosti.

Vyčkával stejně jako původce toho pohledu, ačkoliv pochyboval, že ze stejného důvodu.

 

Hermiona stála tiše, dýchala pomalu a klidně, aby nebylo možné žádným způsobem zjistit, že tam vůbec je, a že ho pozoruje.

Pozoruje bylo možná silné slovo, protože tma, která všude kolem panovala dovolovala Hermioně rozpoznat pouze jeho obrysy. Měla výhodu lepšího místa, protože měsíc, který skrz mraky vykoukl tu noc pouze jednou, poskytoval trochu měkkého bílého světla právě do jeho oken a tak prozrazoval jeho přesnou polohu.

Moc se nehýbal, takže nakonec usoudila, že buď usnul, nebo o něčem přemýšlí. Anebo ji též pozoruje.

Bylo dobré se mu ozvat?

V hlavě se jí honilo tolik otázek, na které se ho chtěla zeptat. Vysvětlení také přináší klid, jenže pochybovala, že by se obtěžoval na cokoliv odpovídat. Pokud by věc měla ohodnotit i z druhého úhlu pohledu, asi by jí nic neřekl kvůli tomu, aby pak netrpěla.

Čím méně toho bude vědět, tím lépe.

Třetí úhel také nabízel zajímavý pohled. Čím víc toho bude vědět, tím déle zůstane naživu, protože bude pro Smrtijedy užitečná. Nebude-li nic vědět, skončí její život dřív, než by madam Hoochová řekla famfrpál.

 

„Profesore?“ zašeptala nakonec po hodinovém hodnocení, zda má prozradit svou přítomnost a identitu.

Bylo jasné, že ji pozná po hlase, pokud ji nepoznal hned jak ho přivedli.

Pozorovací schopnosti Severuse Snapea se vždy přibližovaly genialitě, a i když zde byla v noci téměř absolutní tma, pomalu začínala věřit, že její profesor, tak často přezdívaný Netopýrem, má skutečně v hlavě zabudovaný nějaký radar, jinak si nedovedla vysvětlit, jak je vždycky tak rychle a snadno vypátral, ať byli zavření kdekoliv.

 

 

* Složení slov organ a ummerita. V této povídce něco jako sesterská kletba od Sectumsempra, kterou si zde vynalezli Smrtijedi, aby chlapci zasáhli orgány, které utrpí řeznou ránu.

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

12.12.2012 08:04 Shanna

Whoa, whoa, get out the way with that good inofrmation.

25.06.2011 15:52 elulinek

Severus lže. To víme, co máš dál?
Myšlenky sem, myšlenky tam, nám už je to všecko jedno…
Seve my jsme tam s tebou, všechno tvoje věrné fanynky, které ti říkáme Seve. Chceš?
No pěkně. Tak ho rozškubem, pottera, on je stejně pro celou sérii nepodstatnej =D
Ano, Severusi, tvoje ego si může dělat, co chce. V tomhle podání určitě
Hermiono: Nečum a slíkej se, od čeho tě tu mám, holka. „Kruť se a syč, můj malý hádku na zemi svíjej se, ty zmije. Morfinovi buď věrným strážcem nebo tě ke dveřím přibije…“
Ale ať se ho ptá. Ať se ho třeba optá, co má dneska za spodní prádlo. Tady je nás dost, co by to zajímalo. Že, holky?
Třetí úhel pohledu. Hele to mi připomíná situaci mojí hlavy. Tam je vždycky taky chaos, že by jeden brečel
Severus je prostě dokonalej, Hermo, to bys měla vědět. Ve spoustě povídek ho miluješ. Někde ho nenávidíš. Někde tě znásilní. Někde si tě nevšímá. A pokud bys přece jenom pochybovala, stačí se zeptat
Výborně. Běžím na další kapitolu. Líbí se mi vhled do děje z obou stran. A taky je dobrý, že neuplynula ještě ani pořádně jedna noc a je konec druhé kapitoly. Supr
Výborně, skvěle, úžasně
Působivé

30.05.2011 17:14 Crazy

BRRRR..... :))
úžasné a dokonalé :))
Lajkuju tuhle kapitolu... :D
*TO SE MI LÍBÍ* :D:D
už aby byla další ;))

29.05.2011 20:36 Erika

Jsem zvědavá jak Severus zareaguje na Hermionu no uvidíme moc se těším:))

29.05.2011 20:20 Gabriela

nádherna kapča

29.05.2011 14:05 Gazi

Jé, další kapitolka, neměla jsem poslední dobou vůbec čas tak jsem si tuhle kapitola přečetla až dneska. Moc krásně napsáno, a už se těším až konečně budou spolu mluvit, nemůžu se dočkat.
Moc vyborná povídka a hlavně skvělý a jedinečný nápad:) Děkuji.

