SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Souhvězdí - Epilog

05.05.2011 17:41 - SaraPolanska - Souhvězdí - komentáře (43)

Epilog

 


 

Dámy a pánové, tímto bych ráda poděkovala wixie, která celou povídku statečně betovala, za její snažení a pomoc, kterou mi poskytla. Další poděkování letí elu, jež vychytala zbytek chyb, které se sem tam objevily. Děkuji chave za dlouhé komentáře a Zuzance za povzbudivá slova a krásné komentáře, jenž mě vždycky donutily pokračovat dál. :-) A děkuji Vám všem, co čtete tyto řádky, máte za sebou 26 kapitol této povídky a usmíváte se, nebo prostě třeba jen čtete. Velikánský dík ovšem patří všem komentujícím, neboť bez jejich písmen a krásných slov bych to nedokázala. Jsou to slova, co dokážou potěšit a přinést uznání za snahu, kterou jsem se snažila projevit sepsáním tohoto příběhu. Proto i já píšu tento odstavec, abyste věděli, že jsem na Vás nezapomněla a vážím si Vás, ať jste kdokoliv.

 

„Litoval’s někdy?“

„Na to bych se měl ptát spíš já tebe,“ odpověděl Luně Severus, který ležel na posteli pohodlně podepřen polštáři, které kdysi ušila. Byla jich plná postel, ale on ty barevné nezbytné maličkosti potřeboval. Zvláštně rychle si zvykal na jiný život až do okamžiku, než zjistil, že jinak už ani žít neumí. Potřeboval ta první léta po jejím boku vidět povalovat se barevné věci nejrůznějších tvarů a barev kolem sebe tak nezbytně, jako potřeboval ji.

„Já jsem nikdy nelitovala, i tak byl na mě ten život dostatečně pestrý,“

„To jsem rád,“ usmál se na ni a odložil knihu, kterou dočetl. Jaké číslo měla ta kniha? Kolik jich za život přečetl? Tisíce. Tuhle si již řadu let nechával schválně na konec, i když už ji jednou četl. Člověk si občas musí správně připravit myšlenky.

„Je to zvláštní, víš o tom?“

Tázavě pozvedl obočí směrem k ulehající ženě a mezitím si protřel ospalé oči.

„Někdy jsou opravdu lidské osudy zvláštní.“

„To samé říkáš každý rok v tuhle dobu.“

Za okny padal sníh. Doba Vánoc právě proplula kolem nich. Únava z těch svátků se na nich každý rok podepisovala stále intenzivněji, i když Luna pozorovala, že na Severusovi je to vidět víc. Ona si jejich vnoučat užívala, jak jí jen síly stačily, ale přeci jen po odjezdu jejich nejbližších úlevně vydechla.

Stejně jako on.

Takže na tom byli stejně. Jako po celá ta léta.

„Kdo by to byl řekl.“

„Myslím, že začínáš senilnět,“ odpověděl jí sametovým hlasem. Jeho hlas za celá ta léta vůbec neutrpěl. Byl pořád stejně podmanivý, ale přísný, jaký ho míval za dob, kdy byla jeho studentkou. Jeho oči až na hluboké vrásky, které k jeho věku prostě patřily, měly pořád stejnou barvu. Jen vlasy mu protkalo stříbro, ale stále ráznému kroku to na důstojnosti neubíralo.

I ona vypadala svým způsobem stejně. Pro něj.

Pro okolí byla štíhlou babičkou s plavými vlasy, ale s krokem již pomalejším a střídmějším, než jaký měla dřív.

Co na tom záleželo, jací byli teď?

Byli a budou, protože po sobě zanechali tolik odkazů a prožili vzájemně tolik krásných okamžiků, že nebudou zapomenuti. Již dávno nemysleli na slib daný starou čarodějnicí. Tuhle svou příhodu často vyprávěli dětem, když byly malé a následně zase jejich dětem, jako milou pohádku a ačkoliv všichni byli kouzelníci, málokdo jim to věřil.

Chytla svého muže za ruku a položila hlavu na polštář vedle něj.

