SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Souhvězdí - 9. kapitola

24.10.2010 22:39 - SaraPolanska - Souhvězdí - komentáře (50)

9. kapitola – Severní Skotsko


 

K této kapitole bych ráda něco řekla a tak to snad přetrpíte a přečtete si i tyto žvásty :-D

Jde zejména o seznámení s novou postavou - zcela z mé dílny, která se sice dál už moc objevovat nebude, ale i tak si zaslouží Vaší pozornost. Sedalius Metlička vznikl v mé hlavě vcelku snadno a podobu se skutečným člověkem (Ondřejem Hejmou) mu přisoudila z mého popisu wixie. Tato podobnost je čistě náhodná stejně jako místo, kam se Luna se Severusem přemístí. Mnozí z Vás si možná vybaví onu kašnu z HP6, kam se přemístil Brumbál s Harrym, aby navštívili Křiklana. :-)

Věnováno všem, kdo si povídku oblíbili alespoň z poloviny tak, jako já.

Montáž je z mé dílny, stejně jako nápady v této kapitole. :-)

 

 

Procházela se mezi vysokými kameny a vedle sebe viděla kráčet svou dětskou podobu tvořenou z jemných průhledných provázků vibrujících stejně intenzivně, jako vítr.

Doprava a zase doleva. Myslela, že jen tak jde krajinou pustou a větrnou jako domov pána větrů, ale pak si uvědomila, že ji vede právě ono malé děvčátko, které se nejistě usmívalo.

Viděla, jak se ústa dívky, kterou kdysi bývala, neslyšně otevírají a ona se k ní naklání, aby slyšela každičké slovo. Možná to bylo jen svištění větru, který se jí linul kolem uší.

„Udělej pro mě něco...,“ říkal ten stín osoby z její minulosti zvláštním plynulým tónem.

Netrpělivě čekala, co uslyší.

„Nadechni se!“

 

Skutečně cítila, jako by jí vzduch do plic proudil po hodně dlouhé době. Osamocená a k smrti vyděšená. Co bude příště?

 

Díky vánočním prázdninám nebylo potřeba přeskupovat hodiny tak, aby byly suplovány všechny, co učil Severus, a nedošlo k vzájemnému narušení dalšího vyučování. Jednou se již stalo, že Severus v dobách, kdy býval Smrtijedem, nemohl jeden den vůbec učit a ani Lupin ho nemohl zastoupit, protože bylo zrovna po úplňku, musely se některé hodiny rozpustit, jelikož Minerva nemohla být na dvou hodinách zároveň.

Takže toto řešit nemusel. Díkybohu.

Horší to bylo se samotnou Lunou, jež trvala na malé příruční kabele, kam si schovala nějaké oblečení na převléknutí v případě, že budou na místě pozdrženi.

Severus ji hned ráno seznámil se všemi dostupnými fakty o svém dávném známém, kterého ale léta neviděl. Zároveň ji připravil na možnost, že se nemusí vůbec nic dozvědět.

Sám se na to připravoval celou noc a snažil se pohlížet na věc zcela neutrálně, i když to v případě neúspěchu znamenalo další dny v okupaci této blonďaté děvy. A také další vymýšlení možného řešení.

Celá situace mu přišla o to horší, že sám nebyl schopen říci, zda je Lunin stav trvalý nebo nikoliv a jak postupovat. Kdyby vypila nějaký jed, není takovým problémem namíchat protijed. Nebo kdyby jen špatně namíchala recepturu... Ale ona použila zkaženou vnitřnost, o níž se vědělo akorát to, že výrazně ovlivní konečný výsledek. Ovšem, nikdo nikdy dopředu nedokázal říci, jak moc ovlivní a v jakém smyslu.

Samozřejmě, jedno ráno se mohla vzbudit zase zpět ve svém dívčím dospívajícím těle a všechno by bylo vyřešeno. Možná by se tomu i sám časem usmál.

Severní Skotsko bylo známé svým nedostatkem Placnice olejové, což byla rostlina, přesněji bylina, která se používala jako prášek ještě s dalšími bylinami k ochucení konečného stavu lektvarů. Ve Skotsku tak někdy nastával dle Severuse téměř středověk tím, že tamější kouzelníci byli nuceni pít lektvar s chutí, která často připomínala… nechtěl na to myslet, zaplať všem svatým za ten zlatý vynález, jakým Dochucovací prášek bezesporu byl.

Pít jahody bylo přeci jen o poznání příjemnější a jeho složky urychlující správné trávení chránily žaludek před zbytečným namáháním. Severus pil celý život lektvary a mnohdy i zcela nesprávně ochutnával několik druhů těchto kouzelných nápojů bezprostředně za sebou.

To pak způsobilo nemilé problémy, jako jsou nevolnost, nechutenství, bolesti břicha a občas i omdlévací stavy.

Dojedl zbytek oběda a odešel do koupelny.

Z poličky sebral malou černě zbarvenou lahvičku a vyklepl si na ruku jednu bílou perličku. Bez váhání ji spolkl a podíval se do zrcadla.

Prudce se otočil.

„To jste z cesty tak nervózní, že potřebujete povzbuzovák?“ ozvalo se mu za zády.

„Co jsem Vám říkal o vstupu do koupelny?“

„Že mám klepat, když budou zavřené dveře, abych Vám sem nevtrhla.“

„A?“ povytáhl obě obočí a pozoroval její klidný obličej s úšklebkem na rtech.

„Ale dveře byly otevřené, pane.“

To ho zaskočilo, ale snažil se překvapení maskovat a otočil se zpět, aby malou lahvičku vrátil na původní místo.

