SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Souhvězdí - 2. kapitola

11.06.2010 16:01 - SaraPolanska - Souhvězdí - komentáře (30)

2. kapitola – Vítejte do nového dne


 

 

Věnováno všem jako omluva pro mé nedostatečné reagování na komenty. :-)

Posledních pár řádek je opět ukradeno Shakespearovi, montáž je z mé dílny.

Příjemnou zábavu.

 

Sluneční paprsky polechtaly spící dívku na líčku a ta se s mumláním převalila. Peřina visící jen na kousku postele díky mohutnému kopnutí nohou spadla na zem.

Rozespalé šmátrání pravé ruky po bílém prostěradle ji brzy probralo z polospánku. Rošťácky se podívala na spadlou peřinu a ještě na ni s úsměvem vyplázla jazyk.

Neměla ráda rychlé vstávání, někdy se v posteli převalovala i půl hodiny, aby pak mohla v klidu vstát a naladit se do nového dne.

Svítání ji fascinovalo. Sledovat, jak se země probouzí, bylo něco, co patřilo k jejím nejoblíbenějším věcem.

Nohy spustila z postele a sklonila se pro nezbedný kus látky.

Naschvál nezatahovala závěsy. Chtěla být probouzena dřív, než to dělali kolejní duchové, kteří někdy ze spáčů stahovali peřiny, a jednou prý jednoho kluka z druhého ročníku Šedá dáma pokropila plným džbánem vody.

Oblékla si čistou školní uniformu a odebrala se do koupelny, kde se již několik mladších dívek, dle vzezření je Luna odhadovala tak na druhý ročník, šlechtilo. Prvně se podívala pod umyvadlo. Pak otevřela okno a na parapet položila malý kamínek s bíle nakresleným znakem.

Dívky se po ní se zaujetím dívaly a ve chvíli, kdy Luna zavírala okno a s mírným úsměvem se otáčela zpět do místnosti, se jedna s druhaček nezdržela své otázky.

„Co to děláš? Co je to?“

Luna klidně přešla zpět k zrcadlu a pak své spolužačce bez jediné emoce odpověděla.

„To je ochrana proti škrknám, mohou být všude. Je to starodávná ochranná runa.“

Obě dívky se rychle z koupelny zdekovaly s podivným výrazem a hned za dveřmi si u spánku vytvořily pomyslnou kružnici, která měla znázorňovat jejich mínění o poněkud zvláštní spolužačce.

Ta si mezitím vyčistila zuby a se stálým úsměvem pokračovala ve svých denních rituálech.

Po tom, co si obvyklým způsobem upravila vlasy, sešla dolů do společenské místnosti, kde postávalo několik studentů čekajících na své přátele, aby mohli všichni odejít na snídani.

Nevšímala si jich.

S veselým poskakováním, které používala velice často, ačkoliv si o tom ostatní nemysleli nic dobrého, se pohybovala po chodbách hradu.

Měla to ráda, protože s každým skokem to u žaludku příjemně zalechtalo a pohyb vlasů kolem její tváře dával pocit určité svobody.

Nasnídala se jen teplého mléka a tvarohového koláče, protože po ránu hlad neměla. Vždycky obdivovala, jak se někteří její spolužáci dokáží nacpat tolika druhy jídla a pak celý den fungovat.

Ne, jídlo byl rituál a každý rituál tělo i mysl unavuje. Alespoň ji ano.

Každé činnosti se věnovala na sto procent, protože věřila, že vše co dělá, dělá proto, že to chce, a právě protože to chce, nebude to dělat jen napůl.

Lehce vstala, sebrala ze stolu hůlku a odešla na první hodinu.

Nebrala si učebnici, protože na první hodinu Bylinkářství ani žádnou nepotřebovala.

Postavila se před skleník a krátila si čas kreslením různých znaků na zaprášené sklo.

Skupinka postávající za jejími zády si sem tam něco pošeptala, ale ona to nevnímala.

Věděla, jak je v případě, že by ji obtěžovali, odradit.

Po očku se po nich podívala.

Nakreslila prstem na okenní tabulku skleníku několik křížků a pak na něj obtiskla svou dlaň s rázným plácnutím.

Hovor za ní vyděšeně utichl.

Usmívala se sama pro sebe až do okamžiku, kdy se před skleníkem ozval veselý hlas madam Prýtové, která všechny studenty pozvala dovnitř.

