SaraPolanskaseznam.cz
nikdo nic nepíše
:

» Článek

Autogram - David Bowie a otázka originality autogramů

19.07.2018 18:38 - SaraPolanska - Autogramy - komentáře (5)

Jak poznat pravý autogram?


 

Možná si řeknete, že tohle téma není pro vás dost zajímavé. Jenže věřte nebo ne, na e-mail mi chodí desítky dotazů měsíčně – a to i když blog není tak aktivní – ohledně autogramů. Časté otázky jsou:

 

-          Kam napsat? (Toto poskytuji individuálně a ne vždy. Ne všechny adresy jsou dostupné, veřejné    a   často jsem je získala výměnou se slibem nešířit).

 

-          Jak poznám, že mi přišel originál?

 

-          Lze zakoupit autogram na aukru nebo ebay?

 

-          Je tenhle autogram pravý?

 

Nevím, zda to tak mají i ostatní sběratelé, já soudím, že takové dotazy padají hlavně kvůli použitým slovům v předešlých článcích. Ráda bych pro Čechy oficiálně zahájila poradnu ohledně originality autogramů, ale žádný člověk nemůže správně posoudit desítky celebrit, proto je moje specializace pouze na 3 z nich.

Já sama se přesvědčila, že nikdo bez předešlých zkušeností nemůže určit originál a to právě díky honu na autogram Davida Bowieho, o čemž bych se ráda trochu rozepsala. Pokusím se to stavět do obecné roviny, ale David mi bude sloužit jako zářný příklad.

Pokud toužíte po autogramu celebrity, která už bohužel nežije, pak byste měli zbystřit. To, že si ono jméno zadáte do vyhledávání na ebay neznamená, že budete vlastnit originální autogram.

V minulosti jsem zakoupila přesně 5 podpisů Bowieho přes ebay. Ani jeden z nich není pravý. Díky včasnému zjištění jsem dostala peníze zpět (čekám ještě na jedno vrácení, ale paypal už mi to přiklepl).

Existuje řada zahraničích webů, diskuzí a článků, které lze vyhledat a dozvědět se tak víc o byznysu prodeji padělků. Jsou všude. I velmi dobře hodnocený letitý prodejce na ebay prodává fejky. I padělek může mít COA (tedy certificate of authenticity, tedy ověření pravosti třetí stranou). Vsadím se s vámi, že 99% padělků bude mít COA. Důvěryhodně vypadající, s razítkem či číslem. Vím to, mám doma dva padělky s právě takovými certifikáty.

Protože jsem se nedávno dostala do skryté komunity, která se soustředí na pomáhání lidem ověřovat jejich podpisy, zjistila jsem, že 99,6% podpisů na ebay jsou padělky. A to ať se jedná o celebritu živou či mrtvou.

Z 498 položek Bowie autogramů zde vystavených byly 4 pravé.

 

Jak poznám pravý autogram?

 

Pro běžného člověka je prakticky nemožné správně určit pravost autogramu – leda byste se tomu věnovali léta a dobře znali jednotlivé vývoje podpisu dané celebrity. Je potřeba nashromáždit stovky vzorků, abyste věděli, kde osobnost na pero více zatlačí, kde naopak odlehčuje ruku, jaké úhly jsou typické, jaký rukopis má.

Pokud se ke koupi teprve chystáte, doporučuji před koupí googlit. 80% padělků lze vyloučit samostudiem vzorků originálů na internetu. Pozor, i mezi zaručenými originály jsou padělky, proto je vždycky vhodné se zaměřit na webové stránky věnované konkrétní celebritě. Často tam tvůrci webu mají i okénko se vzorky podpisů.

David Bowie je vynikajícím příkladem, že nemůžete věřit ani wikipedii:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:David_Bowie_signature.svg

 

Tenhle vzorek je na wikipedii uveden jako typický příklad originálního podpisu Bowieho. Je dokonce vázán autorskými právy a byl použit pod jeden z výroků na oficiální výstavě v New Yorku: David Bowie IS.