„Až budete mít za sebou tolik let testování lektvarů, může Vašemu slabému žaludku přemisťování tvořit určité problémy.“

„Aha,“ řekla prostě a stoupla si vedle něj, aby si ofinu sepnula velkou stříbrnou sponou za uchem. Pak se na něj s úsměvem podívala a očním kontaktem se ho beze slova zeptala, zda mohou jít.

Brumbál si potrpěl na dodržování jistých pravidel co se týče přemisťování, ale po Severusově výmluvné řeči, že pokud se slečna Láskorádová může procházet po hradě s ním, může se i přestěhovat zpět do svého pokoje, nakonec povolil přemisťování přímo ze sklepení.

„Víte kde je Severní Hightland?“

„Ne.“

„Tak mi podejte ruku, ať Vás nemusím hledat po celém Skotsku. I když…s Vaší šikovností spíš Vaše části,“ dodal pobaveně.

Stihla akorát zachmuřeně nakrčit drobný nosík, když kolem ní začal svištit vzduch a vše kolem se rozkládalo na maličké části.

I ona sama.

Pískavý zvuk jí naplňoval hlavu.

Přemísťování připomínalo jízdu na nějaké bláznivé horské dráze nebo tento pocit bylo možné zažít i v případě, že Vás do větví dostala vrba mlátička.

Každopádně čím větší vzdálenost na mapě, tím delší čas, po kterou Vás kouzlo trhalo na kousky. Což bylo logické.

Když byla Luna malá, otec jí strašil, že se stávají případy, kdy se pak už lidé nesloží správně dohromady. A mají tedy místo rukou nohy a naopak.

Dlouho tomu věřila.

Teď Vám kromě společenského znemožnění, pokud necestujete sami, hrozilo jen zvracení, případně chvilková ztráta orientace.

Mírné pálení chodidel naznačilo, že již stojí na pevné zemi.

Snažila se vydýchat točící hlavu a závrať, ale nakonec se stejně musela na okamžik zachytit svého společníka, který to přijal bez zbytečných průpovídek a raději aktivně zkoumal okolí.

Konečně se pustila jeho paže a také se rozhlédla. Stáli uprostřed nějakého náměstíčka, ze kterého vedlo několik cest mezi domy.

Nikde nebylo vidět jediného živáčka.

„Mělo by to být tudy.“

Kývla a rozešla se, ještě stále trochu vrávoravě, za svým profesorem, který nasadil ostré tempo, kamsi nalevo od kamenné kašny.

Nešli ani tři sta metrů, když se profesor zastavil.

Luna pohlédla na zvláštní branku, za kterou se tyčil větší dům, jehož omítka byla sice značně opršelá, ovšem stále jasně rozpoznatelně žlutá.

Přešli až k brance, která jim sahala sotva po prsa a prohlédli okolí domu.

Na plůtku bylo posazených několik barevných hrnečků a na zahradě před domem se páslo nějaké divné zvíře. Bylo velké asi jako větší pes, mělo bílou srst, tlapy jako pes, ale divný protáhlý čenich s obrovským chobotem, kterým si dávalo do tlamy natrhanou trochu trávy.

Severus se zavrčením pokýval hlavou a vzal za kulatou kliku u vrátek.

Luna ucítila lehkou přítomnost pozitivní energie. Byla tu nějaká ochranná kouzla. Nejspíš prosté upozorňovací, aby majitel domu poznal, když se mu k domu vkrádají děti z vesnice.

Společně došli k bílým dřevěným dveřím na malou verandu, kde se v mírném větru pohupovalo houpací křeslo. Luna si na cestě všimla, že téměř hned za domem je v trávě rozlitá voda jezera, které bylo obrovské a od branky, jenž byla nepatrně níže položená, jí optický efekt neumožnil rozpoznat, že se jedná o vodu.

Severus rázně zaklepal na malé zlaté klepadlo.

„Kdo jste?“

Luna se prudce otočila zpět ke dveřím, ovšem nestál tam nikdo.

Klepadlo se na ně divně šklebilo a svou otázku zanedlouho opět zopakovalo o něco nepříjemněji.

„Severus Snape.“

Rysy klepadla opět neživě ztuhly a krátce poté se otevřely dveře.

Sedalius Metlička byl o něco menší jak Severus, měl trochu zavalitější tvary a uprostřed hlavy se mu vytvořila lysinka, kterou obklopovaly mírně zvlněné hnědé kadeře. Oči měl skryty za zvláštními brýlemi, které byly tvořeny několika skly za sebou.

Luna si ho zvědavě prohlížela.

Muž se instinktivně pohladil po pleši.

„To víte, madam, bádání, stres a zaneprázdněnost mi nedávají moc času na sebeudržování.“

Muž se zároveň své větě zasmál a i Luna mu věnovala zářivý úsměv.

Severus se tvářil vrcholně znuděně.

„Jsem rád, že jsi dorazil a jak vidím i s přítelkyní.“

Než se bradavický profesor stihl ohradit, byl vtáhnut do domu.

„V první řadě, Sedaliusi, toto není moje přítelkyně.“

Muž vedoucí je skrz domem se jen krátce zasmál.

„V řadě druhé mi dovol otázku, proč máš na zahradě to zvíře zcela na očím mudlům?“

„Severusi, Severusi. A o tobě bych si býval vždy myslel, že rozpoznáš matoucí kouzlo. Pravda, je to vylepšená a upravená formule, aby zvíře neviděli skutečně jen mudlové. Žije tu také několik kouzelníků a ti chodí Ferdu závistivě očumovat, to bys nevěřil.“

„Věřil,“ odpověděl škrobeně Severus a raději nekomentoval jméno onoho zvířete.

Luna se rozhlížela cestou kolem sebe. Stěny zdobilo několik zřejmě rodinných a pamětních fotografií, jinak byl dům přímo přeplněn nejrůznějšími kotlíky, destilátory, vaničkami, velkými sklenicemi a nejrůznějšími flakónky.

