SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Překroč stíny, pokud se jich bojíš - 1.kapitola

29.12.2009 21:38 - SaraPolanska - Překroč stíny, pokud se jich bojíš - komentáře (6)

1. kapitola - Soutěž Erbů


Varování! Povídka je psána před dvěma lety jako první pokus o psaní vůbec. Dnes ji hodnotím jako velice naivní, SS je totálně mimo kánon a hlavní hrdinka má spousty much (taková Mary Sue). Není to vrcholové dílo ff, ale mám ji ráda a zastávám se nápadů, protože ty jsou dle mě dobré. Nebudu říkat, že jsem je špatně zpracovala, protože jsem je zpracovávala s láskou. Povídka je skutečně hodně sladká a romantická pro ty, co si chtějí odpočinout a být třeba taky jen dívkou, jako je Sarah. Odpočinek, to je to, co zde najdete, přišlo mi fér to zmínit hned na začátku :-)

 

Chladný vánek si pohrával s jejími vlasy. Byl sobotní večer, stmívalo se a ona se dívala na svůj přechodný domov už po sedmé. Maličko se zatřásla pod přílivem studeného vzduchu, který pofukoval směrem ze Zapovězeného lesa, kterému teď ona a ostatní studenti sedmého ročníku hleděli vstříc.

 

Byli seřazení do skupinek podle kolejí, oblečeni ve školních hábitech a čekali na Brumbála, který měl prozradit instrukce k nadcházející soutěži. Za nedlouho před ně předstoupil celý učitelský sbor tvářící se slavnostně, tedy až na jediného člověka a není těžké uhodnout, kdo by to mohl být. Zvykla si na ten jeho věčně nevraživý pohled, který skrýval mnohá tajemství, ale i odhaloval krutosti časů minulých, jakými byla bezpochyby i válka a roky po ní. Z myšlenek a poněkud zachmuřeného výrazu ji probrala první slova doléhající k jejím uším.

„Vítejte zpět, milý studenti. Sedmý a zároveň poslední rok v naší škole vždy zahajujeme Soutěží Erbů. V Zapovězeném lese jsem osobně poschovával erby vašich kolejí, od každé koleje 50 erbů. Vaším úkolem je najít co nejvíce z nich. Kolej, která k půlnoci nashromáždí nejvíce erbů bude první měsíc výuky osvobozena od zkoušení.“

Davem žáků to zašumělo vzrušeným hovorem. Mnozí se neubránili bouřlivé reakci a aplausu. Brumbál se usmíval a pak si vyžádal klid rázným mávnutím rukou.

„Nebude to tak snadné, jak se může zdát. V lese budu i já s kolegy. Naším cílem je vám hledání co nejvíce ztížit a zároveň na vás dát pozor. V této soutěži nesmíte používat hledací kouzla, pokud toto někdo z vás neuposlechne, jeho kolej, byť by měla nejvíce erbů, nevyhrává. Erbu se stačí dotknout hůlkou, započítá se a rozplyne se. Rozumíte?“

Sborově všichni potvrdili své vědomí o pravidlech.

„V lese jsou také bytosti, které nejsou zvyklé na společnost, proto prosím o maximální obezřetnost, tato soutěž vás má připravit a vyzkoušet. Jakmile uslyšíte odbít hodiny z věže, můžete začít, chodit můžete zvlášť i dohromady.“

Brumbál kývnul na své kolegy a všichni zanedlouho zmizeli v temnotě lesa. Během promluvy se zcela setmělo a Sarah by přísahala, že i o pár stupňů ochladilo. Její spolužačky nadšeně rozprávěly o tom, kde trávily prázdniny a co nového si pořídily. Hodiny odbily devátou hodinu večerní. Nebelvírští se do lesa téměř rozběhli, ostatní se více v poklidu rozešli k prvním stromům. Sarah vešla společně s velkou skupinkou tvořící její Zmijozelskou kolej, ale po své levici rozeznala i několik spolužáků z Mrzimoru. V lese bylo mrazivě chladno. Vydechla a zrychlila krok, aby se zahřála a zároveň se trochu vzdálila od ostatních a měla tak více šancí najít nějaké erby. Za nedlouho osaměla.