Špatné na tom celém je to, že je to padělek. Tento podpis nebyl vytvořen rukou Davida a neopírá se o žádný reálný základ jeho podpisu. Pořadatelé výstavy obdrželi spoustu stížností na tento použitý podpis. Byla slíbena náprava, tak uvidíme.

 

Součástí správného určení, zda se jedná o originál, je i cena. Pokud se bavíme o autogramu Bowieho, pak cena za fotografii začíná na 400 dolarech. Cena za podepsané CD či LP je pak cca 600 dolarů. Některá alba mají větší cenu, zejména se jedná o původní vydání alb v roce 1974-1983, ty pak mohou být 700+. Velké sběratelské hodnotě se pak těší speciální vydání knih, které Bowie hromadně podepsal nebo třeba jeho lithography, které byly též podepsány jeho rukou. Jeden z příkladů:

https://www.ebay.com/itm/David-Bowie-Art-Star-Hand-signed-limited-edition-lithograph-on-Fabriano-paper/253754019101?hash=item3b14eb0d1d%3Ag%3ATccAAOSwWfdbCt2S&_sop=10&_pgn=2&_sacat=0&_nkw=+David+Bowie+SIGNED&_from=R40&rt=nc&LH_TitleDesc=0

Na tyto druhy umění už to chce znalce, kterého je dobré si na posouzení zaplatit. Nikdo doma nechce obraz za 80tisíc, který je falešný – to platí o všem umění.

Na ebay lze najít originály podpisu třeba i za 900 liber. No, řekněme, že to tu cenu má, pokud je někdo ochoten ji za to zaplatit.

 

Dalším ukazatelem může být umístění podpisu. Bowie byl levák, je tedy nutné, aby se jeho podpis nacházel na pravé straně fotky – samozřejmě záleží, jak mu byla fotka podána, ale naprosto typické jsou podpisy na pravé straně se sklopen jít dolů z leva doprava. Pokud je autogram na levé straně fotky – je to na 99,9% fake, levák se na tuhle stranu nepodepíše.

Každá celebrita má typické znaky, které na svých podpisech zanechává, je třeba to trochu prostudovat, než bezhlavě něco zakoupíte, protože i kdyby se jednalo o podpis za pár set, tak by vám nemohl dělat radost, pokud to není originál ne?

 

Jak poznat, že mi přišel pravý autogram?

 

Doporučuji se ještě před koupí poradit třeba zde: https://live.autographmagazine.com

Je to komunita lidí, mezi kterými jsou experti na určité celebrity. Mě s výběrem podpisu a nakonec i jeho obstaráním pomáhal Eric - ředitel jednoho New Yorského muzea, který podobným způsobem pomáhá vybírat vhodné vzorky pro muzea po celém světě, a který se soustředí právě na Bowieho (už 28 let) a pak majitel stránek Andy: https://davidbowieautograph.com, jenž pracoval 9 let pro EMI v Londýně, a který se tak s Davidem setkal v rámci marketingu několikrát. Fotografie, kterou mi prodal byla jedna ze cca 30ks podepsaná v červnu 1989 právě v Londýně v budově EMI v rámci propagace jeho chystané desky ve spolupráci s Tin Machine. Originalita autogramu byla bez uvedení zdroje ověřená třemi nezávislými experty právě na tomto fóru. Andy mi k fotografii zaslal ještě jednu – nikdy nezveřejněnou fotografii vyfocenou Dufftym, který fotil photoshoot pro singel Ashes to Ashes a LP Scary Monster. Tuto fotografii vám bohužel asi neukážu pro zachování její jedinečnosti. Na světě existuje jen pár očíslovaných kusů, jejichž počet je odhadován na 40-50. Moje má číslo 21. Tyto fotografie měly být původně jako podklad pro tiskovou konferenci pro plánované vydání nové desky. Nakonec ale nebyly použity a tak jejich počet ještě klesl neboť jich bylo zachováno jen pár, které zachránili zaměstnanci EMI.

Zde ukázka mého pravého autogramu z roku 1989:

 

Vstupenka na koncert z roku 1987 je reprodukce

 

Pokud vás zajímá, zda vám přišel pravý autogram poštou, pak existuje pár rad.