V domě bylo značně šero, ale jeho majitel se pohyboval rychle a přesně.

„Pojďte, prosím, posadíme se na zadní verandu. Je tam úžasný výhled na jezero. Mudlové odsud z vesnice tvrdí, že v něm žije prapodivné stvoření, připomínající něco mezi rybou a dinosaurem. He-he blázni, je to jeden z výtvorů mého otce, na který byl patřičně pyšný. Dokonce mu mudlové dali jméno Nessie. Ve skutečnosti se jmenuje Frenk a rád Vás s ním seznámím, ale bohužel je to paličatá potvora a párkrát se mu podařilo uniknout matoucím kouzlům, takže byl několikrát viděn.“

Otevřel dveře na druhé straně domu a Luně se nabízel vskutku neobyčejný pohled.

Slunko bylo schované za mraky a hladina jezera olizovala velkou část trávy, kterou tvořila zahrada. Už když sem šli, si všimla, že všechny ostatní domy jsou o dost níž. Tento na ně vykoukl za mírnou zatáčkou asi padesát metrů od velké betonové cesty a sem je již vedla pouze štěrková.

Z verandy celá scenérie působila, jako by byl celý dům na ostrůvku uprostřed vodní hladiny. Kousek dál od domu, kde již byla vodní hladina, vykukoval velký listnatý strom. Nejspíš dub.

Rostl přímo z vody.

Řada barevných květin také našla útočiště na kraji vody.

„Má to tu jednu výhodu. Nemusím zalévat. Nevýhodou jsou poněkud vlhké stěny v domě, ale to k mému povolání patří. Samozřejmě je okolí opatřeno kouzlem trvalého jara. Já mám totiž velice nerad zimu.“

Oba návštěvníci se na vyzvání posadili do proutěných křesílek, na kterých byly barevné polštáře s motivem květin.

„Hladina jezera se začala zvedat v roce-,“

„My jsme nepřišli na prohlídku domu a okolí, Sedaliusi. Můj dopis jsi četl, vyhověl jsem tvé žádosti, přijel osobně a vzal sebou i slečnu, jíž se daný problém týká…“

Severus si vychutnal zmatený pohled, který na něj bývalý spolužák vrhl.

Zvědavé ticho protrhl skřípot dveří, kterými prošla další zvláštní bytost s táckem přivázaným na zádech. Připomínala prase domácí, ale měla velké černé oči a dva větší zuby charakteristické pro králíky.

Sedalius z tácu sebral hrnky a postavil je před své hosty.

„Neptal jsem se, co si dáte, protože máte výjimečnou příležitost ochutnat levandulový čaj, který jsem zrovna včera dosušil.“

Severusovi se na čele prohloubila jeho typická mračící vráska.

„Ano, jistě, k tomu dopisu. Víš, mnoho návštěv tu nemívám, a tak jsem rád, že po dlouhé době mluvím s někým, kdo žije v Anglii. Ale už se k tomu dostanu. Severusi, chtěl jsem, abys přijel osobně hlavně proto, že informace, které ti hodlám poskytnout jsou... řekněme dost diskrétní.“

Muž se napil ze svého hrnku a jeho příkladu vzala i mladá žena, která mu doslova brala slova z úst.

Severus mezitím z kapsy vytáhl kožený pytlíček s bylinkou, která zde v zemi nerostla a věřil, že pomůže rozvázat jazyk i tomu nejzarytějšímu tajnůstkáři. Vždyť on sám věděl, jak jsou ingredience do lektvarů cenné. Sedalius z něj měl velkou radost a zdálo se, že opravdu značně podpořil jeho chuť k mluvení.

„Abyste rozuměli, kdysi jsem znal čaroděje, lektváristu, který použil zkažené kančí srdce na výrobu Zvětšujícího lektvaru. Účinek nápoje zůstal nevratný a on teď žije mezi obry, kteří ho docela dobře přijali. Tehdy z toho byl vcelku poprask, i Denní věštec o tom musel psát, protože ti se dle mě chytnou každé hlouposti, jen aby bylo o čem psát. V jednom spise jsem kdysi objevil, že vnitřnosti, které jsou nedílnou součástí určitého systému, a tím je život, jsou velice citlivou složkou na uchovávání a kažení. Bohužel, dle těchto neoficiálních spisů jsou takové ingredience použité v lektvaru natolik zásadní, že vyvolají trvalou změnu, ať už jde o cokoliv. Je to jed, na který neexistuje protijed.“

Luna se začala třást. Bylo to chladem, který přinášela rozlehlá vodní plocha i informace, které právě dolehly k jejím uším.

Severus přes ni mlčky přehodil svůj plášť a obrátil zrak zpět k jejich hostiteli. Ten se podíval na Lunu a v jeho očích se leskl náznak otázky.

Severus pochopil.

„Nepředstavil jsem Vás. Toto je Sedalius Metlička, nepochybně jste četla o jeho výzkumu na znovuobjevení Kamene mudrců. Řada laciných plátků, včetně Denního věštce, píší, že se jedná o bláhové plácání do vody. Já si myslím, že by takový objev přinesl řadu zjednodušení v dosavadním oboru lektvarů.“

Luna si s mužem podala ruku a mírně se usmála.

