SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Souhvězdí - 3. kapitola

25.06.2010 20:29 - SaraPolanska - Souhvězdí - komentáře (38)

3. kapitola – Neobyčejně obyčejně



 

Omlouvám se za prodlevu, kapitola je tu a je věnována všem komentujícím. Zvláště pak těm, co mají Lunu rádi. :-) V textu je trocha latiny - vysvětlivky najdete pod kapitolou.

 

Sledovala bublající kotlík a přemýšlela, zda již uplynulo potřebných pět minut pro přidání další ingredience.

V levé ruce držela ocásek fosforeskujícího mloka a pravačkou neobyčejně obyčejně míchala nahnědlou tekutinu.

Dva měsíce utekly jako voda a ona za to byla ráda. Alespoň nelitovala, že po válce odmítla přijmout osvědčení o vystudování Bradavic tak, jako to udělali někteří její spolužáci, kteří se nějak významně zasloužili o vítězství Dobra.

Ne, ona chtěla poctivě školu dokončit.

Učení ji bavilo, protože přinášelo řadu nových znalostí a poznání.

A díky tomu, že jich bylo a zbylo pouze pár, z čehož největší část tvořila Nebelvír, který Snape nesnášel, ve své inteligenci a výjimečnosti doslova svítila.

Což přinášelo řadu výhod… „Slečno Láskorádová, čekáte snad na další úplněk, nebo proč zíráte na to, jak se Vám lektvar Úslužnosti pálí těsně před dokončením?“ … i nevýhod. Hodila do vařící tekutiny poslední věc z dlouhého seznamu před ní a naposledy třikrát po směru hodinových ručiček zamíchala.

Tentokrát nijak slovně nereagovala na Snapea, kterému se na obličeji usadil typický úšklebek a pozorně ji sledoval. Jejich vzájemné slovní potyčky přinášely do obyčejných dní trochu toho neobyčejna a musela uznat, že jí handrkování, dohadování se a vzájemné přestřelky bavily.

Částečně i jeho.

Neměl sice rád odmlouvání a drzost, jenže ona svým projevem nebyla ani taková ani onaká. Byla jiná a právě proto toleroval její odpovědi a protesty, které jak sám hned uznal, byly na úrovni.

Moc žáků v sedmém ročníku nezůstalo a ti, co zbyli, byli dle něj nemastní neslaní. Třásli se při pohledu na něj a nikdo z nich se mu nikdy ani pohledem neodvažoval odporovat.

Až na ni.

Její výsledky byly vynikající a on se každý den při pohledu do těch obrovských modrých očí musel zamýšlet, zda taková byla i před rokem. Ne, v tom davu zvlčelých hypogrifů byla neviditelná díky svému neuvěřitelnému klidu a vyrovnanosti.

A do očí se jí jednoho dne nahleděl dost. Tehdy v Chýši…

Donesla mu průhlednou vzorkovací zkumavku a položila ji přímo před něj.

„A název lektvaru či Vaše jméno?“ pozvedl obě obočí, aby ji upozornil, že svou zkumavku neoznačila polepkou se jménem.

„Luna Láskorádová, pane profesore, učíte mě již sedm let a toto,“ píchla prstem do kusu skla, „je lektvar Úslužnosti, sám jste nám ho zadal.“ Odpověděla mu opět téměř šeptem.

Vždycky tak mluvila. Nikdy ji neslyšel křičet.

Moc dobře věděla, co svou otázkou myslel, ale ráda ho chytala za slovíčko.

Kdyby to byl jiný žák nebo dokonce Longbottom, tak by mu pravděpodobně strhl body do nějakého neuvěřitelného mínusu a udělil školní trest minimálně na měsíc.

Jenže upřený pohled dívky před ním jasně říkal, že přesně tohle od něj neočekává.

A jeho bavilo plnit její očekávání. Ona jediná mu dávala prostor. Měl z jejího chování pocit, že ho respektuje a je zvědavá na to, co si na ni vymyslí.

Nemohl ji zklamat.