 

-          Podívejte se na autogram kolmo proti světlu. Pokud se fixa leskne, pak se nejedná o PP – pre-print, tedy otištěný či okopírovaný autogram z původního originálu. Jeho struktura je matná a nedělá odlesky typické pro permanentní pera a fixy.

 

-          Má autogram různou tloušťku fixy po své délce nebo je stejná ve všech místech bez náznaků slabšího-silnějšího přítlaku? Pokud je tloušťka všude stejná, bez pauz, teček a náznaků změny přítlaku, pak máte doma pravděpodobně autopen – to je strojový podpis. Často ho používají velmi vytížené celebrity, které svůj podpis zadají do speciálního přístroje, který pak podpisuje na přiložené fotky bez nutnosti přítomnosti celebrity. Typický příklad autopenové osobnosti je Johnny Depp.

 

-          Podpis se oproti světlu leskne, má různé přítlaky a podle všeho působí, že byl podepsán reálným člověkem, přesto nese divné znaky, odlišný rukopis nebo více mezer mezi jednotlivými písmeny? To může být známka, že přišel takzvaný sekretářský podpis – Secretary. To znamená, že jej za celebritu podepsal asistent/tka v kanceláři. Celebrity o tomhle většinou moc nechtějí mluvit a tak ani není jasné, jestli k tomu mají asistenti jejich výslovné svolení nebo vědí, že je osobnost vytížená a přesto nechtějí fanoušky zklamat. Typickými osobnostmi, které posílají sekretářská podpis je Hugh Jackman (ten i PP i autopen), Jennifer Connelly, Daniel Radcliffe nebo Anne Hathaway.

 

Pamatujte, že 100% originalitu můžete mít pouze při osobním setkání s danou celebritou. Ani poštou z oficiální agentury nemusí přijít originál. Tam může člověka utěšit alespoň fakt, že byl podpis zadarmo a tak nic moc netratí. Na ebay se ale můžete ošklivě spálit i za několik desítek tisíc. Nejčastěji padělané podpisy jsou Michaela Jacksona, Madonny i Bowieho. Ten podle průzkumu spadá asi na 8mé místo nejčastěji padělaných.


Stejně jako se vším, existují dobré padělky a špatné padělky. Prodávají se obojí. Spoléhá se na nevědomost kupujících, kteří jsou často líní si nejprve něco o daném autogramu zjistit – anebo jsou naivní jako já a nečekají, že autogram od prodejce s tisíci hodnoceními a COA by mohl být padělek.

Zde s laskavým svolením uvádím příklad originálu a padělku Bowieho, který vypracoval Eric. Pokud se na porovnání podíváte nezaujatě, pak musíte uznat, že normální člověk nemá šanci rozpoznat, zda se jedná o originál nebo velmi dobrý padělek.

 

Zelený je originál, červený padělek.

 

Bowie měl poměrně hezký a čitelný rukopis, přesto od jeho začátků, kdy se podepisoval ještě s původním jménem Davie Jones (do roku 1965), pak David Bowie (do roku 1972), následoval Bowie (do roku 1976) a jak rostla jeho sláva a touha fanoušků po jeho autogramu, zkrátil nakonec svůj podpis na „Bo“ (do roku 2015). Jeho podpisy téměř vždy doprovází rok, kdy se podepsal a pokud jste měli štěstí, přidal i krátkou zprávu – nejčastěji a nejtypičtější jsou pro něj „best“ „best wishes“ „with love“ „love“. Když byl čas, dodal i jmenné věnování.

Zde galerie s pravými autogramy za celou Bowieho kariéru s typickými znaky a vývoji v jednotlivých letech:

https://davidbowieautograph.com/bowie-autograph-galleries

Můžete tam najít i ten můj.

 

Chcete mít jistotu i po tom, co jste podpis nechali zdarma ověřit?

 

Pak existují společnosti nebo jednotlivci, kteří vám podpis ověří za peníze a vydají k němu COA. Pozor, neobracejte se na jen tak nějakou společnost jinak přijdete o další peníze.