„A toto je Luna Láskorádová. Je mojí studentkou a ve skutečnosti je jí teprve sedmnáct let. Před pár dny u mě za trest připravovala Zestaršovací lektvar a bohužel použila zkaženou jezevčí slezinu, která byla zašantročena někde v zadu ještě z dob Křiklana, když učil na škole poprvé…,“ Sedalius se zdál být značně šokovaný tím, co slyší, ale neřekl nic. „Nyní dosáhla věku třiceti čtyř let a o její proměně ví zatím jen její otec a Brumbál.“

„Já… nevěděl jsem… Je mi líto, že zrovna já jsem Vám musel dát tak špatné zprávy, slečno Láskorádová. Nicméně toto není informace, kterou bych Vám nemohl dát i v dopise.“

Severus povytáhl obočí a poprvé upil ze žlutého hrnku.

„Víte, ve skutečnosti se jednalo o mého nevlastního bratra. Legerose Metličku. Máme stejného otce,“ řekl výmluvně Sedalius a usmál se nad nechápavými pohledy obou Angličanů. „Ten obr, o kterém jsem Vám před chvíli říkal, vzpomínáte? To on experimentoval se vším, pavouky počínaje po všelijaké dlouhouložené elixíry konče. Mého otce jeho trvalá proměna zlomila. Proto jsem pátral po možnostech, jak zvrátit účinek. Kromě toho, že jsem nalezl zmínku právě o nemožnosti návratu, jeden velice starý kouzelník řekl, že mu jeho dědeček a otec vyprávěli o prastaré čarodějnici. Takové Pramatce nás všech, která žije na místě, kam dopadl jediný z Ledových pegasů. Zajímal jsem se o ni, protože ani kouzelník nemůže žít věčně, a proto mě napadlo, že by třeba mohla vlastnit látku, která bude mít podobné možnosti, jako kámen mudrců…,“

„Nesmrtelnost,“ zašeptala zasněně Luna.

„Ano, slečno, nesmrtelnost a nebo má k dispozici nějakou neznámou magii. Ostatně ve všech záznamech a knihách se o ní nachází jen jediná zmínka a to právě s odvoláním na Ledové pegase, které jak jistě víte, mudlové nazývají komety. Informaci o této čarodějnici vlastní jen tolik lidí, že byste je spočítali na prstech jedné ruky a předává se z generace na generaci. Něco jako rodinné stříbro, i když k tomu teoreticky není žádný důvod. Ten kouzelník, od kterého to vím, je již tři roky mrtev a jelikož neměl žádné příbuzné, kterým by dědictví předal, rozhodl se je svěřit mně. A já jsem svůj život zasvětil jiným, než rodinným závazkům, proto jsem chtěl předat toto tajemství zase Vám, protože jste o něj projevili zájem.“

„Ale nějaké pohádkové báchorky o staré čarodějnici mohou být jen výplodem něčí fantazie…“ ozval se Snape.

„To samozřejmě nemohu vyvrátit. Nikdo neví, kde žije, protože ani místo dopadu oné komety není nikde zaznamenáno, ani v mudlovské literatuře ne. Údajně je k ní vytvořena cesta z různých náznaků, značek a indicií, které může najít a vyluštit jen člověk, který bude její pomoc opravdu potřebovat. Kdo ale může rozhodnout o tom, co důležité je a co není. Řeknu

Vám tedy vše, co vím. Já i můj bratr jsme hledání vzdali hned po první zkoušce. Cesta nás zavedla na úplný konec světa, tedy dle mě, do Finska. Do jeskyně, kde jsme našli další stopu, kterou Vám pak velice rád předám. Jenže tím naše pátrání skončilo. Nikdo přesně neví, kolik stop je po světě ukryto a jak dlouho by nakonec celé hledání trvalo. Pro bratra bylo jednoduší naučit se se svým novým vzrůstem žít, než aby byla jeho duše soustavně několik let vystavována falešné naději. Osobně nechci podceňovat význam Voldemorta, ale hledání Viteálů bylo proti tomuhle procházka po uhlazené cestičce. Stopy sice nejsou nijak kouzelně ošetřeny, ovšem nikdy nevíte, co vlastně hledáte. Dle mého, teď již mrtvého, přítele jsou čtyři. Představují čtyři elementy. Mám právo se domnívat, že jsme našli vodní element, stopu, která plavala na hladině jezírka v jeskyni. Ten bude nejspíš odkazovat na další element, ale netuším, kde je místo, které ho představuje ani jaký je další v pořadí. Dle legend by měl být první Oheň, což ale nesouhlasí. Následně Voda, zbraň proti Ohni. Dál Země a poslední Vzduch, roznášející zemi.“

Severus skepticky protočil oči a položil prázdný hrnek zpět na proutěný stoleček.

„Samotná čarodějnice pak údajně může ovlivnit a změnit běh událostí, které se mohou zdát neměnné. Ale má to háček…“

Severus se opět neubránil malému rýpnutí: „Nečekaně.“

„Cesta k obydlí čarodějnice je též lemována čtyřmi úkoly, kterými je zapotřebí projít. A i kdybyste nakonec došli až na konec své cesty, bude požadovat něco na oplátku a-“ muž vzal do rukou pytlík s bylinkami od Severuse, „-a takové platidlo to určitě nebude,“ usmál se.

„Pojďme už dovnitř, začíná se stmívat a je chladno. Předám Vám předmět, který jsme našli.“

Oba dva se zvedli. Luně se motala hlava. Vždyť právě vyslechla pohádku, která jediná jí měla dát naději na to, aby získala zpět svůj život. Ale ona na pohádky věřila. Věřila přeci hlavně tomu, co bylo jiné.

Nesmí to vzdát.

I kdyby měla pátrat do konce svých dní a sama.

 

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

25.12.2011 03:33 Makailah

We could've done with that isnghit early on.