Nedávala moc pozor. Sledovala, jak se čerstvé úponice míhají ve vzduchu a loví kolem poletující hmyz. Moucha lapená do mazlavého zeleného slizu umístěného na každém úponku neměla šanci uniknout a pouze zoufalé mávání křídel dávalo všem sledujícím pocítit, že takto skončit nechtěla.

Nikdo její aktivitu nevyžadoval a tak tím, že v duchu litovala mrtvé mouchy, strávila celý zbytek hodiny. Věděla, že na některých předmětech si může dovolit být duchem mimo.

To ovšem neplatilo o tom následujícím.

Obrana proti černé magii, které vlastně již druhým rokem vévodil přezdívaný sklepní přízrak, nebyla z hodin, kde bylo bezpečné nedávat pozor a to nejen proto, že při praktických nácvicích šlo snadno schytat nějaké to nepolapené kouzlo.

V hodinách Severuse Snapea bylo nebezpečné se i špatně nadechnout.

A i když bylo po válce a nejrůznější novinové plátky hlásaly jeho dobrodiní a nevinu, našlo se ještě několik předsudků.

Vždycky měl respekt.

Teď ho měl a nemusel se ani moc snažit.

Ale ona ho považovala za velice zajímavého člověka, který ji něčím v sobě nemálo fascinoval. Vděčila mu za hodně, aniž by si toho byl vědom. A on by zase na oplátku měl tak trochu vděčit jí.

Díky jejímu vpádu do Chroptící chýše ho možná Voldemort nezabil. Alespoň ne ve chvíli, kdy chtěl. Neplánovaná přítomnost mladé dívky způsobila, že dostal čas na argumenty, které vedly k rozviklání úsudku jeho pána a ten raději následnou popravu přenechal Goilovi, kterého bylo více než lehké zneškodnit. Nikdy to nikdo nevyřknul nahlas, ale ona si myslela, že Snape měl ten den zemřít.

Ne že by to chtěla, ale z nějakého důvodu z Voldemortových očí pochopila, že už byl rozhodnut svého věrného zbavit života. To ona tehdy přesvědčovala Harryho, že se něco chystá a Snape, kterého její kamarád tolik nenáviděl, to nedělá nikterak rád. To oni tehdy společně přesvědčili Brumbála k plánu, o kterém neměl ponětí nikdo jiný. Ani Snape nevěděl, že ten stařík, kterého právě zabil, bylo jen kouzlo a kromě několika kapek krve padající postava neobsahovala nic, co se samotného Brumbála týkalo. To ona tehdy spolu s otcem našla ve staré knize zmínku o dočasném vytvoření sebe sama ze tří kapek krve a několika zaříkadel a pomohla tak zachránit život Bradavického ředitele.

Brumbál by býval zemřel zbytečně, odkazujíce se na svou nevyléčitelnou nemoc, která postihla jeho ruku ve chvíli, kdy se pokusil zničit jeden z Viteálů. Stačily Fénixovy slzy k tomu, aby potlačily propukající zlou a temnou sílu prostupující starcovo tělo a po pádu samotného Voldemorta zmizela i probíhající kletba, která pramenila z jeho síly.

Když pak již volná heslovitě seznamovala Snapea s tím, jak se věci doopravdy mají, cítila, že tím vším změnili něco, co bylo naplánováno osudem kapku jinak.

Ani si neuvědomovali, kolik toho riskovali.

Ale válka byla vyhraná a ušetřili tolik životů, že na případné alternativní konce už nikdo z nich nikdy nehodlal pomyslet. Nikdy.

Profesor Snape byl jiný.

Měla ráda to, co bylo jiné. A jeho duše drsná na pohled přímo sváděla po dotyku a prozkoumání.

Spoléhala na to, že si jí profesoři moc nevšímají. Nikdy se s nikým nebavila, patřila mezi nejlepší studenty a to, že občas zírá z okna či kreslí divné obrázky, přecházeli beze slova.

Jenže první den školního roku zřejmě profesor Snape nevstal tou správnou nohou.

Zabouchl dveře tak silně, že se několik žáků leklo natolik, až vydali slabé vyjeknutí.

Zrovna byla uprostřed kresby hvězdice, kterou procházel řetěz ukotvený křížem. Byl to jeden z jejích výjevů a tak ho prostě nakreslila.