Položil na její zkumavku svou hůlku a zničil ji.

Šlo vůbec, aby své oči vykulila ještě víc?

„Neoznačené zkumavky mohou být nebezpečné, protože nikdo neví, co v nich je. Byla Vaše? To mě velice mrzí, máte bohužel již jen dvacet minut na přípravu nového vzorku.“

Při slovech, že ho něco mrzí, se musela usmát, protože jeho ironické našpulení rtů  dávalo jasně najevo, že ho to opravdu nemrzí. Naopak.

Vrátila se zpět k lavici.

S tímhle člověkem bylo nutné myslet i do budoucnosti.

Přímo před jeho škodolibým úsměvem vytáhla z kapsy další lahvičku, kterou odebrala ještě před vyčištěním kotlíku, napsala na bílou nálepku své jméno a číselné označení pro lektvar a s vítězoslavným výrazem dnes již po druhé pokládala před profesora výsledek své dvouhodinové práce.

„Superflua non nocent*“ pronesla, aniž by uhnula jeho pohledu a s lehkostí sobě vlastní se otočila a kráčela zpět do lavice.

„Co prosím?“ zavolal za ní a vůbec se nesnažil skrýt své překvapení.

„To je latinsky, pane profesore, znamená to…,“ nedořekla.

„Já vím, co to znamená!“

Naštvaně se podíval po třídě a řada pohledů se urychleně stočila zpátky ke svému kotlíku.

„Jsem rád, když mohu dát studentovi trest, který ho bude určitě bavit. Do zítra mi přeložte strany 134 až 137 v učebnici kouzelných tvorů a jejich charakteristiky do Vámi tak oblíbeného jazyka.“

Tohle ji přeci jen trochu zklamalo. Trest pro ni nebyl dostatečným trestem, když jeho podstata nebyla v tom, že nad ním musí přemýšlet.

 

Překlad tří stránek jí zabral asi hodinu a půl. Přejížděla si hnědým brkem po tváři a bez mrknutí zírala do právě popsaného pergamenu. Nakonec se zasněně ušklíbla a dopsala ještě několik slov úplně dolů.

„Si vis pacem, para bellum,**“ řekla nahlas sama pro sebe a zhasla svícen po svém boku.

 

Druhý den večer konečně v klidu zasedl za svůj stůl, aby se prohrabal množstvím prací k opravě, několika plným stojanům připravených vzorků lektvarů ze sedmého a šestých ročníků a také opatrně pohlédl na ruličku pergamenu s trestem slečny Láskorádové.

Pozvedl obočí a chytil pečlivě stočený kus starého papíru do pravé ruky. Otočil jí kolem dokola a zamyšleně položil před sebe.

Na tohle si bude muset vymezit speciální čas.

Uvařil si hrnek bylinkového čaje a zasedl k opravě prací.

Byl zvyklý dlouho ponocovat a množství naprostých bludů mu brzy vyhnalo z hlavy všechno ostatní kromě krutých pomst studentům, kteří dokázali napsat něco tak strašného. Pergamen se po pár okamžicích dostal do spodu odhazovaných a přeškrtaných prací třetích ročníků.

Když dodělal jeden stojan a vzal vzorek dalšího se jménem Luny Láskorádové, vzpomněl si na její trest.

Rozhrnul hromádku před sebou a bez dalšího rozmýšlení rozvázal kus lýka, kterým byla rule převázána.

Letmo prohlédl úhledné písmo jeho studentky. Chystal se dokument opět zahodit, když si pod svou dlaní všiml ještě několika slov.

Ubi sementem feceris, ita mettes.***

Tohle bylo moc i na něj.

Zmuchlal ten prokletý papír a prudce ho zahodil do koše.

„Když chce válku, má ji mít.“

Pro dnešek toho měl dost. Svlékl plášť a rázným krokem zmizel v útrobách jeho soukromých komnat.

 

Vzbudila se jako každý jiný den a pozorovala své drahé svítání.