01.04.2011 13:10 Laura

Úžasné, skvělé, báječné :) jen... Finsko není konec světa :D aspoň ne pro mě ;)

03.11.2010 22:40 pimpinela

:) skvelá kapitolka ako vždy :)

31.10.2010 18:54 SaraPolanska

Vlkov: takovéhle komentáře skutečně zahřejí. Kéž by to byla pravda a skutečně si toto myslelo více lidí. Psaní mě neskutečně baví. Umím si představit scénu - Já, počítač, šálek teplého mléka a krásný výhled na podzimní jezero někde na klidné chatičce... Námět bych měla. Nemá s HP nic společného, ale... Ano, pořád je to tu ale. Každopádně velice děkuji za nádhernou poklonu, vážím si takových čtenářů a moc děkuji.

30.10.2010 17:35 Vlkov

Eh, no jasně počítadlo tu je. Tupohlavec, jak by podotkl náš oblíbenec :-).

30.10.2010 17:28 Vlkov

Obdivuji vás. Je škoda, že se vaše povídky nedají vydat, aby potěšily více čtenářů. Nícméně věřím tomu, že je čtenářů daleko více než komentářů. Nestálo by za to umístit na vaše stránky nějaké počítadlo návštěv? Věřím, že se naztratíte a že časem budeme číst vaše jméno na nějaké knížce nebo scénáři. Přeji hodně úspěchů a děkuji za hezké čtení.

29.10.2010 13:13 miriabar

Bože...ešte som zabudla pochváliť montáž! A tie zvieratká! A to, že sa dej odohrával pri Loch Ness...bola som tam a doteraz sa tam chcem aspoň ešte raz vrátiť...No veď som vravela, že som mala blbý týždeň, tak preto som úplne mimo :D:D:D:D

29.10.2010 13:10 miriabar

No teeeeda! Táto kapitola ma úplne dostala! Mala som vážne zlý týždeň, ale toto ho naozaj napravilo...už sa strašne strašne moc teším na to pátranie...juuuj...som úplne nadšená, a už sa teším na pokračovanie!

29.10.2010 12:19 elulinek

doly bástr =D
metlička zametat nemusí, půjčím mu vysavač =D
stačí, že tam jsem, ale jahody pěkně smrděj =D
nemusíš ho připouště už ve dvou větách, na to jsou tu jiní experti =D
no já budu čekat do smrti na sex se Severusem, ale co Lůna? =D
JUCH! BUDE LAMA!!!!!!!!!
to moje je trapné, tohle se mi líbí =D no tak ale to má každá romantická povídka tuhle zápletku s tím kabinetem =D
ty lamko tlamko, dostaneš na držtičku, nejsem poslední a příště mi musíš zařítit žádniu opravu, abych nebyla poslední =D

29.10.2010 12:03 Lenička

Montáž přenádherná:)
Jéé krásna kapitolka, manžel mi furt nadává,že sedím na internetu a furt něco čtu
Nechápu jak se může divit taková krásna povídka!

29.10.2010 12:01 Pavla

Jarku děkuju to video s Lunou a Severusem je moc pěkne

29.10.2010 11:59 Pavla

Ano,Luna je jedina holka z filmu, která je opravdově krásna..
Taková Hermiona se může jit bodnout..
No krásně napsané tenhle pár se vážně málo vyskytuje a proto jsem ráda,že ho píšeš zrovna ty:)úžasné kláním se

29.10.2010 11:52 SaraPolanska

helou doly:-D
děkuji,jsem velice nadšena, že se ti montáž líbí :-DAno,Luna je asi jediná holka z filmů, která se mi opravdově líbí :-)
Metličku nech na pokoji, už nemá čím by ti tu podlahu zametl..:-D
To jsem ráda,mě taky mrazilo, když jsem to psala.Juch.
Nemusíš být všude.Stačí, že tam máš jahody, ne?:-D
Jistě, nejsem jako někdo, že by připustil Severuse dvakrát během dvou vět :-D:-D:-D Prozradím, že budeš čekat ještě dlouho :-D Na sex. Se Severusem.:-D
Ne, lama ne.Ale slibuji, že lamu někam taky narvu :-D
Ale já ti dám trapné. Zápletka je dost klišoidní (nacpem Severusovi do kabinetu ženskou, ať ji přefikne :-D). Zbytek povídky se cukal, tak má změnu :-D
Uvidíš.
Pokračování bude, umírat nemusíš, jen budu ráda, když nebudeš komentovat poslední :-D
Děkuji velice mnoho má lamičko :-D

29.10.2010 11:45 elulinek

nazdar bazar
montáž se mi líbí, to už sem říkala. Luna je tam krásná. je to krásná holka. má krásný oči
sem s metličkou, než s tím zametu
„Nadechni se!“ - z té věty mě mrazí. Kdo mi jenom říkal...
Díkybohu. - no to je urážka mé Merlinovské identity
no jestli Luna měla sebou klasickou ženskou "příruční kabelu", tak to mě potěš =D
blonďaté děvy =D =D =D
Pít jahody - ale co teprve je cítit!! Muhahahahahaha
„To jste z cesty tak nervózní, že potřebujete povzbuzovák?“ =D =D kdyby na něj skočila, žádnej povzbuzovák není třeba, ale zas elu bude čekat sto padesát let, než tam bude nějakej sex, co =D
„Že mám klepat, když budou zavřené dveře, abych Vám sem nevtrhla.“- ale ty dveře bylo otevřený, ne?
no dyk to říkám
ofinu sepnula velkou stříbrnou sponou za uchem. - tak jsem si vzpomněla, že spolužačka říká tomu, když si zapneš ofinu jakoby nahoru, jak to nosí Heřma, pičofinka =D
to zvířátko asi nebyla lama, což?
Severus se tvářil vrcholně znuděně. Jak jinak, že
Ferda =D =D =D
levandulový čaj, no to sem eště nepila
no to je moc pěkný, že tak lůna zůstane na pořád. ale taky jestli jí bude furt kolem třicíti...
no hele tak to je krása teda. "Cesta do hlubin země“. S originálním párem originální zápletka, ne jak moje trapné "válka-sex-válka-láska" =D
tvoje vlastní postava se mi líbí. Zajímalo by mě, jestli bude mít Severus nervy na to, aby Luně pomohl, nebo je bude muset mít. Doufám v pokračování, jsem připravena pro něj umřít.
Výborně, skvěle, úžasně.
Působivé, jako vždy =))

29.10.2010 11:41 SaraPolanska

Jimmy: tvoje pochvala mě hřeje u srdce!Děkuji moc.