„Tyhle akce by se měly pořádat na konci školního roku, kdy je teplo a ne, když ráno začíná mrznout“. Poklusávala a ani si nevšimla jak moc se vzdaluje. Tak moc, že hlasy jejich spolužáků už nebyly slyšet. Občas se z lesa ozval zvuk padajícího stromu, vnímala šumění listů v korunách stromů a dávala pozor kam šlape. Cestou našla několik erbů, Zmijozelský byl bohužel pouze jeden.

Kdesi za ní zřetelně křupla větev. Prudce se otočila a nachystala si hůlku, aniž by si uvědomila, že ji to vystrašilo. Nedaleko zaslechla zvuk kroků. Prudce se otočila a přitiskla se ke stromu. Pravou dlaní se dotkla kmene a mezi prsty jí ulpěla čerstvá míza.

„Je tam někdo?“

Žádná odpověď.

„Jestli na mě někdo bafnete, přísahám, že vám to vrátím!“

Všimla si, že musí být hluboko v lese, zde stromy žily vlastním životem a proplétaly své kořeny po zemi a některé se šplhaly i po kmenech.

S hůlkou stále před sebou se rozhlédla kolem doufajíc, že nějaký její spolužák se zatoulal stejně daleko a je vystrašen stejně jako ona sama. Když sklonila úlevou hůlku, neboť žádný další zvuk již nezaslechla, rozhrnulo se křoví pár metrů od ní.

Kdyby jí křeč neovládla obě ruce, jistě by hůlku strachem upustila.

Vlkodlak.

Velký, nejspíš samec a zjevně poraněn na levé noze od nějakého jiného zvířete. Vycenil své dlouhé žluté tesáky a spolu s dávkou slin vypustil z huby i pěnu.

„To není dobrý, to vůbec není dobrý!“

Sarah se odpoutala od stromu a začala couvat. Na vlkodlaky začátečnická zaklínadla neúčinkovala a na žádné jiné si nemohla vzpomenout. Popoháněná panikou se pohybovala příliš rychle na to, aby stihla nohy vyplétat z hustých kořenů. Upadla a bolest z kotníku jí vystřelila po celém těle až do spánků. Bolestivě vykřikla, čímž svého nevítaného společníka ještě více podráždila. Hůlka jí při pádu vypadla z ruky a našla své místo pod křoviskem Úponice jedovaté, jak správně poznala jednu z bylin, o které se učili. Málem si dala facku za to, že si tu div nelisuje kytičky do herbáře zatímco je zraněná, bez hůlky a kousek od sebe má nebezpečného vlkodlaka. Ten zrovna strašlivě zavyl. Opět za sebou uslyšela kroky, i když se neotáčela dokázala poznat, že kroky jsou rychlé a odhalují jistou naléhavost. Vlkodlak se rozběhl jejím směrem a výhružně vrčel. Jedna z vlastností, které si na profesoru Snapeovi tolik cenila byla jeho dochvilnost. Nyní to ocenila asi nejvíce za celý svůj život. Skočil před ni a důrazně vyřknul zaklínadlo: „Lycanthrop exitus“

Vnímala jak vlkodlak naposledy zařval a rozplynul se  v měsíčním světle, které bylo jeho vlastním prokletím.

„Expecto patronum“

Snape kolem nich vytvořil poloprůsvitný třpytivý obal z vlastního patrona, který je chránil v případě, že by se objevil další vlkodlak. Sarah si všimla překrásné laně, která se míhala v tom třpytu kolem.

„Jste v pořádku, slečno?“

Snape se k ní sklonil a začal bez váhání zkoumat její oteklý kotník. Tuhle otázku čekala, a tak měla co dělat, aby ho nechala dokončit větu a nevyštěkla na něj rovnou odpověď. Nakonec jen neurčitě zasýpala.

„Máte vyvrknutý kotník, vezmu Vás na ošetřovnu. “

„Pane profesore, to nedojdu“

Štreka k hradu by zabrala i zdravému člověku dost času natož jí s nefunkční nohou.

„Ve zdraví ohrožujících situacích se lze do hradu přemístit, ta situace nastala teď. Chyťte se mě kolem krku…“

Měla co dělat, aby po téhle větě neomdlela a nedala znát své rozčarování. Jeho výzvu doplněnou povytaženým obočím,  když se dlouho nic nedělo, nakonec splnila a v duchu děkovala, že je noc, protože jinak by si jejího ruměnce všiml úplně každý.