Paprsky prvního světla se potichu rozeběhly po krajině a svým leskem polechtaly ještě stále zelenou trávu. Královna podzimu si v těchto dnech předávala žezlo se svou sestrou Zimou a některá rána šlo pozorovat bílé malby na okně. Zima byla výtvarně nadaná právě na detaily. Přesné linie sněhových vloček či jinovatky nebylo možné přehlížet.

Každým dnem čekala na první sníh stejně, jako to dělávala v dětství. Jakmile poprvé nasněžilo, byla spokojená a další dny již přibývající vločky nesledovala.

Oblékla se, učesala a do rukou vzala několik učebnic.

Rozloučila se se svým druhým domovem, kterým nevelká ložnice bezpochyby byla a se zastřeným pohledem mířila dolů do společenské místnosti a pak ven z obrazu.

Cestou potkala Šedou dámu, kolejního ducha, se kterým se mile pozdravila a který se momentálně chystal vzbudit ostatní spolužáky.

Než se stihnou obléknout, bude mít již ona po klidné snídani.

Bezstarostné klepání jejích podrážek při doskoku na chladnou podlahu rozezvučila každou chodbu, kterou se vydala.

 

 

*Latinsky – nadbytečné neškodí.

** Opět latina - Chceš-li mír, připravuj válku.

*** A naposledy - Jak zaseješ, tak sklidíš

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

03.11.2010 17:51 pimpinela

Tak to som zvedavá na tu ich vojnu. :)) Luna mu pekne dávala na frak a to tak mierumilovným a krásnym spôsobom :). A ten citát čo si pre ňeho pripravila na záver v tej práci...:D...super :)
Nič musím sa vrátiť k učeniu, ale určite sa čoskoro vrátim aj k čítaniu :)).

14.07.2010 22:03 doxii

krásná kapitola, mám ráda povídky s Lunou, bohužel je jich, co já vím, jako šafránu. A škádlení se Severusem a to jejich slovní pošťuchování je hrozně zábavné. Lunu prostě snad nic nerozhodí...ona a její svět jsou snad nedotknutený. Musím říct že jsem ráda za své "znalosti" latiny takže jsem rozuměla ale, psát ji to je jiná věc...to by mě asi zabilo =D
Lekvar úslužnosti byl nápaditej, celá ta jejich scénka byla k popukání =D

11.07.2010 20:26 Zuzana

Saruška, viem, že je odporne teplo a radšej si niekde užívaš vonku, ale čo bude s Lunou? Naozaj mi chýba.

30.06.2010 19:20 Lyra

SáraPolanska: Přeji Ti štěstí v životě, život ve zdraví, zdraví v pořádku a pořádek v hlavě...

Krásný svátek...

!Tedy o tom posledním se dá občas úspěšně pochybovat, ale bez toho by to nebylo ono :-)

30.06.2010 17:10 SaraPolanska

Děkuji za komentáře, moc mě potěšily.
Na Lunu jsem přišla lehce. Když jsem prvně viděla pátý díl HP tak mě Evanna natolik učarovala svou rolí, že se její postava stala po Severusovi mojí druhou nejoblíbenější. Je natolik svá a nespoustaná, že ona by byla jediná, komu bych Severuse skutečně svěřila. :-) Protiklady se přitahují. :-)

30.06.2010 08:31 Viky

No jsem zvědava jak to bude dál..Luna je mazana!:)

30.06.2010 08:04 Erika

:)Luna je fajn..Severus se mi tam taky líbí:D:)
obrazek je nadherny jako všechny tvé obrázky

29.06.2010 23:04 Lucka

nádherna kapča..

29.06.2010 13:29 Markétka

krásna kapitolka:)))

29.06.2010 08:29 Olga

Nemám slov..
moc pěkna kapča

29.06.2010 08:29 Radka

Krásnééé!