Janet:děkuji!

Amanda: děkuji za pochvalu 

Natálka:to mě opravdu moc těší!Díky

Ba-by: nejkrásnější odměnou jsou pro mě takové komenty.Děkuji!

Susan: děkuju!

Raduška: to bychom asi braly všechny, děkuji!:-)

Šárka:děkuji, budu se snažit nenapínat 

Andrejka:to jsem ráda. Jelikož se tento pár moc neobjevuje, jsem ráda, že mohu ukázat, jak se k sobě hodí 

Deny::-D děkuji

Jarek: ta hudba se mi k Luně úžasně hodí.Ale takových videií je taktéž málo.:-) Děkuji!

Sandra:díky!

Amálie:děkuji za dvojitou pochvalu 

DENISKA: já děkuji za pochvalu 

Gazelka: děkuji!

29.10.2010 10:44 Gazelka

Skvělá povídka

29.10.2010 10:22 DENISKA

Krásné,nemůžu se dočkat pokráčování

29.10.2010 09:51 Amálie

Ou super kapitolka . Nemůžu se dočkat další a mimochodem ta montáž je UŽASNÁ

29.10.2010 09:16 Sandra

super kapitola

28.10.2010 13:18 jarek

http://www.youtube.com/watch?v=iTii7q4t6UI&feature=related
krásna kapitola

28.10.2010 11:54 Deny

Ááá už mám zase absťák_:D

28.10.2010 10:43 Andrejka

Luna je kouzelná...
Moc mám ráda tuto dvojici..:)super

28.10.2010 10:02 Šárka

Uáá krásna kapitolka honem další

28.10.2010 09:49 Raduška

..Moc pěkná montáž
..Jéé taky chci jet se Sevíkem na výlet
..moc pěkná kapitolka

27.10.2010 13:22 SaraPolanska

Susan: nemohu popřít, že má inspirace tak trochu vychází právě z tohoto filmu :-) ovšem doufám, že zas tak moc prozíravé to nebude :-)))

27.10.2010 12:32 Susan

Tak teď jsem zvědavá jestli se nám Séva přehoupne na dětskou vlnu a začne pátrat v oné tajuplné pohádce :-)
Věřím, že cesta za 4 elementy bude napínavá a nemohu se na ni dočkat.
Dost mi to připomnělo jeden film s Brucem Wilisem (pátý element), kterým byla láska. Bude i zde tento háček, který mě u příchodu k té pramáti čarodějnic děsí?? :-)

27.10.2010 10:36 Ba-by

Nádherně napsané..Klobouk dolů, každá tvá kapitolka je bravurní je v té kapitole tolik citů .. no vážně krása:)
Montáž je úžasná vážně se k sobě hodí:D

27.10.2010 10:35 Natálka

Miluju tuto povídku..A jé..jsme zvědava jak to Luna vše zvládne

26.10.2010 23:56 Amanda

nemám slov..Je to vážně moc hezky napsané.Luna je kouzelná a Severuse zbožnuju:)krásná montáž

26.10.2010 23:42 Janet

Krásná montááž klobouk dolůů
:)a super kapitolka

26.10.2010 22:42 Jimmy

Nádherna kapitolka moc děkuju udělala si mi radost!
Jsi skvělá spisovatelka klobouk dolů!

26.10.2010 21:02 SaraPolanska

Michelle: Gratuluji k prvnímu místu  Jsem ráda, že se ti kapitola líbila a máš pravdu, povídka bude dlouhá a ještě víc ta cesta, kterou budou muset projít. Nebo bude muset projít? Nech se překvapit. 

Zuzanko: Je pěkné, jak se v tom jménu snažíš najít nějaký význam, ale mě šlo spíš o to, aby to znělo zajímavě, kouzelnicky a moc se to netlouklo. Metlička byl vymyšlen první a to také s ohledem jako povolání. Sedalius konkrétní význam nemá 
Ochucovadlo lektvarů je můj nápad a to proto, že mě dostávalo, jak Trio chlastá ten Mnoholišný lektvar a tváří se u toho dost útrpně. Představa, že takhle chutnají všechny lektvary mě dost děsila a tak jsem to v této povídce Severusovi trochu ,,ochutila,, :-D
Budu se snažit vás dlouho nenapínat. Děkuji!

Lyra: ty jo, ty jsi se překonala koukám :-D
Lupa se bude hodit a místo dopadu bude všude. Prozradím, že i k nám se zajede podívat… 
Děkuji!

Leannka: to jsem ráda, že jsi to nečekala, protože to byl účel. :-D
Děkuji moc za tvůj koment, moc mě potěšil a já se budu snažit těšit dál tebe 

Deniska: děkuji!

Anetka: děkuji!

Zuzule: moc děkuji za komentář. Máš pravdu, cesta bude dlouhá a trnitá. 

Diana: děkuji!

Amalie: já děkuji za pochvalu!

Jana: neboj se o Lunu, zatím je v dobrých rukách  Děkuji.

Ester: to jsem moc ráda, děkuji!

Pampeliška: děkuji!