„Toto není výtvarná výchova, slečno Láskorádová, pokud máte problém s udržením pozornosti v mých hodinách, pak Vás velice rád obeznámím s tím, že dveře se dají zavírat z obou stran.“

Zvedla k němu velké oči a neubránila se velice lehkému úsměvu. Mnozí si mysleli, že se takhle tváří pořád.

„Promiňte, nebavilo mě prostě jen zírat do prázdna a čekat na Váš pozdní příchod, profesore.“

Její hlas nezněl drze nebo naštvaně. Byl naprosto bez emoce. Pronášený zvláštním zvučným tónem jen lehce nad hranicí tišší mluvy.

„Strhávám Havraspáru deset bodů.“

Bylo zvláštní, že i přes jeho jasnou porážku, kterou si Luna neodpustila zhodnotit dalším úsměvem tak nevinným, že se na ni po zbytek hodiny Snape nepodíval, si nevysloužila trest či další slovní přestřelku.

Ne, dnes ráno nebyl jeho den. Ostatně, jeho den nebyl nikdy. To šlo každopádně přečíst z jeho věčně zamračené tváře a mizerné nálady.

Navíc byl jediným profesorem, který je nepřivítal do nového dne, a který jim hned začal diktovat otázky do prvního letošního testu na známky…

 

Ležela přikrytá do půli pasu a sledovala modrá nebesa nad sebou.

Přemýšlela, že si tam dodělá hvězdy a bude to jako noční obloha. Sáhla po hůlce a několika ladnými pohyby se přímo nad její hlavou objevilo několik drobných hvězd.

Lehce pulzovaly a dodávaly setmělé místnosti zvláštní atmosféru, při které se Vám chtělo spát, ale zároveň obdivovat tu nádheru nad Vaší hlavou.

Víčka začala klesat. Stulila se k polštáři a hledala v hlavě tu jistotu, která jí dávala to, po čem toužila.

Který chceš slyšet dnes, holčičko?

Přečti mi stošestnáctý.

Už zase?

Ano, prosím…

Láska není cit,

který se mění, když narazí na překážky

nebo se poddá sotva, že změnu tuší.

O né – je to znamení na věky,

které čelí bouřím jako neochvějná stráž…

 


Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

03.11.2010 16:49 pimpinela

:)...páči sa mi, že sa Luna Snapa nebojí...:)a povie mu rovno čo si myslí :)
Skvelé :)

19.06.2010 12:14 elulinek

waúúúú, to je fantastatickej obrázek!!!
já jen němě čtu, zatím nejsem schopná reaovgat, svým způsobem mě to fascinuje
"Ne, jídlo byl rituál a každý rituál tělo i mysl unavuje." proč mám pocit, že to s jídlem vidím stejně?
připadám si, jako bych celou tu kapitolu sledovala za sklem. sedím a dívám se, jak se dějí věci tam za těmi třemi centimetry skla
já mám spíš pocit, že severus mívá často dobrou náladu, a to, že je na všechny tak mizernej, je vlastně projev té dobré nálady =D
závěrem opět Shakespeare. nádhera. miluju ho. <3 =D
je docela depresivní, jak je pořád sama, ale na druhou stranu já to chápu, já jsem na tom obdobně, ale jsem na jednu stranu i ráda. lepší sama než se obklopovat blbcema
Kam se posune její vztah se Severusem? Uvidíme věc ze Severusova úhlu pohledu? Objeví se někdo další, nebo se budeš držet jen kmenového příběhu? yés, tohle mě tak baví.... =))
Výborně, skvěle, úžasně =))
Působivé =)

14.06.2010 20:28 Severusis

Je to stále lepší a lepší... to se pozná machr:-) Super Sáří...:-D

14.06.2010 19:59 lADY BOMBONEK

super povídka

14.06.2010 14:20 Gazi

jé no krásny nápad a další krasna kapča

14.06.2010 10:46 Michelle

Sáro, smekám klobouk, další naprosto jedinečný námět..
teším se na další kapitolky :)

13.06.2010 23:42 klaris

Nemám slov..píšeš uzasne

13.06.2010 19:28 anetka:)

k povídce*

13.06.2010 19:27 Anetka:)

nemám slov..píšeš vážně krásně v každé tve kapitolce je tolik citů tolik krásy..Jsem ráda,že je ještě někdo dko píše pro radost ostatním i když těch komentářu neníí nejvíc..Je tu aspoň skupinka lidí,kteří si to schutí a vždycky přečtou(teda ja určitě!!:D)
K povídka no jsem zvědava jak to bude dál..Ano ano z Rozum a cit..krásný film..(kde bych mimochodem Rickman k sežrání)
určitě budu čekat na další kapču:)jen tak dál..