29.06.2010 07:59 Sara

Jak tě vůbec napadla Luna?
Uzasne

29.06.2010 07:58 Baruška

Nádherna kapitolka..krásný obrazek..
Luna je taková ve filmu praštěná,ale svoje..
a v povídce je uzasna

29.06.2010 07:57 iva

nádherna kapitola

29.06.2010 00:34 Zuzana

Saruška už je 20 :) všakže pridáš. A keď ináč nie tak s heslom. Potrápim si moju šedú kôru mozgovú ak bude treba.Len pridávaj. vieš, že je tu veľa závislákov a čo budeš potom robiť s toľkými kliatbami, čo sa na Teba zosypú? :D

29.06.2010 00:18 Michaela

Nemám slov..Luna je svoje je..vyjimečná..
hodí se k němu strašně
tenhle pár mě nikdy nenapadnul možná tak k nevillovi

28.06.2010 23:49 Pepi

Luna je uzasna krásny obrazek

28.06.2010 23:10 Dany

Úžasné Luna je super

28.06.2010 19:49 soraki

Luna je prostě Luna. Tak krásně mimo a nad věcí a přitom ve střehu a pozorná... začínám ji mít raději a raději ;-)

28.06.2010 17:24 Areop.enap

To je pěkný!
Obrázek je naprosto úžasný. Málem jsem si poslintala klávesnici.
Lunu mám ráda a ty jejich slovní přestřelky jsou boží! Bude jich víc v příští kapitole? Já se tak hrozně těším jak je dáš dohromady aniž by se pozabíjeli. Vzhledem k té válce to bude vážně o chlup.
Ze Seva se nám stává nějaký sklerotik, že už si nepamatuje žáky ani to co zadá na začátku hodiny? :-)No nic nebudeme ho popichovat.
Sara: Promiň za spoždění byla jsem s rodinou v Itálii. Počasí dobré, voda ušla, ale bradavický personál tam chyběl asi budu muset do Alp nebo kde to jsou?

28.06.2010 14:34 Janetka

Krásna kapitolka..Luna je opravdu kouzelná a svoje

28.06.2010 14:17 zuzi

samozřejme i krásna kapča

28.06.2010 14:16 Zuzi

krásný obrázek jako vzdy

28.06.2010 14:15 Lenka

nádherna kapitolka
vzdycky na mě pusobila ve filmu jako blazen aji v knizce stim tatkou:D

28.06.2010 13:03 Gazelka

nádherna kapitolka

28.06.2010 12:29 Diana

omlouvám se za pozdní komentář byla jsem v Řecku dnesk ajsem přiletěla:)
no krásna kapitolka

28.06.2010 12:29 Hanka

Nádherna kapitolka..Luna je uzasna:)

28.06.2010 12:28 Anetka

Krásna kapitolka..Luna je super:)je prostě svá a hrozně dobře se to čte:)

28.06.2010 09:04 SaraPolanska

Děkuji Vám za komenty, ale je jich víc než jen žalostně málo. Takže bohužel, dokud se nedostanem alespoň ke dvaceti tak nebudu přidávat nic dalšího. Je možné, že jsou lidi venku, jak je krásně, ale sama vím, že si ty kapitoly člověk večer vždycky přečte (ten čas najde) a napsat pramalý komentář by nikoho neubylo. Pokud to ovšem nikdo nečte, pak nevím, zda má smysl něco dál psát.

26.06.2010 16:35 nadin

Luna je skrátka Luna! Trestík - tri stránky do latiny! No pre ňu to asi nebola ani len záťaž.
To som zvedavá, kedy ho rozžeraví do biela!?
Ďalšia skvelá kapitolka, vďaka Sara!!!!
Teším, teším na ďalšiu porciu Luny!