Z těch nejvíce uznávaných je:

http://www.autographpros.com/

Za jednotlivce, kteří jsou specialisté zejména na muziku doporučuji:

https://rogerepperson.com/

Ten kromě vydávání COA (pozor, vždycky je zapotřebí autogram na posouzení zaslat!) dělá i službu takzvaného rychlého názoru. Za 15 dolarů vám po zaslání odkazu nebo obrázku řekne, jestli se spíše jedná o originál nebo ne.

Stejně jako každý člověk, i tyto společnosti občas udělají chybu. Vždycky je dobré získat více názorů. Oslovit více lidí, fanoušků a znalců, abyste získali větší obraz na váš podpis.

Já osobně nabízím ZDARMA nezaujaté posouzení autogramů od Davida Bowieho, Alana Rickmana a Toma Hiddlestona. Ale je nutné mít na paměti, že i já se můžu splést, ačkoliv se snažím svůj názor ještě konzultovat. Je to koníček a do budoucna bych se ráda oficiálně připojila ke komunitě jako jeden z ověřovatelů. Mám před sebou ale ještě hodně práce, nicméně po testu, kterým mě oni členové podrobili jsem schopna rozpoznat 96% padělků výše zmíněných osobností.

Z dobře vyfocené fotografie jsem schopna poradit, zda se jedná o pre-print, autopen či secretary.

Zdarma posoudím i autogramy na ebay, pokud mi zašlete link.

Jsem schopna poskytnou vám studii a porovnání podpisu Davida Bowieho nebo Alana Rickmana v angličtině v případě, že jste zakoupili fake. Pamatujte, že ebay vás chrání jen asi 3 měsíce, ale paypal 6 měsíců a lze tak zkusit vyhádat peníze zpět.

 

Co padělky, které jsem zakoupila, co s nimi bude?

 

Jeden jsem bohužel musela zaslat zpět prodejci, zbytek se mi podařilo uhájit a zůstali u mě. Tyto padělky nebudou nikdy prodávány a v budoucnu budou zničeny.

Jeden z typických padělků prodávaných na ebay. Pokud narazíte na tento styl - ruce pryč.

 

 

Zde je varování jak padělaný autogram, který jsem musela prodejci vrátit, vypadá. Prodejce se ho pravděpodobně pokusí někdy prodat znovu:

 

Autogram je na špatné straně fotky, místo zeshora dolů je opačně, B má v horší části ostré vnitřní hrany se špatným nákonem, dvakrát "o", "o" se točí na pravou stranu - typické pro praváky, Bowie byl ale levák, špatný úhel při ukončení podpisu, číslice 5 je rozdílná od jeho typické pětky.

 

Máte otázky? Nejste si něčím jistí? Ptejte se v komentářích či na uvedeném e-mailu.

Ráda doplním další nejčastější otázky přímo do článku.

Přidej komentář:

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře:

24.02.2019 20:30 SaraPolanska

matýsek - jo, s USA je to dost špatný a fakt už musí být, aby někdo odepsal. Je fakt, že nepíšu malým hvězdičkám a ty velké fanouškovskou poštu prakticky neřeší (asi jsou ti američani nafoukaní). Anglie je na tohle zlatá.

17.02.2019 14:49 matýsek

nejlepší je že žije ve švýcarsku a ne v USA od tamtud mi nechodí žádný autogramy

14.02.2019 11:18 SaraPolanska

matýsek: Ahojky, držím palce s Tinou. Já vím, že byli dobří a dlouholetí přátelé. Oba mají společné to, že je velmi těžké získat jejich autogram. :-)

10.02.2019 12:28 matýsek

hezký autogram Davida Bowieho z roku 1989 já chci napsat Tině Turner kamarádce Davida bowieho a nazpívali zpolu duet tohnight nebo hráli v reklamě na pepsi

10.02.2019 12:27 matýsek

hezký autogram ten z roku 1989 já chci napsat Tině Turner kamarádce Davida Bowieho a nazpívali spolu duet tohnight