13.06.2010 18:32 Lily

Moooooc hezkéééé :D

13.06.2010 17:38 Iva

Ano Lunu píšeš úúžasně..kde se na ni hrabe nějaka Hermiona pf:D
Luna je velmi zajímává a hlavně svá

13.06.2010 17:37 zuza

Luna je víc nez zajímává..cela tahle povídka začíma moc zajímavě..strašně se mi líbí..:)

13.06.2010 12:53 wixie

Asi se budu opakovat, tedy vím určitě, že se budu opakovat, ale chválím srozumitelnost vysvětlení, jak to vlastně tenkrát bylo. Luna kreslící na skleník křížky je skvělá a prostě svá, píšeš jí úžasně, kam se hrabe Rowla, Luna ti fakt jde a je vidět, že jako autorovi ti i sedí.
Opět se mi líbil Shakespeare na konci, dodává tomu cosi, co by tam snad čtenář mohl postrádat, kdyby to tam nebylo, ale ono to tam je a všechno je tím pádem v pořádku.
Nádhera.
Něco mi tu štrachá, asi škrkny, jdu se podívat :-D

12.06.2010 23:30 Baja

uáá tahle povídka je vic nez zajimává

12.06.2010 23:25 urušla

povídka je uzasna..:)

12.06.2010 17:24 SaraPolanska

nadin: Ne, já děkuji za komentář a že se povídka líbí. :-)

Lyra: no, a já chtěla něco, co jsem ještě nepsala a ani jsem to ještě nečetla. Prostě nějak pěkně a přesvědčivě vysvětlit, proč jsem nechala Brumbyho naživu. I když později jsem si uvědomila, že to ani nebylo nutné. Mohla jsem nechat ředitelovat Minervu :-D Díky!

zuzule: až tak? tak to mě těší, ten film mám třeba moc ráda :-D Děkuji

anetka: díky!

Zuzanka: Jsem moc ráda, že se ti to líbí a máš pravdu. Psala jsem jí jinak. S Lunou jsem se sžila hned, sedí mi její povaha a líbí se mi. Asi bych se s ní v tom bláznivém chování srovnala a se svým světem taky, ale já to nikdy neměla dovedené k takové dokonalosti. Líbí se mi, že není prvoplánová a dá se s ní krásně pracovat. Opravdu mám tu holčinu upřímně ráda, a pokud bych s lehkým srdcem měla někomu Severuse svěřit, tak jí :-) Asi je to částečně tím, že Hermiony je všude dost a nějak jsme si do oka nepadly :-D Děkuji moc!

digy: děkuji!

viky: to mě moc těší, děkuji!

daniska: děkuji!

endy: moc děkuji za pochvalu, ano i já bych svou kolej brzy přivedla na buben :-D

Chav: To líčení není moje práce (výjimečně) je takto vyfocená na jedné módní fotografii, ze které jsem si ji půjčila. Navíc, už brzy uvidíš, že člověk se může velice rychle a neplánovaně změnit.. :-D
Ne popisuju své vstávání :-D až na to, že já bych vstávala spíš se západem slunce :-D
Jsem moc ráda, že se ti to líbí, opravdu doufám, že až se dozvíte, o čem příběh později skutečně bude, budete přilepené na obrazovce a mít z kapitoly dobrý pocit... :-) děkuju!

12.06.2010 16:17 SaraPolanska

Čtenáři moji milý, nemáte někdo tuto fotku ve velkém rozlišení? :-)

http://www.oclumencia.com.br/wp-content/themes/2010_LastYears/Random.jpg

12.06.2010 15:07 Chavelierka

Saru montáž pěkný, ale myslím, že mi k luně moc líčení nesedí. Nevim přijde mi, že ta holka se prostě nemaluje, ale je to jen můj názor ;)