Chav: a moje milované dlouhé komentování od milé chavinky.
Jsem ráda, že to na té montáži nevidím jen já… prostě se k sobě hodí :-D
Jsem taky ráda, že se ti líbí sen. Na ty jsem taky hodně hrdá a tak mě těší, když se někomu líbí natolik, že je zmíní 
Co mě ale nejvíc potěšilo, byla ta tvá poslední věta. Přesně tohle jsem si přála, aby někdo napsal, protože to mi dalo najevo, že to vidíš stejně – cítíš tam ten paradox, překvapení a samozřejmost – že se Luna, která věří na Škrkny vydala za výpravou po pohádkách. Vlastně jsi pochopila podstatu a já za to velice děkuji 

Markétka: Teď jsi na to kápla! To si určitě říkáme my všechny :-D Děkuji!

Barča: moc ti děkuji!

Wixie:Ano, ano slaví. Tak takový fešák… to bych se divila, kdyby neslavil. :-D
Děkuji. :-D
Jj, nejsi zvyklá na takové kapitoly ode mě, což? Stíny a Smrt byly max na dvě stránky a teď tohle :-D Je to opět tím, jak skvěle se mi Luna psala a skoro mě mrzí, že nemám námět, abych se mohla pustit opět do tohoto páru, protože to byl neskutečně povznášející pocit, něco takového psát.  Ale to ty samozřejmě všechno víš. Moc ti děkuji za pochvalu, betaci a tak všechno kolem, co k tomu patří 

26.10.2010 18:08 wixie

Koukám, Hejma slaví úspěch :-D

Moooc pěkná montáž, ale to už víš, tak to nebudu okecávat.

No čéče, kapitola mňamózní, ale mrtě dlouhá - ehm, nikdy bych si nestěžovala, kdybych ji nemusela opravovat - ten text nebral konce :-D ale i tak jsem si to užila, poněvadž hlášky o lochnesce, Sedalius a abych toho nebylo málo tak i ta obludka s chobotem, mě děsně bavili :-D nebo Luna a její zažívací potíže a taktní Severus... aspoň že se otočil :-D
Severusi, Severusi. A o tobě bych si býval vždy myslel, že rozpoznáš matoucí kouzlo... krásně ho Seda setřel :-D
Samozřejmě nesmím opomenout ani ty dva, žeanojaksi :-D tak třeba Luna podezírající Severuse z drogové závislosti na povzbuzováku...
Jéjéé, já teď málem začala komentovat události, které jsou až v další kapitole :-D tak nic no, zase příště :-D

Jen bych ještě s dovolením vyzdvihla ty sny - pokaždé když je čtu mi přijdou neuvěřitelně sugestivní a pořád mě děsně baví. Těším se na další - jak kapitolu, tak sny :-)

26.10.2010 13:25 Barča

Montáž nádherna:)..celkově moc hezká kapitolka super nápady

26.10.2010 12:57 Markétka

Uáá chudáček Luna..Já bych klidně tolik let brala a pak bych sbalila Snape:D..Och nevím co si stežuje:D
ne moc hezka kapitola

26.10.2010 11:20 Chavelierka

Po tvé montáži už chápu, proč myslíš, že se k sobě hodí ;) Perfektní obrázek
Saru, povídání přežijem, protože víme, že nás pak čeká sladká kapitolová odměna ;)
Jupííí Metlička je tu :D

Oh ten sen si popsala famózně. Úžasná hra slov.
To mi jako chceš říct, že celou dobu mluvila sama se sebou, že jí tam sexy nešeptal Sev?
Příště bude tulimuliSeverusi

Odpadlá hodina, tragédie, všichni učitelé jsou stejní :D
Malá cetovní kabela pět na pět metrů, nic velkého :D
Jaké, že se nic nedozvědí? To by jim Sara neudělala
Nacvičoval před zrcadlem neutrální výraz? :D
Placnice olejná, jako ochucovadlo? Po čem to pak chutná? Po oleji?
Tak Seví nám omdlévá hmmm…
Vaše části :D :D :D
Už nikdy se nechci přemísťovat
A ono to tak není?
Prý zachytit, pověsila se mu kolem krku a nepustila další půl kilometr cesty :D
Nebo možná tudy, nebo taky támhle, ne že bych se ztratil :D
Vrávoravě, tedy ala vymetám příkopy na obou stranách :D
Tak žlutá? Tam se Luně bude líbit ;)
Nepřišli k perníkové chaloupce, že ne?
Ovcoslon? :D
A zvíře se na ně vrhlo a začalo kokrhat :D
Rozlitá voda, že zas někdo zapoměl zavřít kohoutek v koupelně? :D
Mluvící klepadlo? No hlavně když nekouše :D
Úžasný zjev ti povim :D
Věřil, já ho taky dlouho očumoval ;)
Rychle a přesně ode zdi ke zdi :D
Nessi, Frenk :D
Můj člověk taky nesnáším zimu.
Fuj to muselo vypadat hrozně
Tímhle stylem bude ze Seva vrásčitá stařena :D
No pěkný, zavařuješ jim to znamenitě
Jeh zabalil ji do svého pláště galantní, dej sem a neotravuj
Oni byly žluté i ty hrnky? :D
Legolas Metlička nebyl on blond se špičatýma ušima :D
Ledový pegas to zní krásně.
Tak ti nevim, jestli zrovna oni potřebují opravdu pomoc…
Falešná naděje může být krutá, ale zároveň velmi milosrdná…
Čtyři elementy, hele že to bude mít co dělat s lupou ;)
No to máj ještě dost práce, když začali od prostředka
Nakonec to bude Brumbál v sukni a dá jim obraceč času :D
Nečekaně :D :D To by nebyl Sev :D
Úkoly, to ji jdou žádat o ruku nebo co? :D
Jasně musíš jí uklidit chlévy a zabýt medúzu :D
Luně se motala hlava, poznala, že to nebyl čaj s rumem, ale rum s trochou čaje :D
Přesně ona je přeci ta pravá na hledání nemožného