„Byl to krásný život, viď?“ zašeptala ještě, jako by se chtěla ujistit, že s ní souhlasí.

„Byl.“ Podíval se na ni s jistotou a ona věděla, že spokojenější být Severus Snape nemohl.

Usnuli.

Skleněné přesýpací hodiny, které společně kdysi dávno nalezli ve slavné hodinové věži v Londýně, právě přes své tenké hrdlo propustily poslední zrníčko písku. Stály na poličce, kam si ukládali jejich vzpomínky. Sotva slyšitelné přesýpání přestalo a místností se rozléhalo ticho.

Jejich čas se nachýlil ke konci a oba dva to věděli. Jejich dlaně se nerozpojily, ani když odešli do jiného světa.

Spolu.

Budou dál dávat pozor na životy svých blízkých, jen teď trochu odjinud.

 

Na obloze se protrhalo těch několik sněhových mraků a umožnily tak pozorovateli nový pohled.

Na tmavé obloze se objevilo několik hvězd, jejichž lesk upozorňoval na svou přítomnost kohokoliv, kdo se jen maličko podíval vzhůru.

Stará žena opřená o chladný kámen tajné jeskyně vzhlížela k nebi.

S úsměvem se dívala stále stejným směrem, kde se na tmavě modré obloze nádherně lesklo nové souhvězdí. Třpytivé písmeno S bylo propleteno zářivým L.

Věděla, že dnes nastal konec dávného příběhu.

Zbyla po něm vzpomínka věčná, jako hvězdy.

 

 

Tímto slavnostně oznamuji, že povídka Souhvězdí je dokončená! :-)

 

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

07.01.2021 17:41 Pavla

15.02.2015 23:51 Dralf Zeroni

Byla to nádherná a báječně fantasmagorická povídka. Máš velký talent, jen tak dále. :)

11.12.2012 19:24 annaliesen

Moc pěkná povidka mám ráda severuse

02.09.2012 07:48 Pavča

Moc hezká povídka. Sice to píšu dost dlouho po tvém vydání povídky, ale k tvé úžasné stránce jsem se dostala nedávno.

06.03.2012 16:33 lutema

Tohle je moje první přečtená povídka s párem Severus/Luna a opravdu moc se mi líbila. Vyzařuje z ní krásná atmosféra, taková něžná a snová, přesně jako mi vždycky Luna připadala. Děkuji za krásné čtení.

04.03.2012 16:31 ft

Pěkná povídka, dík

28.11.2011 13:31 Katka Br.

Nevěděla jsem, jak to napsat - neumím moc vyjadřovat svoje názory... Tvoje argumenty chápu, protože jsem toho už také přečetla dost a těch různých důvodů proč SS přežil je opravdu hodně. Ale tento byl zase úplně jiný a mne prostě přišlo škoda, že nebyl více objasněný už proto, že tu figurovala Luna.
Ať se ti daří a slibuji, že uvidíš komentáře i pod dalšími povídlami:-)

28.11.2011 13:17 SaraPolanska

Ahojky Katko, nejvíc mě zaujalo, že bys uvítala více detailů z konce bitvy - na to ti chci odpovědět, že to tam není právě proto, že těch alternativních verzí války existuje ve ff tak mnoho, že bych se chtě nechtě dostala na tenký led, jenž by hraničil s otřepaným klišé. Některé příběhy naopak ráda neopisuji do detailů, neboť nechávám trochu fantazie i na čtenářovi. Tato povídka si od začátku žila svým životem. Nápad jsem měla sice již od první kapitoly, ale pak už si to dělalo, co chtělo. Děkuji ti za názor a za to, že jsi povídku dočetla až do konce. :-)

28.11.2011 13:03 Katka Br.