26.06.2010 13:51 Chavelierka

Takže hezky po pořádku. ;)
Montáž je jak jinak než squelá ;)
oki oki vše odpoštěno bude-li příště prodleva měnší :D

ona nemá hodinky?
dva měsíce? to se těch pět minut pěkně vleče :D
já bych si ho taky nevzala, bylo by to příliš jednoduché ;) a pak kdo by zlobil Seva :D
nejsem šprtna, ale učení mě taky baví ;)
to nesvítí její inteligence, ale ten mlok :D
na další úplněk :D :D Sev je vážně vtipálek :D
Jeho stejně hodně baví se s někým hádat co? :D
zvlčelý hypogrifové :D :D to myslí určitě nebelvír :D
popíšeš co se stalo v chýši, že jo, že jo, že jo?
„Luna Láskorádová, pane profesore, učíte mě již sedm let a toto,“ píchla prstem do kusu skla, „je lektvar Úslužnosti, sám jste nám ho zadal.“ Odpověděla mu opět téměř šeptem. - dokonale si s ním pohrála jen co je pravda :D asiji zabije :D
a teď ji ty oči vypadnou :D
jé a musí to dělat znovu, kyš kyš :D
jasně na Seva jedině křišťálovou kouli ;)
jen tři stránky? To je na Seva nějak málo... ;) asi válkou změkl :D
co mu tam napsala? Hromadu srdíček? :D
Saru děkuju, poprvé ho někdo nenechal chlastat nad opravou. Bylinkový čaj je dokonalý úplně se k němu hodí, jsi poklad :)
válka? juj já se těším mocky moc :D
Ach zima brrr nerada
taky mám ráda první sních ten další už mě tak moc neuchvacuje ;)
Snídat sama ve velké síni no to musí být sen aaaach
jé její poskakování;)

Saru tahle je jedna z nejlepších kapitol co jsem od tebe četla, né že by ty předchozí nebyly krásné, ale tahle byla taková jemná hezká, hravá a prostě mi zrovinka tak nějak sedla a napsala si ji takovým no.... mňam stylem já to neumím popsat ;)

26.06.2010 12:12 zuzule

Ta latina je tam úžasná. Sem ráda, že sem aspoň jedný větě rozumněla bez překladu. (díky, Asterixi, i když spíš Caesare) Parádní je ta scéna se vzorkem, moc dobrá narážka. Díky.

26.06.2010 12:02 Lyra

Neobyčejně obyčejně krásná kapitolka s neobyčejně obyčejně pomstichtivým a škodolibým Severusem... Ten obrázek je rozkošný...

25.06.2010 23:02 Susan

Já tuhle povídku prostě miluju. :-) Krásné hašteření. A jak sám náš velký mistr říkal-je na úrovni :-)
Fakt pěkné.
PS: Mohla bych poprosit jestli by se někomu nechtělo juknout na můj blog? http://susansullivan396.blog.cz/
Díky moc :-)

25.06.2010 21:32 wixie

Tak jo. Já dostanu sprduňk za to, že neděkuju a tady se s děkovačkou roztrhl pytel, co? :-D :-D ale aspoň že je tu to věnování :-D
Já myslím, že jsem ti většinu napsala do textu, ale nerada bych opomenula pochválit vloženou latinu do textu. Ta tomu dodává takovou příjemnou atmosféru a ještě je to vtipné.
Vtipná je i scéna "učíte mě sedm let" :-D chudák Severus, ta mu vážně dává nehorázný kapky i tou latinou :-D no, řekněme, že jí to oplatí trestem, ale když se to tak vezme kolem a kolem, ... no nic, raději už mlčím :-D
Povedené, ale to už víš ne? :-D

25.06.2010 21:18 Michelle

tak né :(((((((((((

25.06.2010 21:18 Michelle

první, hurááááá

25.06.2010 21:14 Zuzana

Túto poviedku vážne milujem, nádherná kapitola. Páčila sa mi tá latinčina :) aj ich škádlenie. Severusove úvahy nad Lunou.
Najviac sa mi páčil popis prichádzajúcej zimy, ktorá je mojím najobľúbenejším obdobím teda mám na mysli ozajstnú zimu, keď mrzne a je sneh. "Zima byla výtvarně nadaná právě na detaily. Přesné linie sněhových vloček či jinovatky nebylo možné přehlížet." Krásna myšlienka.
Nová kapitola ma veľmi potešila. Obrázok je ako vždy exelentný. Ďakujem.