29.05.2011 10:28 Lenka

Sarah, klobouk dolů skvělý nápad skvělá kapitola

29.05.2011 10:20 Angelica

krásna kapitola jsem zvědava na další

28.05.2011 14:18 Sisi

Komentujem s týždňovým oneskorením ale výkon skúšiek ma natoľko vyčerpal, že nebolo možné splodiť akúkoľvek súvislú vetu. Budem sa opakovať ale musím povedať, že kapitola je ako vždy skvelá a veľmi ma potešila. Je to velmi príjemné odreagovania a aspoň na chvíľku môžem vypnúť a nechať sa unášať príbehom. Moc sa teším na pokračovanie a konfrontáciu Hermiony so Severusom.

28.05.2011 11:01 Qaki

Úžasna kapitola:) smekám. Ss/Hg nemají v tvém podání chybu

28.05.2011 10:18 Liane

ty brdďo, moc hezká kapitola

28.05.2011 10:15 Trdélo

nádhernee:)

28.05.2011 10:14 Kája

taky se budu opakovat.. nádherně napsáno, velmi zajímavá povídka, budu se Těšit na další kapitolu.

27.05.2011 11:06 Anet

Musím se opakovat...
Kapitola se mi opět, jak jinak, líbila a zaujala mne.
Jsem zvědavá na Snapeovu reakci a co se bude dít dál...
Je to všechno dost reálné a vše vystihující.

27.05.2011 09:43 Greta

moc hezke

26.05.2011 22:14 Warinka

Jé, honem další, vážně se Ti tahle povídka určitě povedla:))

26.05.2011 22:09 Šarka

Moc se mi tahle povídka líbí líší se od těch ostatních a je velmi zajiímava jsem na ní víc nez zvědava

26.05.2011 20:18 Taťána

Saruško, boží kapitolka

26.05.2011 19:46 Jitka

moc se mi to libi:)

25.05.2011 22:46 Líza

ochhh chudák Sevíík

25.05.2011 22:44 Peťula

Taky doufám, že Harry přežije a že se máme určitě na co těšit!!

25.05.2011 21:30 Suzanne

Kapitola temná právě jako ta azkabanská kobka. Skvěle buduješ atmosféru. Jen doufám, že to Harry nakonec přežije. Těším se na pokračování.

25.05.2011 20:46 radka

krássaa

25.05.2011 19:47 Jimmy

Saruško, tahle povídka je zatím skvost

25.05.2011 19:44 Gabi

jen tak dál velmi zajímava kapitola

25.05.2011 19:07 Olga

moc fajn kapča

25.05.2011 18:13 Sorina

krasne a chytlave ... vzdycky mi nova kapitola tvoji povidky prozari den ... tesim se na dalsi... jak asi zareaguje Severus? jsem zvedava na jejich rozhovor ... diky:)

25.05.2011 15:51 Xavi

:)moc hezke

25.05.2011 14:52 KATA

těším se na pokráčko

25.05.2011 14:43 Wilma

Krásná kapitola už se Těším až si spolu promluví a jsem zvědava jak to bude dál.

25.05.2011 14:06 Siiimi

miluju tento pár

25.05.2011 14:03 Andrejka

booomba kapitola

24.05.2011 21:18 Nina

Nádherná kapitola moc se mi tahle povídka líbí jsem ráda, že píšeš tuhle povídku stímhle párem.

24.05.2011 21:01 Endy

bombastická povííídka

24.05.2011 21:00 Dobi

super kapča

24.05.2011 20:56 Eliza

Saruško, nádherna kapitola směkám líbám nohy

24.05.2011 20:49 Eva

miluju tenhle pár píšeš krásně

24.05.2011 20:45 Lucinka

Severus a smiřit se ze smrtí? To mi k němu nejde snad to nezdá tak lehce

24.05.2011 19:43 Amálka

honem další

24.05.2011 19:43 Sara

moc se těším na další dííleček

24.05.2011 19:19 Chavelierka

Myšlení, jedno z nejnebezpečnějších mučení
Nemohlo by z něj spadnout i něco jiného? :D
Pár holek by se na pomoc určitě našlo :D
Anebo čtou tuhle povídku :D
„Neměl zůstat na živu.“ Ještě jednou někde vypustí tuhle větu a ukoušu si kabel :D
On mě slyšel?
Žádné ruční bránění, dáme si jen ruční sundávání hábitu :D
Kecá, asi nečet žádnou povídku FF :D
Takže ve vězení a zas bez romantického světla :D
Já mu poradím, co by mohl dělat :D
Ty knížky bych si přečetla. Už kuli prologu :D
Chlapec co je neustále otravný, to zaručeně přežije. Ten je jak plíseň. Jednoduše se ho nezbavíš :D
Jo s Hermi by teď měnilo hodně holek a možná i nějaký kluk :D
Severusova odborná příprava, krutý trest :D
„…jeho ego si dovolilo doufat, že je to díky jeho tvrdé přípravě.“ Tohle se mi fakt líbí to tak pěkně sedí :D
Severus je exhibicionista co se nechává rád šmírovat :D
Já bych ho raději ještě chvilku pozorovala a třeba nám ho saruška popíše nějakým kouzelným způsobem hezky od ponožek až po kořínky vlasů :D
Já se chci taky zeptat, třeba jaké nosí prádlo :D
„Pozorovací schopnosti Severuse Snapea se vždy přibližovaly genialitě“ a nejen schopnosti, další perfektně padnoucí věta ;)
Jo radar, ten je pro chlapy typický :D