Tuto povídku jsem tady četla jako první a rozhodně se chystám na další. Ale ač se mi to líbilo, tak mne trochu mrzí, že jsi z Luny nevytěžila více - zejména na začátku ty poznámky - "Co zaseješ, tak i sklidíš" ve mně vyvolaly pocit, že tam bude ještě něco. A možná jsem si ji představovala taky trochu jinak. A taky některé detaily mi tam chyběly - jako třeba přesnější popis konce bitvy nebo někdy pro mne nedokončené dialogy.
Ale jinak mne to zaujalo, byl to zajímavý romantický příběh s pro mne netypickou hrdinkou:-)

30.07.2011 23:10 Mája

Tak jsem dočetla. V kuse. Jedním dechem. Všechno, co bych ti k této povídce chtěla říct, už tu bylo řečeno. Nakonec jsem pochopila, proč se vzdát sedmnácti let života pro lásku.
Takže díky za krásný zážitek.

Mája

27.06.2011 21:19 SaraPolanska

Emily: moc děkuji za komentář i pochvalu. Jsi rychlá, žes to přeslouskala :-)

27.06.2011 20:09 Emily

Tato povídka mě vážně nadchla! Píšeš úžasně, moc se mi to líbilo... nejvíc bylo dobré, jak se Severus postupně měnil. Zaslouží si to, chlapec... Je super, že Lence říkáš Luno, také to preferuji ve svých povídkách. Jinak mám ráda šťastné konce a tento lepší být nebyl.. možná bych ráda ještě viděla reakce nebohých studentů, když zjistili, že je Snape in love.. ale to je věc, kterou si můžu i domyslet... musela to být legrace :-) vážně, klobouček... pěkná povídka.
emily.blog.cz

25.06.2011 14:46 elulinek

Helou epilodž!
Jo to je pěkný, že mi děkuješ za doopravení chyb, když mi na půlku z nich řekneš, že to tak chceš nebo že to nemám řešit =D stejně nemáš zač
Jak knížku na konec? Chceš říct? Že umřou? Já to nedočtu
„Kdo by to byl řekl.“ Fek sem fek dej fem ten fek
Já budu bulet. Voni fakt umřou
Chceš do držky? Takhle je zabít? Přede mnou? Tsé. Za trest ten komentář bude krátkej
Ano a já ti slavnostně oznamuji, aby sis, pokud chceš moje shrnutí celé povídky, přečetla můj komentář u předposlední kapitoly. Skvělé, úchvatné, nádherné, božské. Dokonalé
Působivé
Výborně, skvěle, úžasně

10.05.2011 00:39 crazy

kazdy rok touto dobou.... ='( krasne smutnw dojemne.... Mne dpchazeji slova...
Epilog: 1*
je uzasny =))) a ty hodiny... ='((

09.05.2011 21:02 Vivie

už ted mi je smutno po tehle krásné pohááádce

09.05.2011 19:25 Olívie

nádherny konec bude mi po této povídce smutno

09.05.2011 18:31 Michelle

Tak já taky zhodnotím obšírněji :)

Musím říct, že Luna se mi k Severusovi hodí skěle, asi i líp než Hermiona a hlavně to není tak časté párování, takže je to zajímavější čtení..

Celá povídka je naprosto skvělá, líbí se mi i víc než Stíny, tím jak je taková "dobrodružná".. připomíná mi hledání grálu nebo tak něco :)

Epilog je krásně romanticky poetický..ale vždyky je mi líto, že už je opravdu konec :(((

Takže díky za úžasné napínavé čtení a moc se těším na další tvoje literární počiny :)

09.05.2011 16:33 Yetta

Omlouvám se, že píši až teď moc práce jinak si mě rozplakala moc hezke

09.05.2011 16:30 Diana

štastný a krásný konec

08.05.2011 20:54 Anny

je mi líto, že tahle povídka skončila, ale skončila s krásným koncem sice mi po ní bude strašně smutno, ale určitě nám připravuješ další skvělé povídky

08.05.2011 20:52 Hanka

krásný konec tehle nádherné pohádky

08.05.2011 14:04 Lucis

nádherný konec nádherná povídka

08.05.2011 12:39 Pampeliška

měla jsem moc práce, proto se omlouvám, že píšu až te´d konec mě hodně překvapil a hodně mě dojal je vážně nadherný a oroginální

08.05.2011 12:36 Nina

nemám slov, normálně mi teče slza:D vážně si to krásně ukončila a jsem ráda, že můžu číst tyhle nádherne povídky