Hele ty jsi mě dnes sledovala při vstávání?
Tak nesledovala, já na ni jazyk nevyplázla :D
To je můj člověk, taky nesnáším rychlé vstávání ;)
No počkat nemá ráda rychlé vstávání a je vzhůru už za svítání? No to bysme si nepadly do oka :D
Merline, ještě že takovýho ducha nemám doma
Asi by se podivil jak někdy dokážu být do peřiny zamotaná a pak mě z ní vyklepat to je umění :D
No jestli hledá, kde se to zapíná tak by se měla kouknout nad né pod umyvadlo ;)
Dobrá otázka, taky mě to zajímá
Škrkna? Co že to je?
Co je na poskakování špatného? Tak má veselou náladu a co ;)
Jé to já po ránu hlady šilhám :D
Jj jídlo je nudný, žel bohu nezbytný rituál
„Každé činnosti se věnovala na sto procent, protože věřila, že vše co dělá, dělá proto, že to chce, a právě protože to chce, nebude to dělat jen napůl“ dokonalé
Hmm Bylinkářství, mě to fascinuje, ale je mi jasný, že to není předmět pro mě :D
Teda jak si to napsala, je mi té mouchy až líto
Jééé Sev má konečně obranu jo jo jo
Špatně nadechnout :D :D to je přesné
A koho nefascinuje? Mě rozhodně
Za co by ji měl být vděčný?
Jo aha, takže to ona ho zachránila, díky ní nám zůstal. Už teď ji miluju ;)
Tý jojo i Brumbála zachránila no síla
To je chytré s tím Fénixem, ale neukazuješ nám předčasně všechny esa?
A nejen duše svádí po dotyku ;)
Jako by někdy tou správnou nohou vstal :D
Kříže, řetězy není ona gothik nebo emo?
„Vás velice rád obeznámím s tím, že dveře se dají zavírat z obou stran.“ Jo to je přesnej Sev :D
Pozdní příchod no to si dovolila dost :D Ta holka je sebevrah
Ostatně, jeho den nebyl nikdy. Souhlas :D
To bych taky chtěla umět udělat si noční nebe
O ano Shakespeare mě vždy na konci dovede až ke těm hvězdičkám

Vážně Saru zase jedno hezké pohlazení po dušičce po týdnu v práci. Nádherné mazlivé prostě krásné. Lunu začínám mít vážně mocky ráda ;)

12.06.2010 14:57 endy

:D:Dubiram 10 bodu pf to bych měla ve škole furt ubrano za drzost nebo za malování
krásně píšeš

12.06.2010 12:42 daniska

uáá nemám slov krásne

12.06.2010 11:55 viky

nejlepší povídka

12.06.2010 11:51 digy

uzasné

11.06.2010 23:46 Zuzana

Ja a ešte som v tej eufórii zabudla pochváliť úžasný, nádherný, krásny a dokonalý obrázok.

11.06.2010 23:21 Zuzana

Nádherná kapitola, ale asi sa pri Lune budem opakovať v každej kapitole. Zdá sa mi, že ju píšeš trochu iným štýlom ako ostatné poviedky. Je to také nádherne snové, presne také ako si k Lune predstavujem. Ďakujem za krásny zážitok a teším sa na pokračovanie. Všetko čo si napísala je krásne, ale Luna je pre mňa úplne najkrajšia.

11.06.2010 22:40 anetka

Jéé rozáum a cit..nádhernee

11.06.2010 18:45 zuzule

Je tak krásně jiná. Líbí se mi to, moc. Á Rozum a cit :)

11.06.2010 18:43 Lyra

To je nádherné! Vždy jsem obdivovala Lunu a její svět. V tomto ohledu jsme si dost podobné.
Bože, to s tím Brumbálem jsem měla v hlavě několik týdnů před zahájením Luny! Tedy ne tři kapky krve já jsem si vybrala mnoholičný lektvar, ale to je... zajímavé!...
No jo Severus aby se nemračil... Hrozně hezký příběh. Moc se těším na pokračování! :-)

11.06.2010 18:37 nadin

Soraki to vyjadrila presne. Nemám čo dodať, len toľko, že kapitolka bola úžasná!!! Ďakujem!

11.06.2010 16:53 SaraPolanska

soraki: Díky za koment :-) Ano, Luna je pro mě děsně éterická, skoro jako víla z mlhy a rosy, co s tímto světem má jen pramálo společného. :-)

11.06.2010 16:51 soraki

To bylo moc hezké. Luna si žije tak trochu ve svém vlastním světem. Jakoby tím našíém jen procházela, že? ;-)