Saru smek, smek, kloboukem k nohám. Perfektní. Užila jsem si temnotu, měsíční paprsky na Severusově těle, třpyt očí, zrychlený dech i naprostou beznaděj. Možná že tam úplně vše tohle nebylo, přesto jsem to z tvé povídky vycítila. Krása. Moc se těším na další.

24.05.2011 18:34 denice

Díky za zajímavou sondu do Severusova myšlení, teď se moc těším na jejich první rozhovor.

24.05.2011 16:28 Zuzi

super kapitola

24.05.2011 15:54 Gazi

nádherné napsáno bez chyby

24.05.2011 15:54 Viky

honem další nemuzu se dočkat jak zareaguje az zjisti ze to je Herm

24.05.2011 15:52 Adelka

skvělá kapitola

24.05.2011 14:57 Marta

¨začíná to zajímavě

24.05.2011 14:20 Michelle

teda, uplně skvělá kapitolka, moc zajímavá povídka..
ty opravdu dokážeš příjemně překvapit!!
jj, s tímhle pohldeme na věc už jsem se setkala, být na někoho drsný, aby byl připravený na drsnou realitu.. no něco na tom je, ale na druhou stranu, přesně takhle vzniká ta drsná realita.. jsem zvědavá, co na to Mia a jakou radost bude mít Severus z tohohle setkání.. :)

24.05.2011 13:24 Míša

super

24.05.2011 13:15 Megi

chudák náš Sevík, ale jinak moc pěkna kapitola

23.05.2011 23:33 Zuzana

Och, znovu taká temnota, až ma z toho mrazí. Vypliešťala som oči akoby som tam bola v tej tme s nimi zatvorená. Keď sa kapitola skončila, uvedomila som si teplo a svetlo a pohodlie gauča. Geniálne si navodila atmosféru, tak ako aj v minulej kapitole. Páči sa mi ako si vysvetlila Severusove správanie sa v škole. Možno to bola dobrá príprava pre takúto krutú budúcnosť. Tak strašne som čakala na ich rozhovor, ale autorka to uťala práve v najlepšom,ako to už býva. Ďakujem Saruška za kapitolu, za nádhernú poviedku, za to mrazenie a aj za tú rýchlosť akou si pridala kapitolu.

23.05.2011 22:48 Hanka

i když tam byla vážně jedina příma řeč tak to bylo dost zajimava a hezky popsana kapitola

23.05.2011 22:44 Marcela

Nemohla jsem se dočkat další kapitoly:) a povedla se

23.05.2011 22:35 Uršula

nádherné chci vidět jejich rozhovor

23.05.2011 21:41 Leannka

jedna jediná priama reč v celej kapitole a aj tak ma bavila.
Teším, tešímm na pokračovanie.
a ďakujem

23.05.2011 21:02 Diana

Saruško, nádherné kapitola moc sa podarila a nemôžem sa dočlat pokračovanie

23.05.2011 21:00 Marky

Celý den jsem ocekavala kapitolu a zrovna pred spaním se tu objevila tak, ze hned se mi bude lépe spát urcite se ti povedla jako vzdy a urcite se vsem bude libit tak jako mi.

23.05.2011 20:59 zuzule

Docela hnusná kletba, snad to Harry přežije a zbaví svět Voldemorta. Výcvik od Severuse má dobrý, ale řekla bych, že Smrtijedi budou horší. Copak asi Severus poví své sousedce z cely?

23.05.2011 20:58 Yveta

Moc děkuju, za krásnou kapitolu taky jsem měla husí kůži a ten popis byl úžasný. No kdo ví jak to dopadne, snad budou ba silní

23.05.2011 20:57 Tamarka

suuuuuupeeeer

23.05.2011 20:57 Anetka

Super, už se těším jak bude raagovat nemůžu se dočkat!

23.05.2011 20:48 Fialka

Stím radarem souhlasím udělala si mi radost další kapitolou je vážně dokonala

23.05.2011 20:48 Pampeliška

Nádherná kapitola to je vážně uzasne mela jsem husi kuži..