07.05.2011 20:02 midnight

fňuk...fňuk...to byla nádhera...tahloe povídka mě upoutela hned od začátku, takže sem se jí dřýela jako klíště po celou dobu.
Moc Ti za ni děkuju...strávila jsem s ní skvělé chvíle...:-)
Midnight

07.05.2011 16:06 Chavelierka

Epilog, chjo, zas na konci :(
Nemáš zač, přidám ti ještě jeden snad se líbily a potěšily ;)

Takové otázky se přeci nekladou! :D
Do jednoho si utíral nohy, do druhého vlasy, na dalším seděl on a na ostatních škrkny :D
Se Severusem ani jiný být nemůže ;)
On ví, že je konec? Že on čte tvoje www. Stránky :D
Někdy? Já bych řekla pořád.
To víš, Luno, už to není mladík.
Tak už vnoučata, to vážně není mladík
Senilnět, to říká ten praví, co si hoví mezi barevnými polštáři :D
Úplně si ho umím představit, jako starého rázného důstojného pána.
To nebudou HP se čte pořád :D
Je to krásné mít se rád i v tomto požehnaném věku.
To je krásné poslední zrnko a poslední nádech.

Tímto slavnostně slibuju, že sem ji dočetla celou :D

Nádherný závěr můžu ho číst stokrát a stejně mě zas a znovu zamrazí a zamrzí, že je konec.
Povedlo se ti to od prvního písmenka až po poslední tečku ;)

07.05.2011 11:39 Suzanne

Ach, melancholicky pohádkový epilog krásně završil úžasnou povídku. Ale upřímně - na úplný závěr jsem čekala něco trochu optimističtějšího:) Děkuji za povídku, dlouho mi mi dělala radost. A kdy si od tebe budeme moci přečíst něco dalšího?:)

07.05.2011 10:00 Denilla

níádherný epilog

06.05.2011 22:53 cenila

boží konec

06.05.2011 22:49 Adriana

nadheraaa

06.05.2011 22:47 Daja

krásně si to ukončila..

06.05.2011 14:17 jiwa

krásně jsi to ukončila

06.05.2011 14:17 Pavla

nádherna kapitola

06.05.2011 08:05 Jitš

Tak já jdu teda na to a s chutí si to přečtu. Díky

05.05.2011 23:10 Pirswe

Boží konec ^^

05.05.2011 22:05 Zuzana

Saruška, ani nevieš akú radosť si mi urobila touto poviedkou a aj tým poďakovaním. Luna je tak zaujímavá osôbka, že si zaslúži svoje miesto vo svete FF. Tebe sa vážne veľmi vydarila. S touto poviedkou som si užila krásne chvíle a teší ma, že sa skončila presne tak, ako som si želala. A epilóg bol nádherným dodatkom, pri ktorom si ma donútila vypustiť slzičku, ale nebol to smútok, len akýsi smutno-pekný pocit z dobrého konca. Tým súhvezdím si to umocnila dokonalo. Krásne, ďakujem.
Teším sa na čokoľvek ďalšie čo napíšeš a keď sa raz znovu rozhodneš pre Lunu budem skákať od radosti.

05.05.2011 21:07 Lída

nemám slov super

05.05.2011 21:04 Pampeliška

vynikajici konec

05.05.2011 20:55 Kitti

Teda, to bylo dojemný:-)))) děkuju, opravdu krásný. Trochu jsem doufala, že jim dopřeješ víc času, když si psala, jak je Severus pořád v kondici a Luna taky, ale chápu, je to hezký konec a pravda, nikdo z nás neví, jak dlouho nám naše hodiny budou přesýpat, že? Ne všichni zešedivíme... Děkuju, opravdu krása, těším se na další povídku, kterou doufejme napíšeš.

05.05.2011 19:02 zuzule

Nádherný epilog!

05.05.2011 18:13 Anetka

Tenhle epilog je vážně užasným utírám slzičky

05.05.2011 18:13 Raduza

nádhera vážně lépe si to ukončit nemohla

05.05.2011 17:43 SaraPolanska

A kapesníkem utírám slzy. :-D Dovolím si zabrat první místo u poslední kapitoly. :-)