Nešlo o to, že ji zvedá její profesor. Šlo o to, že ji zvedá on.

A ona si v té krátké chvíli, než se přesunuli na ošetřovnu, kde jí společně s Poppy  nohu ošetřoval, připomněla ty skryté city k němu. Vybavila si všechny ty hodiny, kdy ho nenápadně pozorovala, které  proseděla nad novou látkou, aby další den při písemce z lektvarů excelovala a také ty hodiny beznaděje, smutku a prázdnoty.

Necítila už bolest, žádná fyzická bolest skutečně neexistovala. To její vědomí utrpělo rány, které nejspíš nedokáže zhojit ani čas. Často bývala duchem mimo a probrala se po chvíli divíc se sama sobě kolik času uteklo. Tentokrát se Poppy zrovna vzdalovala od jejího lůžka se slovy, aby si odpočinula. Profesor Snape už v místnosti nebyl, slyšela jen jeho rázné kroky kdesi v chodbách, než postupně přešly v klidné ticho.

 

Pozn.: V první řadě bych ráda poděkovala Wixie za beta read a také za to, že mě natlačila k sepsání nápadů, které nosím v hlavě víc jak rok. Doufám, že pro Vás povídka nebude klišé nebo nuda. Nejsem dle svého názoru dobrý –vážný- povídkář, ale člověk se nemá bát, zkoušet nové věci.

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

06.01.2014 19:26 Barbiti

Tak Snape je vážně mimo kanón :D Ale nevadí, je to pěkná oddychovka do nudných večerů. Někde se koneckonců začít musí :D To ozvěna hromu je jiný kafe, tak už ses naprosto trefila do role :D

28.02.2010 21:41 Chavelierka

No co naděláš? Můžeš jen kopnout :D
žádné klišé ty brepto :D
džungle? Slabé slovo :D
jasně, že je doma mám taky jednoho :D
lepší než Mič :D Mič nenosil černou :D :D

24.02.2010 10:18 SaraPolanska

Už jsem ti psala, že jsi břídil :-D
Jak zkusíš? Jak musíš? tsé
No na lepší časy.. bingo :-D
To jsem ráda, ale začínalo to klišoidně ne? :-D
Já taky občas žiju v lese.. nebo spíš džungli :-D
Vlkodlak je běžné domácí zviřátko :-D
Kytičky musí rozptýlit situaci :-D
Ano záchranář..Mič Bjůkenen hadr :-D
:-D

24.02.2010 00:36 Chavelierka

Hmm zjištěň defekt. Chave oslík nemá koment u první kapitolky :D
Tak já si to musím zhltnout znovu hlava děravá už nevim co tu bylo.
Ha ta soutež. už se svítá na lepší časy.
To byl dobrej nápad ten mě přikoval kpovídce :D
Mě by taky bavilo sbírat erby :D Holky dáme soutež ne? :D
Jo jo záhedné bytosti z lesa, zajíc, koloušek, Chave (Seve měj se na pozoru) :D
Tyhle akce nemůžou být na konci roku, protože by se pak blbě začínal příběh to ví každej ne? :D
Vl Vl Vlkodlááááááák běžím seč mi síly stačí a cestou se nejspíš zmrzačím :D
Pěna u huby? Že by měl vzteklinu? ňuňu pocem maličkej. Někdy to na psi zabírááááá :D
Kytičky do herbáře heheheh já tu čůrám strachy a ty na mě s tímhle to je síla :D :D :D
Hurááá Sev ji zachránil. On je prostě můj hrdina. A pozor slovy MŮJ takže ruce pryč :D
jj laň on umí dobře a pak ještě pudla s balónku :D
Kolem krku? Lup amáš mě tam a to nadoživotí :D
jj taky bych omdlela blahem
aaach to je tak krásný ona ho tajně miluje
a která z nás ne, že?
Jen jedna má ale to štětstí. Přejte mi to ... dobře tak přejte jí to (už to nezní tak nadšeně)

10.02.2010 13:16 SaraPolanska

děkuji snad budeš číst dál :-)

09.02.2010 22:53 santana

Ahojky,narazila jsem na tvůj blog a je vážně moc pěkný...pustila jsem se do čtení a jsem hrozně zvědavá jak to bude pokračovat....jdu na další :-)