Saru geniální myšlenka poslat někoho kdo věří na škrkny za výpravou po pohádkách. Tohle byla supr kapča a moc se těším, co bude dál. Jestli se jí podaří ukecat Mistra na výpravu;)

26.10.2010 09:38 Pampeliška

Ten Ferda mě dostal:D:D:D
krásne

26.10.2010 09:37 Ester

Hned mám po ránu lepší náladičku..
Chudák Luna..Jinak nádherne moc

25.10.2010 22:28 Jana

Moc pěkná kapitola..Chudák Luna

25.10.2010 22:24 Amalie

píšeš krásně moc pěkna kapitola

25.10.2010 21:38 Diana

krása

25.10.2010 21:13 zuzule

Potvora s chobotem se jmenuje Ferda, dobrý. :D Někdo hledá relikvie srmti, jinej zas hledá bájnou čarodějnici. Mno, to bude ještě dlouhá cesta. Nevím proč, ale vzpomněla sem si na pohádku o Fontáně příznivé sudby. Skvělé, děkuju!

25.10.2010 18:19 Anetka

Moc jsem se na tuhle kapitolku těšila je skvělá

25.10.2010 18:19 Deniska

skvělá kapitolka

25.10.2010 17:12 Leannka

Ajaj, tsk tskýto vývin deja som nečakala.
Takže sa vydajú na honbu na čarodejnicu?
Zaujímavé ....

Ten obrátok je úžasný. Nemohla som sa vynadívať. Páči sa mi ich pohľad.

Naozaj som si nikdy nevedela predstaviť, že by som čítala pociedku s týmto párom, ale nikd, nehovor nikdy ,že?

Si úžasná.
ďakujem a netrpezlivo čakám

25.10.2010 16:06 Lyra

Bože proklínám tvé šílené zdržování... nebýt toho stihla bych si to ještě přečíst večer ve vlaku, ale pak jsem musela přestoupid do osobáku bez wifi a podle času to bylo jen deset minut před tím než se tu objevilo pokráčko... kdo pozdě chodí sám sobě škodí... teď už k povídce... bylo to super... Takže se mu nakonec bude ta lupa hodit, že? A nebude to místo dopadu někde na sibiři? V té pustině tam mělo někdy něco spadnout... stromy byli zlámané několik mil od epicentra někdo tvrdí, že to byla kometa co se rozpadla nad povrchem nebo testování jaderné pumy... já se přikládám ke kometě a ufonům, tak se nechám překvapit co se z toho vyklube... Bože, to je román já se nějak překonávám

25.10.2010 08:57 Zuzana

Och, začiatok je trochu temný, ona prestala dýchať? Veterná krajina bola zvláštna, ale cítila som z nej zimu.
Luna vlastne bude mať vianočné prázdniny so Severusom, to je sen mnohých všakáno.
Čo to má byť? Ochucovadlo lektvarov? Som trošku vedľa, ale asi je to dôležité, keď si to napísala, len zatiaľ nechápem na čo :D
Ahá!! Tak to kvôli tomu kynedrilu čo si dal Severus aby neohodil Lunu nechutnou omietkou.
Luna a jej protiútoky na Severusa ma strašne bavia a uškŕňam sa nad ich rozhovorom v kúpeľni :D
Jaj musím nahodiť serióznu masku, predsa len, keďže som v práci, nemala by som sa škeriť na monitor.
Keď sa premiestnili k tej kamennej fontáne okamžite sa mi vybavila v hlave tá z filmu „Fontána pre Zuzanu“. Neviem prečo nie tá, ktorú si naznačila, ale táto je taká strohá, že sa mojej mysli zrejme viac hodila do tohto príbehu. Páči sa mi, keď si moja fantázia robí čo sama chce.
„Jsem rád, že jsi dorazil a jak vidím i s přítelkyní.“ Ha tak Sedalius už vie čo bude :D Trochu mi lezie na nervy, toľko kecá, tak on má za domom Lochnesku? Tá rozprávka o indíciách a kométe je zaujímavá. A neverím, že Luna bude musieť hľadať sama. Ale možno keď aj bude mať možnosť vrátiť svoj vek, tak si nechá tento? Alebo nie? Som zvedavá kam to nakoniec povedie. Ďakujem Sara, za krásny príbeh. Čakám na pokračovanie hádam bude to čakanie trochu kratšie ako bolo na túto :D

25.10.2010 08:21 Zuzana

„Žvásty“ som si prečítala :D Hejmu mám celkom rada, tak možno mi bude sympatický aj Tvoj vymyslený Sedalius. Zaujímavé meno. Metličku chápem teda myslím, že podľa mňa to má byť metlička na šľahanie, ktorá sa zrejme v lektvaroch používa často, ale Sedalius mi nič nehovorí, asi preto, že je to niečo latinské?
Obrázok je nádherný snový a ja milujem čb obrázky. Majú takú zvláštnu hĺbku. Z tohto cítim tak trochu smútok ale aj tajomstvo a možno prísľub niečoho krásneho? No trochu zmetené, ale neviem to popísať lepšie.
Ďakujem za venovanie, určite patrím medzi tých, ktorí si poviedku obľúbili, patrí medzi moje najobľúbenejšie.
A teraz idem čítať.

24.10.2010 23:42 Michelle

Téééda, to vypadá na dlouho povídku :)
divím se, že Sevíka ještě nekleplo, při té představě :D
super kapitolka, Meltička nemá chybu..

24.10.2010 22:57 Michelle

prvníííííí, huráááá, jdu číst :)